Årskrönika 2018

Nu har vi stängt det hundraelfte året i Sjöräddningssällskapet. Ett år med många utryckningar, mycket på grund av den varma sommaren. I år blev vi också 115 000 medlemmar, vilket är fler än någonsin. Tack till alla som stöttar våra frivilliga! Här kommer ett urval från årets loggar.

Januari

Det nya året var inte mer än en timme gammalt innan RS Råå fick årets första larm. Färden gick till Ven för en sjöambulanstransport.

Flera nödraketer siktades utanför Ölands södra udde den 9 januari, vilket orsakade ett stort sökpådrag. 17 enheter, varav tre från Sjöräddningssällskapet deltog i ett tyvärr resultatlöst letande.

När två personer skulle flytta sin avmastade segelbåt från en hamn till en annan i norra Vänern ramlade motorn i vattnet. Sjöräddarna från RS Åmål var snabbt på plats och bogserade haveristerna ur vind och kyla.

Den årliga svävarträffen ägde rum utanför Mora, som vanligt i början av januari. Det är ett tillfälle för svävarpiloterna att öva och utbyta erfarenheter både stationer emellan och tillsammans med räddningstjänsten.

Minusgrader i luften och ingen framdrift. RS Åmål hjälpte till med bogsering.

Februari

Ett uppmärksammat fall i februari sysselsatte sjöräddarna på RS Käringön. En fiskebåt tar in vatten, och Rescue Sten A Olsson kan som första enhet på plats hjälpa den enda person som befann sig ombord på fiskebåten. Trots länspumpar från Rescue Sten A Olsson och Rescue Anncha af Fagerfjäll från Skärhamn gick inte fiskebåten att rädda.

Sjunkande fiskebåt
RS Käringön kunde hjälpa fiskaren på den sjunkande fiskebåten.

Mars

Mars är en stor vintersportmåndag, och svävarna har högsäsong. På Motalaviken fanns denna gnistrande lördag svävare från RS Vadstena-Mottala och från RS Visingsö.

I mars utsågs på mässan Allt för sjön Årets sjöräddare, vilket i år blev RS Örnsköldsvik för sin insats i juli sommaren 2017 då de räddare en flicka ur en kapsejsad segelbåt.

Svävare Motalaviken
Svävare från RS Vadstena/Motala och RS Visingsö övade och patrullerade sjön Boren en vacker lördag i mars. Foto: Erik Molander

April

Det luriga aprilvädret avspeglar sig i Sjöräddningssällskapets loggar. Fortfarande finns det skridskoåkare på vårisarna, samtidigt som fritidsbåtarna börjar krypa ur hamnarna. Här är en rapport från RS Strömstad om en effektiv länspumpning vid norska gränsen.

På RS Dalarö kom svävaren till användning vid ett benbrott på isen.

Maj

Att vara frivillig sjöräddare är ett varierat uppdrag, och ibland är det till och med inte en människa som behöver hjälp, utan något helt annat...

Under året har vi kunnat inviga stationshus i bland annat Hörvik, på Käringön och som här i Mariestad.

Vi lanserade också en reklamkampanj för att tacka en ofta osynlig donator: alla arbetsgivare som är flexibla och släpper iväg sjöräddare på arbetstid för att rädda liv till sjöss. Stort tack!

På RS Dalarö kom en berättelse från ett dramatiskt larm, där sjöräddarnas effektiva samarbete med ambulansen hade stor betydelse för en familj i Stockholms skärgård.

I vårens reklamkampanj tackar vi en osynlig donator: alla arbetsgivare som låter sjöräddare smita från jobbet.

Juni

Så kom sommaren, den vi kommer att minnas som rekordvarm och evig. Fler fina dagar innebar också fler båtar än vanligt ute till sjöss, och vissa dygn blev intensiva för sjöräddarna. Här kommer ett par berättelser från RS Grötvik och RS Västerås.

Antalet båtbränder ökade markant i år. Ett fall kan RS Hudiksvall berätta om.

Högsäsongen till trots, övning stod ändå på schemat hos RS Holmsund.

RS Hudiksvall var behjälpliga vid en av sommarens båtbränder. Foto: Petter Sandin

Juli

Mellan bogsering och båtbränder fick sjöräddarna från RS Simpevarp, RS Loftahammarn, RS Hörvik och RS Kalmar ett miljöräddningsuppdrag. Med hjälp av högsjölänsar ringade de in oljeutsläppet efter fraktfartyget Makassar Highways grundstötning på Flatvarp i Östersjön.

Läs fler rapporter från RS Lomma, RS Karlsborg, RS Piteå, RS Arkösund och RS Bua.

 

Fartyg på grund Flatvarp Loftahammar
Fraktfartygets grundstötning orsakade ett stort oljeutsläpp. Frivilliga sjöräddare utförde miljöräddning i samverkan med Kustbevakning och räddningstjänst. Foto: Mattias Johansson, RS Loftahammar

Augusti

Inte sällan kommer larm om övergivna båtar, ilandflutna kitesegel eller ensamma badleksaker som inte behöver innebära någon fara, men kan lika gärna vara ett spår efter en saknad person. När sensommaren kom fick RS Nynäshamn ett larm om en drivande båt vid Landsort och fick göra en insats. 

Men ofta har de herrelösa fynden en naturlig orsak.

Även sjöräddarna vid RS Piteå deltog i ett allvarligt sök.

Att möta tacksamhet bland medlemmar gör långa dagar och nätter till sjöss lite lättare. Sjöräddarna i Siljan/Runn fick sig en överraskning en augustidag.

Glad överraskning till sjöräddarna på RS Siljan/Runn. Foto: Lars-Åke Strömberg

September

I september fick RS Uppsala ett larm som hade kunnat gå illa om sjöräddarna inte kommit fram i rättan tid.

Sjöräddningssällskapets insjöstationer arbetar ofta mobilt, och kan flytta enheter på trailer dit de bäst behövs. Som denna dag när RS Vadstena/Motala åkte på en förebyggande utryckning i norra Vättern.

Rescuerunners och svävare kan flyttas dit de behövs. Foto: Erik Molander

Oktober

RS Räfsnäs kunde i oktober visa dramatiska bilder från när handelsfartyget Regal Star fick black out i det hårda vädret

De tidiga höststormarna utmanade båtturerna för flera hummerfiskare på västkusten, och för RS Torekov som kunde komma en gummibåt till undsättning när det höll på att gå riktigt illa vid Hovs hallar.

RS Räfsnäs var på plats när Regal Star fick black out.

November

Så kom vintern och de tidiga isarna. RS Uppsala var behjälpliga när två personer gick igenom.

RS Visingsö är en station som outtröttligt genomför många sjöambulanstransporter in till fastlandet varje år. Här är bara en av rapporterna.

Vid det här laget börjar vattnet bli ordentligt kallt, och det blir en kamp mot klockan att rädda någon som ramlat i. Läs RS Öregrunds berättelse

December

RS Hörvik fick en annorlunda fredagskväll när de fick göra en insats då en pråm gått på grund.

I Arkösund kom tomten tidigt, i år med nycklarna till en ny svävare.

Sist med inte minst en rapport från projektet Optimist för havet, som Sjöräddningssällskapet deltar i tillsammans med Håll Sverige Rent och Seglarförbundet. Vi vill uppmärksamma den miljörisk som plast i havet innebär, och uppmuntra till att minska nedskräpningen. Under sommarhalvåret har sjöräddare och allmänhet hjälpts åt att samla skräp längs Bohuskusten, plast som det ny byggs optimistjollar av på Chalmers.

Länsförsäkringar Östgöta donerade i december en svävare till RS Arkösund.

Ditt namn/era namn skrivs ut här