Blev sjöräddare efter fjälldramat

Anna Lenninger har gjort några rejäla lappkast i sitt liv; dels bytt karriär från geolog till teförsäljare, dels varit med om en skräckupplevelse som fick henne att ta steget till att bli frivillig sjöräddare.

– Jag är utbildad kvartärgeolog och jobbade som konsult inom geoteknik i några år. Jag gjorde bland annat markundersökningar inför byggnation, säger hon.

Men i samband med att Anna var föräldraledig halkade hon på ett bananskal in i en helt annan karriär.

– Jag hade funderat på att göra nåt annat och fick chansen att ta över Thehuset. Här i Göteborg har butiken funnits i samma lokal i 96 år och många människor har en relation till den. Efter 14 år är vi fortfarande ”de nya ägarna” för stammisarna, säger hon och skrattar.

Steget till att bli frivillig sjöräddare tog hon efter en traumatisk händelse under en fjällvandring med familjen när sonen Sixten, då tio år gammal, försvann spårlöst.

– Vi hade valt en tältplats en bit från vandringsleden. På morgonen skulle vi gå till ett bättre ställe att äta frukost på, och Sixten gick i förväg medan vi packade ihop. Men när vi kom till frukoststället fanns han inte där – han hade tappat bort stigen.

Familjen sökte förgäves i ett par timmar innan den bestämde sig för att larma fjällräddningen via 112.

– Till sist var det nog runt 50 personer som var ute och letade. Det var helikopter, fyrhjulingar, crossmotorcyklar och polisens hundpatruller. Vid sjutiden på kvällen hittade helikoptern Sixten. Han hade gjort allt rätt – tagit sig till en å och sen stannat där.

Efteråt grunnade Anna väldigt mycket på händelsen.

– Jag kände att jag ville skicka vidare den hjälp jag fått, och då passade sjöräddning mig bra. Jag har alltid varit på sjön och kan skärgården utan och innan. Från händelsen i fjällen tar jag med mig erfarenheten av att vara nödställd och hur viktigt det är att vara en trygg och fast punkt för den nödställde.

Anna Lenninger, 44 år

Gör: Äger och driver Thehuset, med tre butiker i Göteborgsområdet.
Bor: I Mölndal och i Fjällbacka.
Familj: Man och två barn.
Station: RS Fjällbacka.
Antal år som sjöräddare: Inne på sitt andra år.
Det bästa med att vara sjöräddare: ”Det är så mycket positivt med detta, men nåt av det bästa är känslan av att göra skillnad för nån annan.”

Ditt namn/era namn skrivs ut här