Årskrönika 2023
Hårt väder, iskalla vinternätter, fina sommardagar och tidiga mornar. Sjöräddningsåret har helt enkelt inneburit det mesta. När vi nu går mot slutet av 2023 tar vi och ser tillbaka på det som varit.

Januari
Klockan 03:24 den första januari startar sjöräddningsåret på riktigt när sökarna ljuder hos RS Käringön. De frivilliga sjöräddarna bemannar Rescue Mai Rassy och beger sig för att bistå ambulansen.
Den 18 januari fick RS Rörö ett fåordigt larm ”Sjöräddning Nöd, tar in vatten” utan position. De frivilliga sjöräddarna förstår direkt att det är bråttom. Efter samtal med Sjö- och Flygräddningscentralen får de reda på positionen och kan snabbt ta sig mot platsen. Båten har sjunkit och personen befinner sig nu i vattnet. Tack vare en mobilficklampa är personen synlig i den mörka kvällen och kan föras till ambulansbåten. Läs mer om larmet i Trossen nr 1 2024.

Februari
Den nionde februari ligger isen på många av Sveriges sjöar och framfarten kan därför vara svår. Polisen hör av sig till RS Arkösund och frågar om de kan bistå i ett sök efter en saknad person. Tillsammans med flera olika organisationer slöt stationen upp i söket med både sin egen svävare och en inlånad svävare från RS Vadstena-Motala. Personen kunde senare hittas välbehållen.
Ut på isen skulle även RS Västerås. Den 12 februari får stationen ett larm om att två personer har gått genom isen öster om Sundbyholm. På grund av dålig is och öppna rännor är framfarten tuff. Väl på plats ser de frivilliga sjöräddarna ytterligare två personer i vattnet och en på räddningssläde. Det är Räddningstjänsten som är på plats och arbetar för att hjälpa personerna i vattnet. Med svävaren plockar de frivilliga sjöräddarna upp de två nödställda och personalen från räddningstjänsten.

Mars
Den 19 mars låg dimman tät över norra Bohuslän. Utanför Strömstad har en ensamseglare ankrat men är nu rädd för att det ska lossna. RS Strömstad beger sig ut och assisterar seglaren in till hamn.
Att främja intresset för sjöräddning och sprida information om hur en undviker att hamna i sjönöd är del av Sjöräddningssällskapets ändamål. Mötet mellan människor är viktigt för att ingen ska omkomma till sjöss. Sjöräddare från RS Lomma blev under mars månad utsedda till Årets Sjöräddare 2022 och den 22 mars överraskades en av sjöräddarna med beskedet från P4 Malmöhus. Läs mer om larmet i Trossen nr 3 2023.

April
Den 20 april får RS Kristinehamn ett samtal om en förebyggande utryckning. När de frivilliga sjöräddarna kommer ner till hamnen får de reda på att det skett ett allvarligt sjukdomsfall på en ö. De bemannar Rescue Victoria och kallar ut en annan besättning till det förebyggande uppdraget.
Änglavakt hade det par som RS Dalarö hjälpte den 30 april. Klockan hade slagit midnatt och förtöjda i en gästhamn satt ett par tryggt nere i båten när den plötsligt blir överkörd av en annan båt. Paret är fast nere i sin båt samtidigt som den trycks runt inne i hamnen, men lyckas efter ett tag ta sig ut ur den förstörda båten.

Maj
Alla uppdrag är långt ifrån desamma. Den femte maj vid 17-tiden får RS Höganäs ett larm om en vikingabåt som fått motorhaveri. När den 20 ton tunga båten bogseras in mot hamn upptäcker de att vikingaskeppet mist sin mob-båt. Med vikingabåten på släp svänger RS Höganäs runt i en stor cirkel och lyckas plocka upp även den.
Den 19 maj går larmet hos RS Luleå och de frivilliga sjöräddarna beger sig ut på årets första uppdrag. En medlem har fått motorhaveri på grunt vatten. De frivilliga bemannar Rescue Carmen Wallenius och bogserar haveristen in till kaj.

Juni
Vid 19:45 den 13 juni får RS Stockholm larm om en båt som gått på grund. Båten håller på att sjunka och de två som varit ombord befinner sig nu i vattnet. De frivilliga sjöräddarna bemannar Rescue Sten & Laila och kan snabbt lokalisera personerna i vattnet och säkra båten från att sjuka.
Motorhaveri och delfiner är inte en given kombination. Men när larmet går hos RS Trosa den 15 juni får de njuta av en naturupplevelse utöver det vanliga. De får nämligen sällskap av delfiner både på vägen ut till haveristen och på vägen hem.
Hundar på havet är vanligt förekommande men få är så coola som den RS Gävle mötte den 29 juni. Första gången på havet och motorhaveri. Inga problem!
Under juni har många stationer runt om i Sverige firat sjöräddningens dag, bjudit in till öppet hus och haft uppvisningar.

Juli
Den tredje juli ser en person på land ett nödbloss och ringer 112. Tre frivilliga sjöräddare från RS Kristinehamn bemannar Rescue Victoria och beger sig mot platsen. Det är krabb sjö, regn och hård motvind. På plats ser de en kapsejsad trimaran och två personer som befinner sig vattnet. Personerna, som varit i vattnet i över två timmar, transporteras in till stationen där ambulans väntar. Vid ett senare tillfälle kan även deras katt räddas ur båten.
Annat väder bjöds det på när sökarna ljöd hos RS Växjö den 18 juli. En segelbåt med sex personer ombord har drivit på grund i sommarvärmen. På plats är också räddningstjänsten och tillsammans kan de få loss båten.
Att en liten spindel kan sätta stopp på färden låter ju som en lustig tanke, men det var precis vad som hade hänt när RS Dalarö fick larm om ett motorhaveri. Via telefon kan haveristen vägledas till källan; en spindel som byggt bo i avluftningen till dieseltanken.
Många maskinhaverier händer nära kusten men skulle lika gärna kunna ske långt ut till havs. Så var fallet när RS Käringön den 21 juni fick larm från Sjö- och Flygräddningscentralen om en motorbåt med maskinhaveri på gränsen mellan danskt och norskt vatten. Med en våghöjd på två meter blir det en lång och tuff dag för sjöräddarna som efter 6 timmar kan återvända till stationen.

Augusti
Åtta minuter efter att larmet gått är haveristen kopplad för bogsering. Så fort kan det gå när en får maskinhaveri och RS Örnsköldsvik är precis runt hörnet.
Åska, kraftig sjö och maskinhaveri är en utsatt situation som få vill vara i. Den 26 augusti vid lunchtid larmades RS Grötvik ut tillsammans med Kustbevakningen och Frivilliga Flygkåren för att undsätta en snipa som driver elva sjömil väst om Halmstad.

September
Den sjunde september var det strålande sol och bleke när RS Storsjön fick samtal till jourtelefonen från en medlem som ankrat med motorproblem. Ombord fanns dessutom en tremånaders bebis. De frivilliga sjöräddarna bemannade Rescue 8-11 och bogserade in till hamn.
Klockan 22:11 den 19 september pep det i sökarna hos RS Falsterbokanalen efter att ett handelsfartyg larmat om en båt som ankrat i farleden utan lanternor. Väl på plats fick de kontakt med haveristen som fått problem med sin motor och inte har möjlighet att segla båten in till hamn.
Den 24 september var fyra vuxna och två barn ute på Vättern när båten de åker i börjar ta in vatten. Larmet går hos RS Vadstena/Motala och de begav sig mot platsen. Det blåste kraftigt och gick hård sjö. Dessutom bröts telefonkontakten med haveristen och söket intensifieras. En stund senare kunde haveristen hittas och tas säkert in till hamn.

Oktober
Den första oktober får RS Luleå larm om två saknade fiskare. En intensiv natt följer tillsammans med RS Piteå, Sjöfartsverket, Kustbevakningen och den nystartade bryggan i Kalix. Det är mörkt, regnar och blåser vilket försvårar söket. Efter tolv timmar har fortfarande inga fynd gjorts. Trötta eftersom de natten innan varit i väg på ett sex timmar långt uppdrag beger sig RS Luleå tillbaka till stationen. Kustbevakningens flygplan har kommit till platsen och tar över söket.
Kraftsamling är ett ord som kan summera insatsen som påbörjades den 22 oktober efter att fartyget Marco Polo gått på grund. Klockan 06:32 larmades RS Sölvesborg och RS Hasslö till platsen. Därefter larmas även RS Skillinge och RS Hörvik. Utöver besättningarna som begivit sig mot platsen för att evakuera passagerarna som fanns ombord och lägga ett första förband på miljön sattes ett stort maskineri igång på land för att få resurser till Hanöbukten. Stationerna RS Kalmar, RS Ystad, RS Falsterbo och RS Vadstena/Motala förberedde alla sina miljösläp och transporterade dem till Hörvik. Under dagarna som följer kommer ytterligare larm då fartyget började röra på sig.

November
En båt befinner sig i utsatt läge söder om Näsbokrok. Ett maskinhaveri har gjort att båten slår mot klipporna. RS Bua bemannade Rescue Klasa-Bertil och Rescue Odd Fellow och begav sig mot platsen. Även Sjöfartsverkets helikopter Lifeguard 004 larmades och hjälpte till att lysa upp platsen. De frivilliga sjöräddarna fick över en tross till båten och kan dra ut den på öppet vatten.
Tidigt den 9 november får RS Hovås ett larm om att en skärgårdsfärja gått hårt på grund. Ombord på färjan fanns tre besättningsmedlemmar och den läckte in vatten. De frivilliga sjöräddarna var snabbt på plats och tillsammans med besättningen och andra samverkanspartners på plats kunde de täta läckorna och förtöja båten mot skäret.

December
Vid halv åtta på morgonen den första december får RS Rörö larm om en passagerarfärja med maskinproblem som driver mellan Öckerö och Kalven. RS Rörö befinner sig redan i båten när larmet kommer och kan snabbt ta sig till platsen. De frivilliga evakuerar passagerarna och transporterar dem till Öckerö samtidigt som en bogserbåt tar hand om färjan.
Måndagen den sjätte december lägger sig isen fort i Stockholms skärgård och en familj blir fast på en ö. Motorn till deras båt har gått sönder och utan åror är det svårt att lämna. RS Stockholm bemannade Rescue Engström och tog sig genom den än så länge tunna isen och för att hjälpa familjen till fastlandet.