Ebers-svävarna lyft för tre stationer

Sedan i våras har räddningsstationerna på Dalarö, i Uppsala och i Växjö varsin ny svävare. De kunde köpas in tack vare Arne Ebers testamente. Varför Arne valde att låta en stor del av sin kvarlåtenskap gå just till Sjöräddningssällskapet… ja, det är faktiskt oklart.
Det framgick inte av testamentet och Arne var ensamstående.

– Men jag vet att han var väldigt friluftsintresserad. Han paddlade mycket kanot, både på havet och i småsjöar. Jag kan tänka mig att han förstod vilken viktig insats Sjöräddningssällskapet gör genom att rädda liv till sjöss, säger Gunilla Eriksson, syskonbarn till Arne.

Att hon hade en farbror fick hon veta först på senare år, tack vara sin mammas släktforskning.

– Då upptäckte hon att pappa hade en bror. Jag och min syster tog kontakt med Arne och vi träffades några gånger. Han hade jobbat på Chalmers och var lite av en uppfinnarjocke. På fritiden paddlade han som sagt kanot, och målade i olja. Jag har ett par av hans tavlor på väggen.

Gunilla Eriksson fortsätter:

– Och Arne var så rolig! Han spelade munspel och när han ringde upp brukade han sjunga en trudelutt eller säga något han diktat ihop.

Utöver Rescue Arne Ebers, som är stationerad i Uppsala, finns alltså Rescue Gunnar Ebers (RS Dalarö) och Rescue Eleonora Ebers (RS Växjö), uppkallade efter Arnes halvbror respektive mamma.

 

Båtklass: Svävare

Längd: 4,34 meter
Bredd: 2,32 meter
Hastighet: 25 knop på vatten, 34 knop på is
Byggår: 2020
Leverantör: Ivanoff Hovercraft AB
 

Behöver du hjälp med ditt testamente?

Sjöräddningssällskapet samarbetar med Gillis Edman, begravningsbyrå och specialister på familjejuridik. De kan hjälpa dig att utforma dina önskningar och du kan även få hjälp med bevakning av ett testamente. Du ringer direkt till avdelningen för familjejuridik på 031-355 40 90 och kan läsa mer på Gillis Edmans hemsida. 

Hur går jag tillväga?

Ett testamente måste uppfylla flera kriterier för att vara giltigt. För det första ska testamentet vara skriftligt och undertecknat av dig själv. Vidare ska det bevittnas av två personer. Vi har tagit fram fyra mallar som du är välkommen att använda om du vill testamentera till Sjöräddningssällskapet. Vill du läsa mer? Ladda ner vår folder!

Testamentesansvarig

Vill du veta mer kan du prata med din bank, eller ta kontakt med Camilla Larsson på 031-761 62 00. Har du några frågor eller funderingar är du alltid välkommen att ringa oss. Du kan också ringa via vår växel 077-579 00 90, som har öppet 08-18 alla helgfria vardagar.

Ditt namn/era namn skrivs ut här