En dröm har förverkligats

När Jonas Ettemo var sju år gammal fick han och hans bror en gammal eka av sin morfar. Det blev för båda startskottet för livet som båtmänniskor.

Ekan förseddes med en Evinrude på 3,5 hästkrafter, och turerna i Fagerviken, där familjen har sommarställe, blev allt längre. I dag är båda frivilliga sjöräddare, Jonas i Uppsala och storebror Tobias i Holmsund.

– Intresset för Sjöräddningssällskapet väcktes tidigt på 1980-talet, när räddningskryssaren Sigurd Golje nämndes i ett avsnitt av tv-programmet »Kust och hav«. För mig var det därför en barndomsdröm som förverkligades när RS Uppsala startade 2009, berättar Jonas som har varit med från start.

Han har jour varje tisdag kväll samt en helg i månaden. Inom RS Uppsalas täckningsområde uppgår antalet båtar till drygt 3 500. För Jonas har det därför blivit en hel del utryckningar på Mälarfjärden Ekolns krabba vatten.

– I somras var jag med på två prio 1-larm, ett när ett passagerarfartyg gick på grund och fick vatteninträngning samt ett larm där två jolleseglare kantrade i hård vind och blev liggande i 10-gradigt vatten. Båda larmen slutade gott, berättar han.

Utvecklat möjligheter för värvning

För Jonas är det självklart att jobba aktivt med att värva nya medlemmar. Som en del i det arbetet har han utvecklat en mobilanpassad hemsida som förenklar värvningen. Sammanlagt har 495 nya medlemmar runtom i Sverige kommit den vägen. Jonas själv saknar inte argument till varför man ska bli frivillig sjöräddare.

– Den tacksamhet man möts av, oavsett om man hjälper till att få i gång en motor eller undsätter någon som svävar i livsfara, ger en otrolig energi.

Fler porträtt av sjöräddare

Frivillig sjöräddare utanför sitt arbete, en tebutik

Blev sjöräddare efter fjälldramat

Anna Lenninger har gjort några rejäla lappkast i sitt liv; dels bytt karriär från geolog till teförsäljare, dels varit med om en skräckupplevelse som fick henne att ta steget till att bli frivillig

”Närheten ger en speciell relation”

När Karin Jonsson var 13 år gammal fick hon en lillebror – och insåg vad hon skulle utbilda sig till.

– Han hade en intellektuell funktionsnedsättning

Från Rhodos till Västergötland

"Jag läste lingvistik på universitetet i Rhodos och en sommar jobbade jag extra på en restaurang. Plötsligt kom han in, den där turisten från Sverige som sju år senare skulle bli min man.

Ditt namn/era namn skrivs ut här