Aktivt arbete för att bli fler

I takt med att Sjöräddningssällskapets uppdrag växer behöver många stationer bli fler frivilliga sjöräddare. Hasse Aspequist är stationsansvarig på RS Simpevarp och har under våren arbetat hårt för att få in fler engagerade personer på stationen.

Varje måndag samlas Simpevarps 15 frivilliga sjöräddare och övar tillsammans för att kunna möta kommande uppdrag med vana och erfarenhet. När någon hör av sig och är intresserad av att gå med brukar de bjuda in till att komma ner till stationen under måndagsövningen för att därefter hålla en uppstartsträff.

– Det är oftast nyfikenhet och möjligheten att komma ut på sjön som är drivkraften hos de som hör av sig. Sedan utvecklas de snabbt och blir succesivt riktigt bra sjöräddare. Det viktigaste är att man vill lära sig och känner att man vill göra något bra, säger Hasse.

Till vardags driver Hasse eget företag inom IT och han berättar att det emellanåt kan vara svårt att få ihop livspusslet. På stationen delar vi upp oss i arbetslag med jour var fjärde vecka, något som liknar många andra stationers sätt att arbeta, och förutom att vara redo att gå ut på larm gör de regelbundet underhåll på båtar och annan utrustning.

– Optimalt skulle vara om vi var dubbelt så många. Vi annonserar i lokaltidningar och skriver på sociala medier, sedan syns vi lokalt i hamnar och på evenemang och det upplever jag är det bästa, säger Hasse.

Är det något du vill säga till personer som funderar på att bli sjöräddare, men inte har tagit steget att kontakta sin närmaste station?

– Tveka inte! Börja med att delta på någon övning och se om det är som ni tror eller bättre. Det finns plats för nytt blod på de flesta stationer, avslutar Hasse.

Fler porträtt av frivilliga

Frivillig sjöräddare utanför sitt arbete, en tebutik

Blev sjöräddare efter fjälldramat

Anna Lenninger har gjort några rejäla lappkast i sitt liv; dels bytt karriär från geolog till teförsäljare, dels varit med om en skräckupplevelse som fick henne att ta steget till att bli frivillig

”Närheten ger en speciell relation”

När Karin Jonsson var 13 år gammal fick hon en lillebror – och insåg vad hon skulle utbilda sig till.

– Han hade en intellektuell funktionsnedsättning

Från Rhodos till Västergötland

"Jag läste lingvistik på universitetet i Rhodos och en sommar jobbade jag extra på en restaurang. Plötsligt kom han in, den där turisten från Sverige som sju år senare skulle bli min man.

Ditt namn/era namn skrivs ut här