Svävarkörning på Sommen och Roxen

Visingsö och Motala - Vadstena passade i helgen på att samköra med sina svävare, då isen lyser med sin frånvaro på Vättern så fick det bli körning på våra närliggande mindre sjöar, härligt släta och fina isar på både Sommen och Roxen gjorde båda dagarnas körning mycket givande.

Artikeln går inte längre att kommentera

4 kommentarer:

Undrande medlem2016-02-08 23:27

Hur kommer det sig att ni har svävarresurserna i områden där isen sällan verkar lägga sig? Exempelvis Vättern? Dalarö känns också som en station där en svävare inte riktigt kommer till sin rätt.

Norr om Gävle finns fet inte en enda, detta trots att det finns minst lika många förrädiska isar. I vinter har det varit ett antal tillbud med personer genom isar runt om i bland annat Gävleborg och Västernorrland. Hur ställer man sig till det? Motiveringen att isarna skulle vara bättre här i norr känns inte riktigt aktuell längre tack vare den pendlande temperaturen som gör isarna luriga.

Sjöräddningssällskapet (SSRS) — 2016-02-09 09:08

Hej! Vi har provat att använda våra svävare norr om Gävle, men på grund av att isarna har en annan karaktär än på insjöar och i Stockholms skärgård har svävarna inte klarat av uppdraget särskilt bra. Kommunal räddningstjänst använder sig av fyrhjulingar och snöskotrar som fungerar mycket bättre när isen är tjockare och vallarna större. Däremot är våra svävare en nationell resurs (men kopplad till en station efter donatorns önskan) och om ett behov finns och vi får en förfrågan från räddningstjänst eller JRCC flyttar vi en svävare tillfälligt. Just nu har vi hydrokopter Karin Sanne hos RS Härnösand som sjöräddarna övar med! Hälsningar Rebecka

Undrande medlem2016-02-09 11:42

Knepigt svar, har aldrig sett svävare i dom områden jag rör mig. Åker både i Söderhamns, Hudiksvalls, Nordanstigs och Sundsvalls kommuner. I Hudiksvall till exempel så bryts inte isen i Hudiksvallsfjärden, där är det tydligen EM i isjakt den här veckan för övrigt. Det går att åka ut ungefär 3 mil just nu, på slät is utan vallar så att den skulle ha annan karaktär... hur ofta är ni uppe i Norrland och rekar? Sen en nationell resurs... det tar minst tre timmar från Räfsnäs till norra Hälsingland, innan ni kan ha resurser på plats så har personerna utan tvekan omkommit. Isarna är minst lika förrädiska i Norrland nu med temperaturpendlingen så det borde övervägas en temporär omflyttning av minst en resurs. Framförallt allt eftersom vattnen i södra Sverige börjar öppna upp mer och mer.

Sjöräddningssällskapet (SSRS) — 2016-02-09 12:33

Hej igen! Vi är som sagt just nu i Härnösand med en hydrokopter och övar. Vi kommer inte att kunna ha en permanent svävare i området så länge vi inte har en donation. Den person som donerar till Sjöräddningssällskapet har nästintill alltid en koppling till en station och har en önskan om var enheten ska vara placerad. I dagsläget är vi en nationell resurs och får vi en förfrågan från Sjö- och flygräddningscentralen (JRCC) eller Räddningstjänst så har vi möjlighet att förflytta oss i perioder. Jag har förmedlat dina synpunkter till den som är ansvarig för svävarverksamheten hos oss. Hälsningar Rebecka

Välkommen till RS Visingsö

RS Visingsö grundades år 1980 och har 19 frivilliga.

Läs mer om RS Visingsö

Kontaktinformation RS Visingsö

  • Förebyggande utryckning/jourtelefon: 0705-80 81 52
  • Stationsansvarig: UM Ingemar Zander 031-761 4290
  • E-post: rs.visingso@ssrs.se
  • vCard: Ladda ner

En av våra båtar

Rescue S-14
Fler båtar

En av våra frivilliga

Thorsten Beckmann
Fler frivilliga

Du behövs

Vi begär inga pengar från staten. Ändå tar vi hand om 70% av all sjöräddning i Sverige. Som tack för att du är medlem kommer vi att ställa upp för dig.

Läs mer, klicka här.

Webshop

En flytväst, en sjöbjörn eller ett mobilfodral? Här kan du köpa sjösäkra prylar till dig och din familj. Överskottet går till att rädda liv till sjöss. Tack!

Välkommen till butiken

Bli medlem

Hjälp oss rädda liv. Bli medlem.

Anmälan

Vill du bli sjöräddare?

Gillar du att hjälpa andra? Har du genuint intresse för sjön? Kan du simma 200 meter? Kan du vara i räddningsbåten på mindre än 15 minuter? Då kanske du vill vara en av oss?

Läs mer

Ge en gåva

Köp lotter!

Ett enkelt och spännande sätt att stötta oss - prenumerera på lotter från Svenska PostkodLotteriet.

Mer om PostkodLotteriet

Ideell förening som räddar liv

Två saker har inte förändrats på de över 100 år vi har funnits. Vi drivs fortfarande av eldsjälar och vi räddar liv.

Läs mer om vår historia

Ladda ner banners och widgets

Stöd oss genom att lägga in våra banners och widgets på din hemsida eller blogg. Du får bra innehåll och skapar sympati.

Ladda ner här
© 2016 Sjöräddningssällskapet · Plusgiro: 900 500-0 · bankgiro: 900-5000