Larm saknad kajakpaddlare

Under fredagskvällen inkommer det ett larm om att en person som gett sig ut i en kajak inte kommit hem. Den saknade personen går inte att nå via mobiltelefonen och skulle varit tillbaka sedan flera timmar. Det vi har att gå på är en trolig rutt som man misstänker att kanotisten valt. Vi kan konstatera att det är ett omfattande sökområde som personen troligen befinner sig i och vi försöker ringa in så många som möjligt, utöver de som har jour, med syfte att kunna bemanna fler sökenheter.

JRCC larmar även ut Kustbevakningens KBV 313 och sjöräddningshelikoptern Lifeguard för att bistå i söket. Arkösundstationen lämnar kaj med Rescue 936, Rescue Gränsö och Rescue Ingrid af Slättö och påbörjar ett strukturerat sök i området där man misstänker att personen paddlat. Cirka en timme efter att larmet skickats ut kommer ett samtal från den saknade personen som tillfälligt lyckats att få igång sin mobiltelefon. Personen, som är medtagen men mår efter omständigheterna bra, befinner sig på en ö cirka 4 nautiska mil norr Arkösund men orkar inte på egen hand ta sig därifrån. Rescue Ingrid af Slättö går till position, ett svårtillgängligt grundområde, och lastar ombord kajak och kanotist.

Under tiden som detta sker inkommer ett nytt larm där en förbipasserande båt i farleden söder om Arkösund hittat en flytväst flytande i vattnet. Inledningsvis vet man inte om flytvästen kan kopplas samman med en olycka så Rescue 936 går till upphittaren av flytvästen för att undersöka vad som skett. Efter en stund kan vi tillsammans med JRCC utesluta att en olycka skett.

Vi drar en lärdom av fallet med den upphittade flytvästen och det är att vi tycker det vore klokt att man märker upp sina flytvästar med namn och kontaktuppgifter. Detta skulle avsevärt underlätta för oss i vårt utredningsarbete.

Ditt namn/era namn skrivs ut här