Fiska hummer säkert

Under hummerpremiärens första efterlängtade veckor är larmen om olyckor till havs många, och ibland dessvärre med dödlig utgång. Men med rätt förberedelser och fokus på sjösäkerheten kan många olyckor undvikas.

Vi har pratat med hummerfiskaren Anders Bagge, som dessutom är stationsansvarig och frivillig sjöräddare på Käringön. Här kan du ta del av hans bästa tips för ett tryggt och säkert hummerfiske.

Anders Bagge 1

Flythjälpmedel ökar dina chanser betydligt

Ett sätt att öka sin överlevnadschans väsentligt är att använda flytoverall eller flytväst. Det är kombinationen kyla och vatten som är farlig. Risken är stor att du omkommer genom drunkning, när du inte längre orkar hålla huvudet ovanför vattenytan. Flytväst på räddar liv. Så är det bara.

Den som kan larma själv har störst chans att bli räddad

Ett enkelt plastfodral, eller en plastpåse, kan vara skillnaden om du ska kunna larma eller inte. Det är alltså en skillnad på liv och död.

Världens billigaste livförsäkring; ett vattentätt mobilfodral! Se till att din mobil är laddad, köp ett vattentätt fodral till den och ha den alltid tillgänglig ombord på båten. Om du inte kan slå larm är dina odds riktigt dåliga.

Handla vattentätt mobilfodral i vår webbshop.

Tamp i propellern är en vanlig olycksorsak

Får man en tamp i propellern tar det inte många minuter innan man kan ha råkat riktigt illa ut. Många och allvarliga tillbud i samband med hummerfisket börjar med en lina i propellern. Gör vad som står i din makt att undvika detta - både för dig själv och andra.

Ha koll på och respektera vädret

Det kan ju gå från väldigt lugnt, stilla väder och på ett par timmar blåsa upp och bli ganska grov sjö, särskilt om det kommer från sydväst.

Är vädret dåligt, så fall inte för frestelsen att åka ut och titta till tinorna ändå. Kolla väderprognosen ofta. Även om den inte alltid är helt tillförlitlig är det klokt att ha den som vägledning. Chansa aldrig.

Oroa inte din anhöriga i onödan

Tala om för dina anhöriga när du går ut och när du planerar att vara tillbaka. Men blir du försenad, glöm inte bort att meddela dem.

Även om det händer mer sällan idag, så inträffar det att vi larmas ut av oroliga anhöriga. En laddad mobil i ett vattentätt fodral och kontinuerlig kontakt med nära och kära är viktigt.

Vid fara; ring 112 eller anropa på VHF kanal 16

Tveka aldrig på att larma. Är du det minsta osäker på ditt läge eller din situation ska du alltid, utan undantag, slå larm.

Om olyckan är framme

Vattentemperaturen har inte hunnit sjunka många grader sedan i somras. Men är olyckan framme och du hamnar i vattnet, kommer också chocken. Läs här om hur du bäst agerar i ett sådant läge:

Sjösäkerhetsskola: I iskallt vatten.

Jens

Ditt namn/era namn skrivs ut här