Besök hos grannstationen: tillsammans är vi starkare

Havet känner inga gränser och därför är det viktigt att träffas och samverka mellan olika sjöräddningsstationer. I helgen passade därför frivilliga sjöräddare från RS Falsterbokanalen på att besöka grannstationen RS Trelleborg för att byta erfarenheter och lära känna varandra.

Rescue Ruben Rausing på väg söderut genom Falsterbokanalen.
Snabbaste vägen söderut från RS Falsterbokanalen går under Falsterbokanalens bro. Här syns Rescue Ruben Rausing på väg söderut genom Falsterbokanalen. Foto: Joel Wollberg

För några av de nyaste frivilliga sjöräddarna från RS Falsterbokanalen var det första gången de åkte sjöräddningsbåt söder om Falsterbokanalen. Sjön var som den brukar vara här, det vill säga ganska skumpig, och både båtar och frivilliga sjöräddare blev ordentligt översköljda av havsvatten i dyningarna, som i vissa fall verkade ha byggt upp sig ända från Tyskland. Med rätt kläder och utrustning var det dock inga problem att ta sig till Trelleborgs hamn där RS Trelleborg ligger.

Frivilliga sjöräddarna Hannes Edström och Sara Lindström ombord på Rescue Ruben Rausing
Frivilliga sjöräddarna Hannes Edström och Sara Lindström ombord på Rescue Ruben Rausing. Foto: Joel Wollberg

När frivilliga sjöräddare träffas dricks det kaffe och delas berättelser och lärdomar från olika situationer som havet bjudit på. Vi inspekterade stationernas båtar och konstaterade att de har olika styrkor som kan komplettera varandra vid gemensamma uppdrag. Det händer ofta att stationerna hjälps åt vid larmutryckningar, varför det är viktigt att träffas, prata och öva tillsammans så att samarbetet fungerar perfekt när det väl gäller.

Från vänster: Rescue Postkodlotteriet, Rescue Elsa Johansson och Rescue Skåre.
Sjöräddarträff hos RS Trelleborg. Från vänster: Rescue Postkodlotteriet, Rescue Elsa Johansson och Rescue Skåre. På Rescue Elsa Johanssons akterdäck skymtar man Rescuerunner Greta Kock som är täckt av en vit presenning. Foto: Sara Lindström

Räddningsbåtar med olika fördelar

Även om sjöräddningsstationerna RS Trelleborg och RS Falsterbokanalen ligger ganska nära varandra så är förhållandena i stationernas närområden rätt olika. Söder om Trelleborg ligger havet öppet, vågorna kan gå höga och färjetrafiken till framför allt Tyskland och Polen är intensiv. I södra Öresund kan sjön visst också blåsa upp, men det är inte riktigt lika utsatt som södra Östersjön. Och visserligen lägger inte några stora färjor till i Falsterbokanalen, men Öresund är fortfarande ett av världens mest trafikerade sund, så även RS Falsterbokanalen kan behöva assistera större fartyg.

Med detta i åtanke är stationerna utrustade med lite olika båtar. RS Trelleborg har Rescue Elsa Johansson, en stabil 16-metersbåt som har både kojplatser, toalett och köksutrustning, vilket skapar en fantastisk uthållighet under utdragna sjöräddningsinsatser eftersom besättningen kan lösa av varandra och dessutom få i sig lite mat mellan varven. Rescue Elsa Johansson är också oerhört stark och kan bogsera rätt stora fartyg. Men det är inte fullt lika enkelt att assistera en mindre fritidsbåt med henne, eftersom att Rescue Elsa Johansson är såpass stor, sticker hon också ganska djupt under vattenytan. Till detta ändamål är RS Falsterbokanalens Rescue Postkodlotteriet i många fall perfekt. Även om Rescue Postkodlotteriet med sina tolv meter är ett rejält räddningsfartyg så är hon inte lika hög och djup som Rescue Elsa Johansson och har därför lättare att komma till för att assistera exempelvis en medelstor segelbåt.

RS Falsterbokanalen och RS Trelleborg har också varsin åttametersbåt i Gunnel Larson-klassen: Rescue Ruben Rausing och Rescue Skåre. Denna båttyp tar inte lika hög sjö som Rescue Elsa Johansson och är inte lika stark som Rescue Postkodlotteriet, men är i gengäld både snabb och smidig och kan ta sig fram på mycket grundare vatten än både Rescue Elsa Johansson och Rescue Postkodlotteriet.

För de riktigt grunda sjöräddningsuppdragen så har båda stationerna varsin Rescuerunner. Rescue Elsa Johansson har till och med plats för Rescuerunner Greta Kock på akterdäck, vilket gör att man kan kombinera Rescue Elsa Johanssons räckvidd med Rescuerunner Greta Kocks förmåga att ta sig fram på grundare vatten.

Skeppare Anders Mattsson instruerar frivillige sjöräddaren Christer Rosenlund i radarnavigering
På väg mellan RS Trelleborg och RS Falsterbokanalen instruerar skeppare Anders Mattsson frivillige sjöräddaren Christer Rosenlund i radarnavigering ombord på Rescue Postkodlotteriet. Foto: Joel Wollberg

Vill du också bli frivillig sjöräddare?

Det finns få (om några!) fritidssysselsättningar som är så meningsfulla och lärorika som att vara frivillig sjöräddare! Framför allt RS Trelleborg är i behov av fler frivilliga sjöräddare, men även RS Falsterbokanalen är alltid intresserade av personer som vill bli frivilliga sjöräddare eller vill hjälpa stationen på annat sätt. Här kan du läsa mer om vad det innebär att vara frivillig sjöräddare och även skicka in intresseanmälan.

Ditt namn/era namn skrivs ut här