Hasslö

Under 2014 utförde RS Hasslös sjöräddare ca. 120 uppdrag. Uppdragen innefattar bland annat sjöräddningslarm, förebyggande utryckningar, övningar och utbildning.

Det finns 67 räddningstationer längs med hela den svenska kusten och i de stora sjöarna Vänern, Vättern, Hjälmaren, Mälaren och Helgasjön. Hasslösstationen är en av dom och är belägen i Garpahamnen. Det finns 2100 sjöräddare i Sverige. 18 av dom är stationerade ute på Hasslö.

Hasslö

Sjöräddningssällskapet står för 70 procent av all sjöräddning i Sverige. Allt sker på frivillig basis. Båtar, materiel och drivmedel kostar pengar. Verksamheten är beroende av medlemsskap, bidrag och donationer. Sjöräddningssällskapet erhåller inget stöd från staten.

Just nu är RS Hasslö i stort behov av en båt 8.0x2,7 m (se bild). Vi har haft en sådan båt under sommaren 2015 men blev tyvärr av med den i augusti då vi bara haft den till låns från en annan räddningsstation på västkusten. Denna båt har stått för större delen av uppdragen under sommaren.

Historik

Det påstås ibland utan några vetenskapliga bevis att ett fartyg från den spanska armadan en gång i världen strandade utanför Hasslö. Fartyget tillhörde den katolska flotta som Filip II av Spanien i maj månad 1588 sände iväg för att slåss mot de reformerade England. Befälhavare över denna invasionarmè var hertigen av Medina-Sidonia. En ämbetsman som helt saknade sjövana.

Så det gick som det gick. De örlogssoldater som överlevde fartygshaveriet lyckades kravla sig iland på Hasslö med hjälp av de få bosatta. Där blev de kvar, gifte sig med fiskedöttrar och avlade ett släkte med mörkt hår och sydländska drag.

Utifrån denna skröna, eller möjligtvis sanna berättelse, skulle de bosatta på Hasslö redan 1588 utfört sin första sjöräddningsinsats. Denna hjältemodiga sjöräddningsinsats påstås bestyrka de faktum att många hasslöbor fortfarande ser lite sydländska ut. Sant eller osant men berättelsen understryker ändå att Karlskrona skärgård är lömsk med sina många grund.

Eftersom Hasslö helt saknar skog befolkades ön redan under tidigt 1600-tal av så kallade fiskebönder. Hasslö fick Blekinges allra första motordrivna fiskebåt 1904 och efter första världskriget och den högkonjuktur som följde fick alltfler på ön möjlighet att skaffa egna fiskebåtar. Från öns fiskehamnar Hallarna och Garpahamnen formerade sig en betydande fiskeflotta. Ännu långt in på 1960-talet bestämde yrkesfisket på ön den materiella livsformen. Sällskapets sjöräddningsstation på Hasslö blev i bokstavlig mening en draghjälp åt yrkesfiskarna för att bibehålla denna livsform.

Under de bygynnande åren av 1970-talet var det fortfarande främst trålare som fick hjälp med isbrytning, bogsering och vid motorhaverier. Det kan ju verka besynnerlig att Hasslö fick en egen sjöräddningsstation 1979. Stationen borde väl legat inne i Örlogsstaden Karlskrona? Förklaringen är nog närheten till fiskeflottan.

Idag och sedan ett 20-tal år tillbaka är det i stort sett endast fritidsbåtar som sjöräddningssällskapet ägnat sig åt och då med den enkla förklaringen att det inte i stort sett inte finns några yrkesfiskare kvar på ön. Sjuktransporter utförde man under 2014 men under 2015 togs det bort då sällskapet bl.a. hade för få frivilliga. Under 2015 har gruppen frivilliga ökat och medelåldern har sänkts markant och uppgår som sagt till 18 aktiva frivilliga sjöräddare.

Välkommen till RS Hasslö

RS Hasslö grundades år 1979 och har 18 frivilliga.

Läs mer om RS Hasslö

Kontaktinformation RS Hasslö

  • Förebyggande utryckning/jourtelefon: 0705-80 81 32
  • Stationsansvarig: Tf stationsledning 031-761 42 42
  • E-post: rs.hasslo@ssrs.se
  • vCard: Ladda ner

En av våra båtar

Rescue Michano
Fler båtar

En av våra frivilliga

Thomas Svensson
Fler frivilliga

Du behövs

Vi begär inga pengar från staten. Ändå tar vi hand om 70% av all sjöräddning i Sverige. Som tack för att du är medlem kommer vi att ställa upp för dig.

Läs mer, klicka här.

Webshop

En flytväst, en sjöbjörn eller ett mobilfodral? Här kan du köpa sjösäkra prylar till dig och din familj. Överskottet går till att rädda liv till sjöss. Tack!

Välkommen till butiken

Bli medlem

Hjälp oss rädda liv. Bli medlem.

Anmälan

Vill du bli sjöräddare?

Gillar du att hjälpa andra? Har du genuint intresse för sjön? Kan du simma 200 meter? Kan du vara i räddningsbåten på mindre än 15 minuter? Då kanske du vill vara en av oss?

Läs mer

Ge en gåva

Köp lotter!

Ett enkelt och spännande sätt att stötta oss - prenumerera på lotter från Svenska PostkodLotteriet.

Mer om PostkodLotteriet

Ideell förening som räddar liv

Två saker har inte förändrats på de över 100 år vi har funnits. Vi drivs fortfarande av eldsjälar och vi räddar liv.

Läs mer om vår historia

Ladda ner banners och widgets

Stöd oss genom att lägga in våra banners och widgets på din hemsida eller blogg. Du får bra innehåll och skapar sympati.

Ladda ner här
© 2016 Sjöräddningssällskapet · Plusgiro: 900 500-0 · bankgiro: 900-5000