Båtmotorn behöver omsorg innan vintern
Publicerad: 2017-10-11, Text: Gustaf Höök, Foto: Illustration Rebecca Elfast
Tomas Andreasson, livslång fritidsseglare, håller teknikkurser för Sjöräddningssällskapets frivilliga. Här tipsar han om konservering av inombordsmotorer (diesel) med färskvattenkylning.
1. Varmkör och pumpa ut oljan
Varmkör motorn innan du tar upp båten, så slipper du tillsätta kylvatten till sjövattenspumpen. När motorn är varm blir oljan lättare att pumpa och ett bra sätt att få ut den är att använda en vakuumpump. Det finns olika typer av pumpar men en vakuumpump är effektiv och gör dessutom att oljan direkt hamnar i en behållare. Det blir mindre söligt.
2. Byt oljefilter och fyll på ny olja
Sätt en plastpåse över smörjoljefiltret, för att undvika spill, och skruva loss det. Rengör ytan
som det nya filtret ska ligga an mot och stryk ett tunt lager olja på den nya filterpackningen. Skruva dit filtret till anläggning och sedan ytterligare ett halvt varv, men inte mer. Fyll på ny motorolja, starta motorn och låt den gå på tomgång en kort stund. Kontrollera oljenivån och att det inte läcker olja. Om båten inte ska användas på flera säsonger fyller du på med konserveringsolja i stället för motorolja.
3. Rengör och konservera sjövattensystemet
Ta upp båten innan du vinterkonserverar kylsystemet. Öppna bottenkranen, lossa på slangen och stoppa änden i en hink med färskvatten. Kör motorn på tomgång några minuter för att spola ur systemet. Fyll hinken med frostskyddsblandning, hälften glykol och hälften färskvatten, och låt motorn gå på tomgång tills systemet är fyllt. Fäst slangen. Tänk på miljön och spill inte ut glykolblandning vid spolning eller påfyllning.
4. Vänta med att byta bränslefilter
Man kan byta även bränslefilter vid konserveringen, men det är mycket bättre att vänta med det. I nyare diesel finns många tillsatser, till exempel raps, som ökar risken för bakterietillväxt. Byt alltså finfilter – och vid behov även förfilter – först på våren, om dieseln ser grumlig ut. Är även dieseln i tanken grumlig? Rengör tanken och fyll på med ny diesel. Då riskerar du inte att filter sätts igen, vilket kan orsaka motorstopp.
Fler sjösäkerhetstips


Säker på isen
Årets höjdpunkt för många är när isen lägger sig och man kan ge sig ut. Att få packa ryggsäcken och ge sig hän, på långfärdsskridskor eller på skoter är en naturupplevelse. Och vi vill inte avskräcka


Regler för lanternor på fritidsbåt – det här gäller
Ska du ut i mörkret med båten? Reglerna för lanternor är många och det är något du bör ha koll på när du är ute efter solnedgång. Här kan du se vad som gäller för just din båt.
Det


Inför hummerpremiären 2022
För en annars ganska lugn tid på sjön är det här en period då många är ute och flera olyckor inträffar. Inför hummerfiskets premiär, som i år är måndagen den 26e september, har vi några saker som du