Ensam på sjön? Förbered dig!

Att åka ut på sjön ensam innebär större risker. Rutinerade sportfiskaren Markus Lundgren gör ofta fisketurer på egen hand och ser alltid till att förbereda sig noga.

Det bästa Markus Lundgren vet är att fiska. Så har det varit ända sedan 80-talet, då han följde med sin pappa och metade abborre i Äntasjön utanför Kungsbacka. Det händer fortfarande att han fiskar i insjöar, men som vuxen har Markus Lundgren mer och mer glidit över mot havsfiske.

– Ju längre ut desto bättre, säger han. Där finns en fantastisk artrikedom, så man vet aldrig vad som kan fasta på kroken.

Under åren har Markus Lundgren, som till vardags jobbar på riksförbundet Sportfiskarna, varit ute med många olika småbåtar. Ofta med någon fiskekompis, men även på egen hand. Sjösäkerhet är alltid viktigt, men är man ensam ställs allt på sin spets. Innan man ens överväger att sätta sig i båten gäller det att få bästa möjliga grepp om vädret.

– Det är en självklarhet, men är ändå värt att påpeka. Om jag ska långt ut får det inte finnas minsta risk för dåligt väder i prognosen. Båten brukar trots allt vara ganska liten. Sedan gäller det förstås att den ska vara i gott skick.

En annan självklarhet är att varsko närstående om sina planer – och att man kan kommunicera även på sjön. Markus Lundgren tar alltid med sig en VHF-radio.

– Till havs är mobilen ofta verkningslös så en VHF-radio är verkligen att rekommendera. Då kan man prata med båtar i närheten och även med sjö- och flygräddningscentralen. Vid fiske långt ut till havs har vi alltid med ett extra båtbatteri för att inte råka ut för att batteriet laddar ur, exempelvis under en övernattning.

Att hamna i vattnet kan vara farligt även om det finns fler personer i båten, men är man ensam på sjön är riskerna större. Därför är det klokt att använda ett dödmansgrepp – för att båten inte ska sticka iväg om man ramlar överbord med motorn igång. Markus Lundgren är även i övrigt noga med att oddsen ska vara så bra som möjligt om han hamnar i vattnet.

– Nummer ett är att alltid ha på sig flytväst. Den räddar liv, så enkelt är det. Sedan har jag mobiltelefonen i ett vattentätt fodral. En annan bra grej är att ha badstege på båten, för det är mycket svårare än man tror att ta sig upp från vattnet. Särskilt om man har mycket kläder på sig. Och så bör man tänka på att vattnet kan vara väldigt kallt, även om det är varmt och skönt i luften. Att bli nerkyld kan vara ödesdigert.

Han lägger till:

– Det bästa är förstås att inte alls trilla i vattnet. Små båtar är ofta ostadiga, så sitt i båten så långt det är möjligt.

Det sista tipset skickar Markus Lundgren, som är medförfattare till boken ”Havsfiskeboken”, till dig som delar hans passion för fiske.

– Kolfiberspön kan förvandlas till åskledare. När vi åker ut har vi en spöhållare, och när spöna pekar upp i himlen har det hänt att det börjat surra i dem när det är åska i luften. Då är det bara att avsluta fisketuren och vända hemåt. Säkerheten kommer alltid först.

 

Tänk på det här – när du är ensam på sjön

Vädret
Kolla väderrapporten noga och jämför gärna olika källor, till exempel smhi.se, dmi.dk och yr.no. Ge dig aldrig ut om det finns risk för dåligt väder. Det är extra viktigt om du ska befinna dig långt från land. I en liten båt är man extra utlämnad åt vädrets makter.

VHF-radio
Förlita dig inte på att kommunicera bara med mobiltelefon. En VHF-radio kan vara såväl kommunikationsradio och nödradio som mottagare för MSI (maritim säkerhetsinformation). Med VHF kan du till exempel samtala med andra båtar
och nå närmaste sjöräddningscentral.

Kniv
Om ankarlinan fastnar i propellern kan det få allvarliga följder. Båten vänder sig med aktern mot vinden och är det höga vågor kan de slå in i båten. I värsta fall trycks aktern ner under ytan och båten sjunker. Med en kniv (ta med en extra) kan du snabbt kapa ankarlinan.

Dödmansgrepp
Ramlar du överbord medan motorn är igång är du riktigt illa ute. Utrusta dig därför med ett dödmansgrepp. Det är en säkerhetsanordning som ser till att motorn frikopplas eller stannar om man tappar taget om handtag eller styranordning. Finns även trådlösa varianter.

Badstege
Att ramla i vattnet kan vara farligt även om båten inte driver eller kör bort från dig. Det kan vara mycket svårare än man tror att ta sig upp på egen hand, särskilt om man har kläder som tar upp mycket vatten. Att montera en badstege på båten är en bra livförsäkring.

Flera sjösäkerhetstips

Så här vårrustar du båten!

Många båtmänniskor drömmer om spegelblanka fribord, en snygg köl, nyputsad krom och ett perfekt iordninggjort teakdäck. Men hur är det med säkerheten? Så här vårrustar du båten i 10 steg. Längst ned

Skridskoåkare

Säker på isen

Årets höjdpunkt för många är när isen lägger sig och man kan ge sig ut. Att få packa ryggsäcken och ge sig hän, på långfärdsskridskor eller på skoter är en naturupplevelse. Och vi vill inte avskräcka

regler-för-lanternor-på-din-båt-det-här-gäller

Regler för lanternor på fritidsbåt – det här gäller

Ska du ut i mörkret med båten? Reglerna för lanternor är många och det är något du bör ha koll på när du är ute efter solnedgång. Här kan du se vad som gäller för just din båt.

Det

Ditt namn/era namn skrivs ut här