Augusti 2018 – Sommarens sista månad på RS Dalarö

Augusti, sista sommarmånaden för många som befinner sig ute på sjön. För oss på RS Dalarö fortsätter augusti att leverera ett högt antal uppdrag, dock mindre än vad vi haft under juli månad.

Augusti har bjudit på fint väder och hög temperatur. Vi har även haft några regndagar, något vi inte har sett på ett bra tag.

Vi har fått samarbete med olika räddningsenheter, träffat trevliga medlemmar på sjön och fått göra skillnad i kritiska situationer.

Nedan presenteras ett axplock av våra uppdrag från augusti 2018:

1 augusti: Obemannad båt som ligger och driver

En obemannad segelbåt på ca 12 meter rapporteras segla runt utan skepparepå Baggensfjärden. Första frågan som man tänker är då: Kan någon ha ramlat överbord? JRCC går ut med sjöräddninglarm på ärendet. Rescue Dalarö som redan lämnat kaj på Dalarö är först iväg från RS Dalarö för att gå mot segelbåten och utreda vad som kan tänkas hänt. Rescue Paul Lederhausen lämnar kaj 6 min efter larmet gått och är strax efter Rescue Dalarö. Vi anländer till området samtidigt som Sjöfartsverkets räddningshelikopter är på platsen. Rescue Dalarö kan konstatera att det är någon typ av forskningsenhet från KTH som seglar runt på Baggensfjärden av sig själv. JRCC avbryter sjöräddningsinsatsen då man har konstaterat att det är ett fortskningsprojekt som bedrivs ute på fjärden. 

3 augusti: Befarad drunkningsolycka

Klockan halv fyra på eftermiddagen går det larm om en förvunnen person och befarad drunkningsolycka vid Djurö. Våra enheter som befinner sig ute för att hjälpa olika medlemmar beger sig direkt till platsen för att påbörja sök tillsammans med andra räddningsenheter.

Söket påbörjas men snart därefter avbryts ärendet då den försvunna personen återfunnits på land. 

5 augusti: Saknad person vid Bullandö

Efter att kraftiga regn och vindbyar svept över Stockholms Skärgård sliter sig en pontonbrygga inne i Bullandö Marina. I samband med detta så ses en person hamna i vattnet och försvinner. Rescue Paul Lederhausen befinner sig på Gränöfjärden och söker en mindre båt på väg mot Kalvholmen. Vi har sökt av området och finner inte den aktuella båten. Sweden Rescue söker sjöräddningsenheter som kan gå mot Bullandö Marina. Rescue Paul Lederhausen anmäler sig och går mot Bullandö. Väl framme som tredje enhet efter KBV 311 och Polisen så påbörjar vi sök i marinan tillsammans med en privat båt. KBV 311 agerar OSC (On Scene Coordinator). Efter det att Rescue Paul Lederhausen sökt av aktuellt område bistår vi som bogserbåt vid förflyttning av den bryggsektion som slitit sig, så att den pontonen temporärt kan säkras. Som liten, grundgående och ganska stark enhet kan vi göra stor nytta i detta trånga och grunda område. Samtidigt som detta görs bedriver Brandförsvaret dykningar efter den saknade personen. Rescue Paul Lederhausen bistår med avspärrning av hamnen. Händelsen övergår från sjöräddningsinsats till polisiärt ärende. Rescue Paul Lederhausen återgår hemma hamn i Vadviken.

Bullandö Foto: Anders Almgård
Foto: Anders Almgård

6 augusti: Markbrand i den torra naturen

Efter att ha dragit loss en segelbåt som hade gått kraftigt på grund gick det larm om brand på en ö i ett känsligt naturområde. Branden var orsakat av ett blixtnedslag som skapade den markbrand som rådde på ön. Då det blåste kraftigt i kombination av torrt i naturen var det en stor spridningsrisk på branden. Pumpen kopplas på och en 100 meters grovslang dras till brandvärnet som påbörjar släckningen av markbranden. Efter en timme har brandvärnet fått fram egna pumpar som klarar att mata vatten samtidigt som branden är under kontroll. Vi packar ihop och lämnar platsen.

Markbrand Foto: Emil Skärlén

13 augusti: Larm om segelbåt på grund

Sweden Rescue begär hjälp gällande en Albin Cirrus som gått på Midsommargrundet som ligger syd väst om Ekholmen, utanför Nämdö. Rescue Paul Lederhausen och Rescue Dalarö avgår skyndsamt från Dalarö. När vi kommer fram kan vi konstatera att inga personer är skadade eller att båten tar in vatten. Rescue Paul Lederhausen försöker att dra segelbåten av grundet men den sitter ordentligt fast. Vi tillämpar istället metoden att Rescue Dalarö tar segelbåtens storfall och kan kränga segelbåten i sida samtidigt som Rescue Paul Lederhausen drar. Då glider segelbåten av grundet. Resuce Paul Lederhausen drar segelbåten till säkrare vatten och vi kan kontrollera att allt är okej och båten kan fortsätta för egen motor. Glada seglare tackar oss att de kan fortsätta sin segeltur mot en säker natthamn. Rescue Paul Lederhausen återgår mot hemmahamn på Dalarö och lägger sig beredd på nya uppdrag. 

Foto: Emil Skärlén

Efter den 13:onde augusti minskade larmen och uppdragen radikalt. Men oavsett hur många som befinner sig på sjön är vi alltid redo att rycka ut, dygnet runt, året runt.

Sommaren går nu mot sitt slut för detta året och vi på RS Dalarö vill passa på att tacka er alla fina medmänniskor som finns där ute på sjön och hjälper varandra.

Ett stort tack till alla medlemmar vi har för att ni hjälper oss att hjälpa andra. Ni är guld värda!

Ditt namn/era namn skrivs ut här