Allan och Allan lever vidare

I juni 2019 blev Sjöräddningssällskapet två Allan rikare. Då namngavs Rescue Allan Öhman och Rescue Allan Mattsson, två Rescuerunners som kunde byggas tack vare två testamenten. Rescue Allan Öhman placerades på räddningsstationen i Vadstena-Motala. Rescue Allan Mattsson fick åka till RS Grötvik utanför Halmstad på självaste nationaldagen och kom snabbt till nytta.

–  Det är så långgrunt här, och många som badar. Vi får ofta larm om saknade barn, och är beroende av att kunna göra standnära sök, säger Anders Lindvall, stationsansvarig på RS Grötvik. Vi använder den också vid grundstötningar för att kunna komma nära haveristen med bogsertross.

Anders Lindvall berättar att Rescue Allan Mattsson utrustats med en plotter. Ofta är skoterföraren snabbast på plats och kan efter att ha fått på sig torrdräkt, flytväst, hjälm och Rakel-enhet, ge sig iväg själv och navigera fram till larmplatsen utan att behöva följa efter stationens 12-metersbåt. RS Grötvik hade tidigare en av de första Rescuerunners som byggts, men eftersom den deltagit i princip alla stationens uppdrag var de i stort behov av en ny. De två testamentena som möjliggjorde bygget var inte riktat till någon station, utan skotrarna placerades där behovet var som störst. Rescue Allan Mattson har nu tjänstgjort i ett år, och Anders Lindvall är nöjd.

–  Den är helt ovärderlig för oss.

Behöver du hjälp med ditt testamente?

Sjöräddningssällskapet samarbetar med Gillis Edman, begravningsbyrå och specialister på familjejuridik. De kan hjälpa dig att utforma dina önskningar och du kan även få hjälp med bevakning av ett testamente. Du ringer direkt till avdelningen för familjejuridik på 031-355 40 90 och kan läsa mer på Gillis Edmans hemsida. 

Hur går jag tillväga?

Ett testamente måste uppfylla flera kriterier för att vara giltigt. För det första ska testamentet vara skriftligt och undertecknat av dig själv. Vidare ska det bevittnas av två personer. Vi har tagit fram fyra mallar som du är välkommen att använda om du vill testamentera till Sjöräddningssällskapet. Vill du läsa mer? Ladda ner vår folder!

Testamentesansvarig

Vill du veta mer kan du prata med din bank, eller ta kontakt med Camilla Larsson på 031-761 62 00. Har du några frågor eller funderingar är du alltid välkommen att ringa oss. Du kan också ringa via vår växel 077-579 00 90, som har öppet 08-18 alla helgfria vardagar.

Ditt namn/era namn skrivs ut här