Rätt utrustning på isen

Oavsett vilken aktivitet du utför på isen är det viktigt att du har med dig rätt utrustning för att hålla dig säker. Vi har frågat isexperten Jonas Ettemo om vilken utrustning du ska ha med dig ut på isen.

Reportage
Sjöräddningssällskapet
Publicerad20 jan 2024
Med rätt utrustning på isen kan du vara säker även ifall du skulle trilla igenom
Oavsett aktivitet är det viktigt att du har rätt utrustning när du befinner dig på isen.

När vintern omvandlar vatten till is är det många som lockas ut för en stunds skridskoåkning, isfiske, eller annan vinteraktivitet. Men isarna kan vara förrädiska och lugnet kan snabbt skiftas till en mer allvarlig situation. För att säkerställa en trygg och njutbar upplevelse är det viktigt att du förbereder dig och tar med dig rätt utrustning på isen. Utöver rätt utrustning bör du även ha koll på hur du räddar dig själv och andra om isen brister

I denna artikel går vi, tillsammans med isexperten och skridskoentusiasten Jonas Ettemo, igenom de grundläggande säkerhetsutrustningarna som du bör ha med dig, oavsett om du är erfaren eller nybörjare. 

– Ett plurr behöver inte vara så dramatiskt om man ser till att alltid rätt utrustning, sällskap och, framför allt, vet vad man ska göra, säger Jonas. 

Se filmen där Jonas går igenom utrustningen du bör ha med dig på isen.

Ispik

En ispik är ett verktyg för alla som befinner sig på isen. Den används för att ge en pålitlig bedömning av isens bärighet och kvalité. Genom att använda en ispik kan du minska risken för olyckor genom att identifiera områden där isen kan vara otillräcklig för att bära din vikt.

Att använda en skidstav i stället för en ispik är inte att rekommendera. Längst ut på ispiken sitter en rostfri stålspets som används för att penetrera isen. Till skillnad från en skidstav är ispiken även tyngre och flyter. 

Så använder du en ispik 

  1. Närma dig det område du vill undersöka. 
  2. Använd ispiken genom att hugga mot isytan och observera hur isen reagerar på dessa slag.
  3. Om piken går igenom isen och en svag ström av vatten kommer upp genom hålet, är det ett tecken på att isen är för tunn och inte säker att beträda.
  4. Om isen inte ger vika efter några hugg, indikerar det att den är tillräckligt tjock för att fortsätta framåt.
Ispik som slår ned mot isen för att testa bärigheten
Genom att känna dig fram med en ispik kan du förebygga en olycka där du trillar igenom isen.

Isdubbar

Isdubbar ska sitta högt upp och utanför kragen på jackan. Om de sitter för långt ned riskerar de att skada dig i ansiktet ifall du faller. För att veta om dubbarna sitter bra kan du testa att böja dig fram, om isdubbarna hamnar framför ditt ansikte är de för lågt placerade. Ändarna på isdubbarna ska peka ut från ansiktet och snöret/bandet ska gå utanför kragen. 

På isdubbarna ska det finnas en visselpipa av plast. Det är viktigt att det inte är en visselpipa med en kula som kan frysa fast. I vår webbshop kan du hitta isdubbar som fyller dessa krav och som används av våra frivilliga sjöräddare. 

För att du ska vara trygg när du väl behöver använda dubbarna är det bra att du tränar på hur du ska göra. 

Ta dig upp med hjälp av isdubbar

  1. Ta loss dubbarna och håll dem nära dig. 
  2. Slå ner dem hårt i isen, försök komma upp på armbågarna och åla dig upp ur vaken med små steg. Tar du för stora tag blir det mycket friktion mellan dig och iskanten vilket kan göra det svårare. 
  3. Åla dig framåt och ta hjälp av knäna tills hela kroppen är uppe på isen. 
Isdubbar som är korrekt placerade högt upp utanpå kläderna.
Isdubbarna placeras högt upp utanför kläderna. 

Räddningslina

Med en räddningslina kan du hjälpa en kompis upp ur vattnet, eller få hjälp av en kompis att komma upp. Räddningslinan kastas antingen av dig mot någon annan eller till dig från någon annan. 

Räddningslinan ska kunna flyta och ha en tyngd som gör att den går att kasta långt. I CE-märkta räddningslinor måste linan vara minst 24 meter. Det är viktigt att linan är lättåtkomlig så att du snabbt kan komma åt den. Fäst den gärna utanpå din ryggsäck så att du kan ta loss och kasta linan utan att behöva ta av dig ryggsäcken. 

Kasta räddningslinan

  1. Ta fram räddningslinan som du har placerat lättillgängligt. 
  2. Kasta linan så långt du kan, du vinner ingenting på ett kort kast. Om du kastar mot någon som ligger i vattnet ska linan kastas förbi personen. 
  3. Kastar du snett kan du genom sidoförflyttning få linan att komma närmre den nödställda. 
  4. Koppla fast linan och invänta svar från personen som ska dras upp.
En räddningslina som är fäst på ett korrekt sätt där den är lättillgänglig
Räddningslinan ska fästas så att du lätt kan komma åt den under hela färden.

Mobiltelefon i vattentätt fodral

Om olyckan är framme ska du enkelt kunna kalla på hjälp. Lägg telefonen i ett vattentätt mobilfodral så att den inte blir blöt. Den som själv kan slå larm har störst chans att bli räddad. Eftersom batteriet i din mobil är känsligt mot kyla kan den även läggas i en neopren- eller dunficka för att batteriet inte ska ta slut, innan du lägger den i vattentätt fodral. 

Flythjälp

Flytväst, räddningsväst eller torrdräkt är bäst men det fungerar även att ha en ryggsäck med ombyte i en vattentät påse. Ryggsäcken ska ha midjerem och grenband för att minska risken att den åker upp utan att lyfta dig. Samma princip som en flytväst.

Ombyte

Det är alltid bra att snabbt kunna få på sig torra kläder om olyckan varit framme. Se till att ha en vattentät påse där du förvarar kläderna. Ha alltid ett ombyte med dig ut på isen för att snabbt kunna byta om ifall du går igenom. 

Karta

Ska du åka eller gå längre sträckor på isen kan det vara bra att ha med sig en karta. Även om du har karta i mobilen med så kan batteri ta slut. Utifrån kartan kan du på förhand räkna ut var isen kan vara lurig. 

Fika

Självklart är det viktigt att du har en trevlig stund på sjön. Ta med en termos med varmt kaffe för att stanna upp och njuta lite emellanåt. Dricker du inte kaffe funkar varmt te lika bra. 

Har du med dig allt det här på din tur på sjön är du trygg och kan njuta av en härlig stund i det kalla vädret. 

Mer om issäkerhet

På vår sida om issäkerhet kan du hitta fler artiklar om hur du håller dig säker på isen. Här ser du alla artiklar om issäkerhet.