Du betyder mycket för att vi ska kunna rädda liv till sjöss

Tack vare dig som medlem kan vi medverka vid 70 procent av all sjöräddning i Sverige. År från år. Och vi gör det helt utan bidrag från staten.

Om du inte redan är medlem, bli det här med en gång.

Sjöräddningssällskapet är en ideell förening vars enda uppgift är att rädda liv till sjöss. Längs hela vår kust och i de stora sjöarna finns 2 000 frivilliga sjöräddare som är beredda att rycka ut dygnet runt, året om.

– Vår verksamhet är byggd på gåvor, frivilliga insatser och inte minst våra medlemmars stöd, berättar Rolf Westerström, vd för Sjöräddningssällskapet.

Men du behöver inte donera en båt eller ge dig iväg i storm och mörker för att hjälpa till. Det räcker med att vara medlem.

– Det är medlemsavgifterna som ger oss den stabilitet vi behöver för att kunna driva verksamheten långsiktigt, fortsätter Rolf Westerström.

Medlemsavgift per kalenderår

Medlemskapet kostar 800 kr per kalenderår (1/1-31/12) eller 500 kr för pensionär/ungdom.

Pensionär: Det år du fyller 65 år korrigerar vi din medlemsavgift till det lägre beloppet. Blir du pensionär tidigare, hör du av dig, så korrigerar vi din medlemsavgift manuellt.

Ungdom: Det år du fyller 26 korrigerar vi din medlemsavgift till det högre beloppet.

Du betalar alltid hela kalenderårets avgift när du blir medlem, oavsett när på året du blir medlem. Men, om du blir medlem efter den 25 september, gäller din medlemsavgift till utgången av nästkommande år. OBS. Det är anmälan som avgör när du blivit medlem - inte när du väljer att betala. Du får medlemskapets förmåner från den dag du registrerat dig, även om du inte hunnit att betala.

Ex 1; du registrerar dig som medlem den 1 juli. Då betalar du 800 kr (500 kr) och du är medlem tom den 31/12 innevarande år.

Ex 2; du registrerar dig som medlem den 25 september. Då betalar du 800 kr (500 kr) och du är medlem tom den 31/12 nästkommande år.

Anmäler du dig som medlem en bit in på året är det ekonomiskt fördelaktigt för dig att gå med via autogiro istället. Då betalar du exakt för de månader du varit med. Varken mer eller mindre!

Betalning från utlandet

Danske Bank Göteborg

Swift/BIC DABASESX

IBAN/BIC: SE54 1200 0000 0120 2172 4158

Medlemsavgift via autogiro sparar allas pengar

Du kan med fördel betala din medlemsavgift via autogiro (67 kr eller 42 kr per månad för ungdom/pensionär). Blir du medlem en bit in på ett kalenderår, betalar du då bara för de månader du faktiskt är med. (Betalar du hela avgiften betalar du alltid för ett helt kalenderår, januari till december.) Autogiro är dessutom kostnadsbesparande för oss eftersom vi slipper fakturahanteringen. Autogiro gör därför att än mer pengar kan användas till det som är viktigast av allt - att rädda liv!

Av oss får du både sjöräddning och assistans

Det finns olika bolag som vill sälja sina båtassistanspaket till dig. Men läs det finstilta först. Som medlem i Sjöräddningssällskapet behöver du aldrig läsa det finstilta. Det finns helt enkelt inget finstilt att läsa. Allt du behöver veta är att våra 2.000 frivilliga sjöräddare bara har en enda uppgift; att hjälpa dig. Om du är i sjönöd och har ringt 112 eller om du har fått en tamp i propellern och ringt direkt till vår räddningsstation spelar ingen roll. Vi kommer till undsättning, oavsett situation, oavsett tid på dygnet och oavsett hur många gånger du behöver hjälp. Av oss får du både sjöräddning när det är fara för liv och assistans när det bara är lite knepigt. Det kan inga kommersiella bolag erbjuda.

Sjönöd och olyckor går förstås alltid före. Då är vi ute ur hamnen på 15 minuter. När läget inte är lika akut, som när vi hjälper medlemmar förebyggande, kan det ta lite längre tid. Besättningen är ju frivillig och har sina vanliga jobb att sköta, men du kan alltid lita på att du får vår hjälp.

Läs mer om medlemsförmånen förebyggande utryckning, assistans.

Medlemskapet är personligt - men gäller din familj

Medlemskap kan tecknas av privatpersoner (ett företag eller en förening kan inte bli medlem). Ett medlemskap räcker inom ett och samma hushåll. Familjen (alla som bor på samma adress) kan var för sig åberopa medlemsförmånen förebyggande utryckning.

Men om andra personer använder din båt när du själv inte är med - kanske utflugna barn eller kompisar - så ska de också teckna eget medlemskap, om de vill få tillgång till Sjöräddningssällskapets förebyggande utryckning. Det är aldrig båten som är medlem. Det är alltid en person. Det spelar med andra ord ingen roll vilken fritidsbåt du som medlem framför - du får alltid förmånen förebyggande utryckning ändå.

Tidningen Trossen fyra gånger om året

Uppslag Trossen

Som medlem får du även vår tidning Trossen, med allt om båtliv, sjöräddning och sjösäkerhet. Och självklart medlemsdekaler att sätta på bilen och båten eller någon annanstans. För det är något att visa upp, att man är medlem i en ideell förening som står för 70% av all sjöräddning i Sverige. Utan en krona från staten. Det kan inte sägas nog många gånger, säger Rolf Westerström, Sjöräddningssällskapets vd.

Även om Sjöräddningssällskapet har många frivilliga och en liten administration, så kostar det mycket pengar att rädda liv. Det är dyrt att driva 69 räddningsstationer; med allt ifrån att reparera och förnya flottan till att utbilda och utrusta sjöräddare.

– Vi har 2 000 frivilliga som lägger stora delar av sin fritid på att öva, bemanna jouren och rädda liv till sjöss. Men utan insamlade medel hade de inte haft några moderna räddningsbåtar att att ta sig fram i. De hade fått försöka rädda liv i segelskutor och i tunga, långsamma stålkryssare. Vi hade inte kunnat utbilda dem eller ens tanka båten. Just därför behöver Sjöräddningssällskapet ditt stöd varje år. Så att vi kan fortsätta rädda liv, säger Rolf Westerström.

Kustväderapp

Vår prisbelönta kustväderapp har uppdaterats. Förutom att den visar hur havet ser ut i olika vindstyrkor och väderförhållanden, kan du numer även skicka ett sms med din position. Det höjer säkerheten och gör dig mer social på sjön!

Läs mer

Webshop

En flytväst, en sjöbjörn eller ett mobilfodral? Här kan du köpa sjösäkra prylar till dig och din familj. Överskottet går till att rädda liv till sjöss. Tack!

Välkommen till butiken

Ladda ner banners och widgets

Stöd oss genom att lägga in våra banners och widgets på din hemsida eller blogg. Du får bra innehåll och skapar sympati.

Ladda ner här

Ge en gåva

Tillsammans räddar vi liv

Sjöräddningssällskapet är en ideell förening vars verksamhet bygger på gåvor, medlemskap och en stark vilja att hjälpa andra. Därför står vi för 70% av alla sjöräddning i Sverige – utan en enda krona från staten.

Läs mer

Bästa presenten

Ett medlemskap är en gåva alla båtägare uppskattar.

Läs mer

Kontakta oss

Besök, ring eller mejla oss gärna.

Kontaktuppgifter

Bli medlem

Hjälp oss rädda liv. Bli medlem.

Anmälan

Medlemsförmåner

Du räddar inte bara liv, du får dessutom:

 • Kostnadsfri hjälp vid driftstopp
 • Medlemstidningen Trossen
 • Medlemsdekal (kommer med Trossen i april)
Läs mer

Välj autogiro

Betala ditt medlemskap per autogiro, så går ännu mer till att rädda liv. Det är enkelt för dig, och det sparar pengar åt oss.

Läs mer

Senaste medlemmarna

 • Anders Skoog, Piteå
 • Håkan Olsson, Bleket
 • Eva Helin, Duved
 • Thomas Isaksson, Sollentuna
 • Martin Alerstam, Malmö
 • Anne Bodén Isaksson, Järfälla
 • Johan Nestorovic, Saltsjö-Boo
 • Anders Berggren, Onsala
 • Mikael Olsson, Stockholm
 • Hans Johansson, Lidköping
Bli medlem
© 2016 Sjöräddningssällskapet · Plusgiro: 900 500-0 · bankgiro: 900-5000