RS Vadstena/Motala summerar 2019

Stationen firade 20 år och mycket positivt hände under 2019 på stationen Vadstena-Motala, läs mer i artikeln.

Nyhet
Erik Molander
Publicerad1 jan 2020 RS Vadstena/Motala
Rescue Länsförsäkringar Östgöta 2 namngivs
Fotograf:Oliver Henriksson

Förändringar i flottan

Svävare
Länsförsäkringar Östgöta meddelade oss att de donerar sin 2:a svävare till Östergötland, de har tidigare donerat en till Arkösund. Den nya svävaren vi fått är en modernare modell med anpassningar för vårt ändamål, rädda liv till sjöss. Den nya svävaren har fått namnet "Rescue Länsförsäkringar Östgöta 2". Förutom svävaren så donerade de även en trailer till den. 

RIB Rescue 7-930
Våran RIB Rescue 7-930 som tjänstgjort flera år på stationen Vadstena-Motala efter vi själva renoverat den till den fina båt den blivit har lämnat stationen i slutet av säsongen och tjänstgör nu på stationen i Hjälmaren. Läs mer om det här samt se ett större bildspel från renoveringen av båten som vi gjorde lokalt här i Vadstena-Motala.

Rescue Ivan Holmberg
8:a metersbåten Rescue Ivan Holmberg som varit på stationen en kortare tid har varit reservbåt för hela vår flotta i Sverige, dvs om någon båt skulle gått sönder har denna varit tänkt att kunna placeras om dit. Dvs vi har varit "fodervärd" för båten. Från och med i somras tillhör båten stationen Vadstena-Motala fullt ut som ordinarie räddningsbåt.

Miljöräddningssläp
I december månad fick vi ett helt nyrenoverat miljöräddningssläp. Det blir ett bra tillskott för att skydda vårt dricksvatten på Vättern om ett utsläpp sker.

RIB Rescue 7-930 på ett av sina sista larm innan den lämnade vår station. Foto: Erik Molander

Svävarträff

2:a helgen i januari var vår svävare Rescue Vadstena Sparbank på plats i Mora för den årliga svävarträffen. Under träffen blev vi även larmade på ett skarpt larm. 


Några helger efter detta var det avrostningshelg i Mora för tidigare svävarpiloter som inte kört på länge, då deltog vi med instruktör och svävare. 

LLK

Linköpings långfärdsskridskoklubb (LLK) som under flera år varit med och stöttat vår verksamhet på olika sätt. De donerade en gåva till oss i början av säsongen. Det blev en robust jourtelefon som klarar tuffare tag. 

SAR-övning

Vi deltog på både vårens och höstens större SAR-övningar i Vättern. Den första var i norra Vättern och den andra i mellersta Vättern. Två givande övningar för vår besättning och våra samverkanspartners som stärker förmågan att rädda liv till sjöss ihop.

Test av ny båttyp

I slutet av augusti bjöd vi in företaget Nordic Rescue Boat till Motala då de skulle från Kiruna till Växjö för att leverera en ny räddningsbåt. De stannade till i Motala och visade båten samt lät oss testköra den. Vi hade även bjudit in några av våra samverkanspartners som var med, kommunala räddningstjänsten Motala-Vadstena, Sjöpolisen Göteborg som befann sig i Vättern, Polisen Motala samt SAAB Underwater systems Motala. Det är en båt som i grunden är en Buster båt, men modifierad för sjöräddning med b.la vattenjet samt andra lämpade detaljer. 

20 år som station

Visingsö var första stationen ut i Vättern, sedan kom Vadstena-Motala som i år firade 20 år som station. Detta har uppmärksammats på olika sätt under året, bl.a med "öppen båt" när Vadstena Triathlon ägde rum.

En väldigt gammal bild på Rescue Skeppskär som är byggd 1986. Innan båten kom till Vättern tjänstgjorde den på stationen Fejan/Räfsnäs.

Utbildning

Vi har under året haft flera besättningsmän som läst fartygsbefäl klass 8, gått utbildning i handhavande av 8:a metersbåt, gått egensäkerhetsutbildning och vi har själva hållit i utbildningen Basic SAR med egen lokal godkänd instruktör.

Statistik

Totalt antal uppdrag och larm 2019 blev 71 stycken. I siffran ingår räddningslarm och förebyggande uppdrag.

Framtid, 2020-

Kommande år kommer delar av besättningen läsa maskinbefäl klass 8, gå egensäkerhetskurs m.m. Vi kommer under 2020 påbörja utbildning av besättningen kring det nya miljöräddningssläppet vi nyss fått till stationen.

Det stora projektet kommer vara att samla in pengar, material och arbetskraft till bygget av det nya stationshuset som kommer placeras i Mörtviken där bygglov och strandskydd är beviljat. Med ett stationshus kan vi samla ihop våra båtar, utrustning på ett ställe vilket underlättar enormt hur vi har det nu. Det ges även bra förutsättning för besättningen att samlas för möten och efter larm kunna sitta ner och ta en fika och gå igenom larmet m.m. Vill du vara med och stödja samt hjälpa oss få stationshuset på plats så tveka inte på att höra av dig till rs.vadstena@ssrs.se eller 076-87 93 191.

Vi har ett fortsatt behov av fler frivilliga sjöräddare som kan bemanna våra båtar från vår brygga i Vadstena. Hör av dig om du är intresserad eller känner någon som är.

Samverkan på hög nivå, ambulanspersonalen åkte båt och vårda patient och vår besättningsman Oliver körde ambulansen landvägen till bättre lämpad avlastningsplats. Foto: Erik Molander