• Publicerad: 2016-01-03
  • Text: Emil Thomasson

Ett intensivt sjöräddningsår

År 2015 är till ända och i Kalmar summerar vi det gångna året som ett av de mest intensiva i räddningsstationens historia. Antalet akuta sjöräddningsfall har ökat drastiskt och flera av dem har resulterat i verkligt livräddande insatser.

Under året har de frivilliga sjöräddarna i Kalmar ryckt ut på en hel del olika uppdrag. Det har handlat om allt från soppatorsk och motorhaveri till personer i vattnet. Här nedan följer en sammanfattning av det totala antalet uppdrag vi utfört under året, samt ett litet utdrag från loggböckerna om några av 2015 års allvarligaste incidenter.

De frivilliga sjöräddarna vid räddningsstationen i Kalmar vill dessutom tacka samtliga medlemmar, sponsorer och samarbetspartners för att ni stöttat oss under det gångna året!


SAR: 21 st

Medlemsservice: 33 st

Miljöräddning: 1 st

Kommunal räddningstjänst: 1 st

Askspridning: 3 st

Totalt antal uppdrag: 59 st

*SAR - Sjöräddningsuppdrag med befarad eller konstaterad fara för liv. Leds av Sjöfartsverkets Sjö- och flygräddningscentral.

*Medlemsservice - Kostnadsfri assistans till våra medlemmar när läget inte är akut.

*Kommunal räddningstjänst - Strandnära räddningstjänst som leds av kommunal räddningstjänst.


Personer i vattnet vid Stensö Udde, 25 mars 2015

RS Kalmar SAR 20150325

Larm från Sjö- och flygräddningscentralen om personer i vattnet vid Stensö Udde. Nästan hela den jourgående besättningen sitter på räddningsstationen och dricker kaffe, varför det endast tar några få minuter innan två räddningsbåtar lämnat kaj. Två personer som har färdats på en vattenskoter har hamnat i vattnet efter att vattenskotern kappsejsat. De har sedan fått simma i 5-gradigt vatten i cirka 30 minuter. Personerna undsätts från en liten ö i närheten, kraftigt nedkylda och transporteras sedan in till hamn där ambulans väntar. Båda personerna klarade sig med livet i behåll, utan några bestående men.

Motorbåt hårt på grund med kraftig vatteninträngning, 19 juli 2015

RS Kalmar SAR 20150719

Vi får larm från Sjö- och flygräddningscentralen kl. 01,25 då en 30 fots motorbåt har gått på grund S Dragsviken. Rescue Swedbank och Rescue Kalmarsund bemannas och stävar norrut. Under framkörningen får vi veta att båten står hårt på grund och tar in mycket vatten. Tillsammans med Lotsbåt 790 börjar vi söka efter och kan efter en stund finna båten. Swedbank går in i det mycket steniga området och kan evakuera personerna och deras viktigaste tillhörigheter, därefter flyttas dessa över till täckta Kalmarsund. Personerna transporteras till Revsudden, som tur var helt utan kroppsskador. Därefter återgår vi till räddningsstationen i Kalmar. Allt gott!

Nödställda simmare i Kalmarsund, 5 september 2015

RS Kalmar SAR 20150905 2

Larm från Sjö- och flygräddningscentralen angående simmare och deras följebåt i svårigheter söder om Ölandsbron. Lämnar kaj med Rescue Swedbank och undsätter personerna. Därefter ansluter Rescue Kalmarsund och Rescuerunner Nils-Oskar i sökandet efter ytterligare fyra personer som saknas. Efter en stunds sökande återfinns samtliga välbehållna på land.

Kantrade kanoter utanför Värnanäs, 7 september 2015

RS Kalmar SAR 20150907

Larm från Sjö- och flygräddningscentralen angående kantrade kanoter utanför Värnanäs, söder om Kalmar. Personerna har varit ute och paddlat när kanoten kappsejsade. Räddningshelikoptern larmas och plockar upp en person samtidigt som Rescue Magnhild Ekman från RS Bergkvara undsätter resten. Rescue Swedbank assisterar med filtar och hjälper till att värma personerna tills det att Rescuerunner Nils-Oskar kan transportera dem in till land i det grunda vattnet. Allt väl efter omständigheterna.

Drivande kajak i Kalmarsund, 5 december 2015

RS Kalmar SAR 20151205

Larm från Sjö- och flygräddningscentralen angående drivande rött föremål vid Ölandsbron. Vid framkomst till platsen visar det sig vara en kappsejsad kajak och en kraftigt nedkyld person i vattnet. Rescue Kalmarsund och Rescue Swedbank undsätter både personen och kajaken och transporterar dessa till räddningsstationen i Kalmar. Personen transporterades till sjukhus men kunde skrivas ut dagen efter.

Artikeln går inte längre att kommentera

Välkommen till RS Kalmar

RS Kalmar grundades år 2005 och har 28 frivilliga.

Läs mer om RS Kalmar

Kontaktinformation RS Kalmar

  • Förebyggande utryckning/jourtelefon: 0708-17 39 92
  • Stationsansvarig: UM Anton Kock 031-761 4232
  • E-post: rs.kalmar@ssrs.se
  • vCard: Ladda ner

En av våra båtar

Rescue Kalmarsund
Fler båtar

En av våra frivilliga

Fredrik Sundberg
Fler frivilliga

Du behövs

Vi begär inga pengar från staten. Ändå tar vi hand om 70% av all sjöräddning i Sverige. Som tack för att du är medlem kommer vi att ställa upp för dig.

Läs mer, klicka här.

Webshop

En flytväst, en sjöbjörn eller ett mobilfodral? Här kan du köpa sjösäkra prylar till dig och din familj. Överskottet går till att rädda liv till sjöss. Tack!

Välkommen till butiken

Bli medlem

Hjälp oss rädda liv. Bli medlem.

Anmälan

Vill du bli sjöräddare?

Gillar du att hjälpa andra? Har du genuint intresse för sjön? Kan du simma 200 meter? Kan du vara i räddningsbåten på mindre än 15 minuter? Då kanske du vill vara en av oss?

Läs mer

Ge en gåva

Köp lotter!

Ett enkelt och spännande sätt att stötta oss - prenumerera på lotter från Svenska PostkodLotteriet.

Mer om PostkodLotteriet

Ideell förening som räddar liv

Två saker har inte förändrats på de över 100 år vi har funnits. Vi drivs fortfarande av eldsjälar och vi räddar liv.

Läs mer om vår historia

Ladda ner banners och widgets

Stöd oss genom att lägga in våra banners och widgets på din hemsida eller blogg. Du får bra innehåll och skapar sympati.

Ladda ner här
© 2016 Sjöräddningssällskapet · Plusgiro: 900 500-0 · bankgiro: 900-5000