Och de nominerade är...

Varje år utser vi Årets Sjöräddare, en räddningsinsats från i fjol som sticker ut lite extra. Av förra årets över 700 sjöräddningslarm har fem uppdrag nominerats som extra föredömliga.

Utmärkelsen Årets Sjöräddare är ett sätt att hylla frivilligheten, som har varit Sjöräddningssällskapets grundstomme ända sedan starten 1907. Nu är de fem nominerade bidragen till Årets Sjöräddare klara. Bland alla fantastiska insatser under 2014 har juryn (Sjöräddningssällskapets ledningsgrupp) valt ut följande fem räddningsuppdrag.

Rop på hjälp från vattnet, RS Stockholm den 14 december

Besättningen på Rescue Österskär; Pernilla Rosén, Krister Stark och Gunnar Ström, nomineras för sin starka insats på seneftermiddagen den 14 december, då en ensam man som fallit överbord från sin fiskebåt räddas i sista stund. Tack vare att någon hörde hans rop på hjälp och larmade och ett snabbt agerande från besättningen, som slet hårt för att få upp mannen ur vattnet, är han vid liv idag. Läs webbrapporten här.

Segelbåt förliser på Rossbådan, RS Rörö den 10 oktober

Thomas Alm och Jesper Jensen nomineras för att de, efter att ha överhört trafik mellan JRCC och ett fartyg i närheten om en segelbåt i svårigheter, ha tagit en extra sväng på väg hem från ett uppdrag för att se om de kunde vara behjälpliga. Väl framme visar det sig att läget är kritiskt. Två personer hoppar i vattnet från segelbåten och plockas upp av Thomas och Jesper bara minuter innan segelbåten sjunker till botten. Läs webbrapporten här.

Förlisning
Rossbådan

Båtkollision i dåligt väder, RS Dalarö och RS Möja den 26 oktober

Fyra besättningar nomineras för sin outtröttliga insats natten till den 26 oktober, när en RIB-båt i hög fart kolliderar med en lotsbåt utanför Sandhamn. Sökarbetet efter personerna i RIB-båten fortsätter hela natten både till havs och på land. En av dem återfinns vid liv under natten, den senare påträffas tyvärr avliden nästa förmiddag. Nominerade sjöräddare är Tina Lacoste, Sara Ljungberg, Lars Sjöblom, Helge Skärlén och Tomas Stridsberg på Rescue Björn Christer, Per-Åke Blomgren, Peter Johansson och Christoffer Lindquist på Rescue Ingarö, Erik Jaremark, Emil Skärlén, Hans Stierna och sjöräddningshunden Rejza ombord på Rescue Paul Lederhausen, samt Johan Sundman, Jonathan Westerberg och Per Westerberg på Rescue Handelsbanken Liv.

Läs webbrapporterna här och här.

Grundstötning norr om Torekov, RS Torekov den 10 juli

Besättnigen på Rescue Gripen nomineras för sin insats då de efter stort slit lyckades evakuera tre vuxna och två hundar från en 37 fots motorbåt som gått hårt på grund mitt i natten. Nominerade sjöräddare är Kenneth Andersson, Anders Fredriksson, Kjell Holmberg, Emma Johansson, Ola Johansson, Bengt Lundborg och Ann Treschow på Rescue Gripen och Nils-Åke Lundquist på Rescuerunner Livbojen Torekov. Läs webbrapporten här.

Getingstick med svåra konsekvenser, RS Hjälmaren den 21 augusti

Rikard Widlund nomineras för sin rådiga insats då en turist på ön fick en svår allergichock efter ett getingstick. Rikard åkte först hem till en bekant på ön som hade adrenalinprutor, och när sprutan inte gav tillräcklig effekt körde han in kvinnan till väntande ambulans på fastlandet, tillsammans med en hastigt ihop-plockad besättning som råkade finnas i närheten; en granne från brandvärnet, en kvinna från hemtjänsten och Rikards pappa. Detta uppdrag är nominerat av en sjöräddare.


Önskas intervjuer med de medverkande sjöräddarna ring stationerna direkt eller kontakta vår pressjour, telefon 031-761 40 01. Vinnaren av Årets sjöräddare kommer att avslöjas på invigningen av båtmässan Allt för Sjön i Stockholm fredag den 27 februari.

Läs pressmeddelandet här.

Artikeln går inte längre att kommentera

4 kommentarer:

Anita Ljung2015-02-05 11:52

Alla har gjort en fantastisk insats. Hur väljer man en av dessa?

Emma Forseth (SSRS) — 2015-02-06 14:13

Hej Anita,
Det är verkligen ingen lätt uppgift att välja bland alla fantastiska insatser. Och ibland är den största insatsen av alla att bara vara beredd, hålla jour dag ut och dag in utan att något alls händer.
Men Årets Sjöräddare är också ett sätt att lyfta frivilligheten och vår verksamhet i media. En jurygrupp på tio personer, där VD, ledningsgrupp och samordnare från alla våra sjöräddningsstationer ingår, väljer ut fem fall som nomineras som extra föredömliga. Bland dessa fem är det vår VD, Rolf Westerström, som väljer vem som ska få årets utmärkelse. Kriterierna bygger på en helhetsbedömning av situationen, till exempel intuition och känsla, och/ eller att besättningen gjort något utöver det förväntade. De nominerade uppdragen ska ha en tydlig koppling till vårt främsta ändamål; att rädda liv till sjöss.
Utmärkelsen tilldelas alla sjöräddare som deltog i det aktuella uppdraget, det går alltså inte till en enskild person.

Anonym2015-02-25 12:15

Det tråkiga är att det alltid är samma stationer som blir nominerade och det är samma stationer som syns i rampljuset på Facebook eller på eran hemsida. Nominera andra stationer, beröm andra stationer för utan dom mindre stationerna hade sjöräddningen aldrig fungerat.
Hoppas detta kommer fram till någon som tar detta på allvar.

Emma Forseth (SSRS) — 2015-02-25 13:41

Hej,
Tack för dina synpunkter. De tar vi med oss i det fortsatta arbetet med Årets Sjöräddare. (I år är dock RS Torekov och RS Hjälmaren bland de nominerade, båda är något mindre stationer och de har mig veterligen inte nominerats tidigare). Vad gäller facebook och vår hemsida så är det stationerna själva som bidrar med materialet, så de stationer som är aktiva med att berätta om vad de gör syns därför mer. Men du har givetvis rätt i att de mindre stationerna är oerhört viktiga för vår verksamhet, och vi ska göra allt vi kan för att lyfta fram deras insatser bättre.

Ge en gåva

Sök en sjöräddningsstation

Visa alla stationer

Bli medlem

Hjälp oss rädda liv. Bli medlem.

Anmälan

Sjösäkerhetsskolan

Tips och råd om hur du kan höja säkerheten till sjöss.

Läs mer

Sjökort

Se larm, stationer och räddnings- båtar på det interaktiva sjökortet.

Se hela sjökortet
© 2016 Sjöräddningssällskapet · Plusgiro: 900 500-0 · bankgiro: 900-5000