Paddlingen blev en livsstil

”Det här måste jag göra igen!” Så kände Katinka Ingves efter en heldag i kajak på Vättern – och snart tio år senare kretsar både jobb och fritid kring paddling. Avkoppling, natur och umgänge bildar en svårslagen upplevelse hon vill att fler får ta del av.

Reportage
Gustaf Höök
Publicerad17 jul 2023
Katinka Ingves paddlar kajak
Katinka Ingves paddlar allra helst havskajak Fotograf:Peter Holgersson

Katinka fastnade för paddlingen 2014 när hon och några vänner hyrde varsin kajak och gav sig ut på Vättern. Efter åtta timmar ute på det spegelblanka vattnet var kroppen helt död, men en ny kärlek för paddling var född. 

Vilken är den största tjusningen? 
– Att vara ute i naturen och göra något som är aktivt och avkopplande på samma gång. Sedan finns något enkelt med kajak. Det går att komma till områden man inte når annars och kajaken kräver minimalt med underhåll. Jag gillar även variationen. 

Paddling kan vara lugna och stillsamma turer på platt vatten, men lika gärna att surfa på vågor eller paddla i en strömmande fors. 

Kanot – ett brett begrepp

Katinka Ingves arbetar numera som utvecklare inom fritidspaddling på Svenska Kanotförbundet. Kanot, som är ett samlingsnamn för alla farkoster som drivs framåt med paddel, tolkas ofta som kanadensare. Men enligt Svenska Kanotförbundet är begreppet vidare än så. Exempelvis innefattas kajaker som finns i många olika utföranden. Det finns till exempel havskajak, som är det Katinka oftast paddlar. Den brukar ha roder eller skädda. Dessutom har den plats för packning och fungerar i olika väderförhållanden. Sedan finns surfski, som är en sportig och snabb kajak med öppen sittbrunn. Polokajaker och olika typer av forskajaker, och självklart även turkajaker. Turkajaker är korta, breda och stabila och passar bra för nybörjare.  

Vilken typ av turer brukar du göra? 
– Till vardags blir det insjöpaddling i Drögen, söder om Linköping. Den ligger bara tjugo minuter från där jag bor och har skön vildmarkskänsla. Har jag mer tid åker jag gärna till ostkusten, helst till Gryt eller Sankt Anna. De skärgårdarna är så djupa att man alltid hittar nya ställen och öar, och det finns både innerskärgård och lite kalare ytterskärgård. 

Utrustning och kunskap

Katinka paddlar året om, så länge det inte är is. 
– På vintern är det jättehäftigt om det snöar, och allt ser så annorlunda ut. 
På vintern gäller det att ha rätt utrustning och kunskap. På senhösten, vintern och våren är det ont om båtar och stillheten är något som Katinka gillar. 
– Det är ledigt på alla ställen och man behöver inte tänka på fågelskydd eller annan trafik. Självklart är sommaren härlig. Då paddlar jag inte så långt, utan tar mig ofta ut till en ö för att bada och kanske övernatta. 

Katinka Ingves bästa paddlingstips för nybörjare:

  • Ge dig ut när det är bra väder och lite vind
  • Följ med på en guidad tur
  • Anpassa turen efter din kunskapsnivå
  • Gå en säkerhetskurs 
  • Använd dina stora muskelgrupper, kraften ska komma från benen
  • Paddla aldrig ensam
  • Använd flytväst 
  • Ha telefonen i ett vattentätt fodral
  • Klä dig färgglatt och ha reflexer

 

Text publicerad i Trossen nummer 4 2022.