Låt barnen ta ansvar ombord

Synen känner vi igen: barn i orange flytvästar sticker upp från sittbrunnen eller springer omkring på stranden. Att ha barn ombord är nämligen inget problem. Båtsemester är utmärkt för hela familjen. Största felet föräldrar gör är att inte involvera barnen tillräckligt.

Reportage
Sjöräddningssällskapet
Publicerad12 maj 2023
Sex barn står uppradade med för stora sjöräddningskläder på sig.

Tänk på det här med barn i båten

Barnstol 

När man angör eller när det går sjö är det bra att barnet sitter säkert. Många använder sig av en bilbarnstol eller en vanlig cykelstol. Dessa kan fästas i till exempel båtens pulpit. Var noga när du monterar stolen så att den inte kan lossna.

Bärsele

Bra att ha för de absolut minsta. Användbar både när man går på och av båten. Dessutom kan det ibland vara bra att kunna hålla fast barnet när det rör sig på båten. Man ska dock inte ersätta flytvästen med en bärsele.

Mantågsnät

Reser du med segelbåt och har små barn ombord kan ett finmaskigt nät utmed mantågen vara ett bra skydd när barnen leker eller går på båten. Mantågsskydd kan köpas i välsorterade tillbehörsbutiker och är relativt enkla att montera.

Involvera barnen

Det absolut bästa sättet att lära ut sjösäkerhet är att låta barnen vara med i arbetet ombord. Låt barnen från tidig ålder få arbetsuppgifter, och i takt med att kunnandet växer ska också uppgifterna öka i svårighetsgrad.

Spisen en olycksrisk

Spisen är en vanlig orsak till olyckor. Dels kan barnet bränna sig på själva lågan (det är ofta gasolspis ombord), dels kan barnet till exempel få kokhett vatten över sig. Se till att informera barnen om riskerna och håll alltid ett öga på barnet vid matlagning.   

God planering

Ta gärna med barnen i planeringsarbetet. På så sätt känner de sig mer delaktiga och kan förbereda sig på vad som väntar. Låt barnen vara med och tycka till. Det gör dem lugnare och mer intresserade.

Håll koll på vädret

En självklarhet – egentligen. Med barn ombord blir avvägningarna ännu viktigare. Tuff sjö kan både skrämma och göra färden mer riskfylld. Dessutom blir risken för sjösjuka större.

Korta etapper

Små barn blir ofta rastlösa ombord, och de långa dagsseglingarna ska man helst hoppa över. Välj hellre kortare rutter och låt barnen leka av sig på stranden.

Lär barnen ringa 112

När barnen kan hantera en telefon är det viktigt att informera dem om hur man kallar på hjälp. 112 är det absolut viktigaste numret att lära ut, och försök även pedagogiskt att förklara hur ett sådant samtal kan se ut. På 112.se finns många bra tips, bland annat ramsan "112, lätt att slå".

Undvik branta klippor

När du lägger till med små barn är det viktigt att du utser platsen med omsorg. Med god planering slipper du vara rädd för att barnen ska slå sig. Om klipporna är branta är det dessutom svårt att gå i land.

Jollen kan vara farlig

Att ha en jolle ombord är vanligt, och barnen älskar att åka ut på egna äventyr när man ligger förtöjd. Innan du monterar på en motor måste barnen lära sig grunderna. Ett bra tips är att börja med åror.

Barn i olika åldrar

0-3 år. Småttingarna är oftast nöjda bara de får mat och sömn. När de sedan kommer på fötter handlar det om att lära dem att parera sjön, och det kan orsaka både fall och blåmärken.

3–7 år. Nu kommer kompisar in i bilden. Svårt att sitta still. Många gånger vill barnen inte lämna en vik, eftersom de hunnit få nya vänner. Nyfikenheten vet inga gränser.

7–12 år. Här brukar det »riktiga« båtintresset komma och barnen vill gärna vara med överallt. Ge barnen uppgifter på båten och öka svårigheten eftersom. Så växer intresset.