HLR-utbildning på RS Falsterbokanalen

Idag hölls söndagsutbildning i HLR och D-HLR på RS Falsterbokanalen. HLR står för hjärt-lungräddning och D-HLR står för hjärt-lungräddning med defibrillering, alltså med hjälp av hjärtstartare.

Frivilliga sjöräddare vid RS Falsterbokanalen diskuterar under dagens utbildning Foto: Anders Mattsson

Som frivillig sjöräddare kan man ställas för alla möjliga situationer, inte minst personer som är i behov av hjärt-lungräddning. Genom att öva och diskutera olika scenarion med kamraterna förbereder vi oss på hur vi ska agera i olika lägen.

Patrik Karlsson demonstrerar D-HLR, hjärt-lungräddning med defibrillering. Foto: Anders Mattsson

Kursledare för dagens utbildning var Patrik Karlsson, en av RS Falsterbokanalens frivilliga sjöräddare, som är ambulanssjukvårdare när han inte är sjöräddare. Förutom HLR och D-HLR fick vi även prova en ny hemostas (som används för att snöra av vid större blödningar). Sedan fick vi öva på dockor som skickade resultatet till Patriks telefon och då kunde han se hur pass bra vi presterade, vilket var mycket nyttigt och lärorikt. Vi övade HLR två och två under åtta minuter. Det orkade vi utan vidare men ensam hade det varit jobbigt. Erfarenheterna visar att om man är ensam så sjunker kvalitén redan efter två minuter.

Pär Edholm övar kompressioner på övningsdocka
Pär Edholm övar kompressioner på övningsdocka. Foto: Anders Mattsson
Pär Edholm övar inblåsningar på övningsdocka
Pär Edholm övar inblåsningar på övningsdocka. Foto: Anders Mattsson

Ditt namn/era namn skrivs ut här