Från luften till vattnet

Kan man bli för gammal för att engagera sig ideellt? Inte om du frågar Dick Schef, 74 år, före detta pilot och högst aktiv befälhavare och sjöräddare vid räddningsstationen i Strömstad. 1982 blev han medlem i Sjöräddningssällskapet efter en omtumlande händelse till havs.

– Jag var ute och seglade med min svåger mellan Skagen och Väderöarna när vi överraskades av storm- och åskbyar. Riggen knäcktes och gick i sjön och vi drev med ström och vind tills vi slutligen lyckades få kontakt med Sjöräddningssällskapet på Käringön som kom till vår undsättning. Känslan av lättnad som kom när jag såg dem är fortfarande stark och det blev startskottet för mitt eget engagemang, säger Dick.

Sedan 2006 arbetar han ideellt på räddningsstationen i Strömstad. Men vägen till räddningsbåtarna gick via helt andra farkoster. 1962 började han arbeta som pilot i flygvapnet med placering på Säve flygbas utanför Göteborg, senare Nyköping. Därefter flög han för SAS i hela 33 år innan han slutligen la pilotmössan på hyllan för gott.

– Tiden som pilot gav mig en massa erfarenheter som jag nu även har användning för i rollen som sjöräddare. Fart, kurser, navigation, sjukvård och brandutbildning är bara några av dem.

Ett av många starka minnen från tiden som sjöräddare fick Dick under våren 2016. Då åkte han vid två separata tillfällen ner till Grekland med Gula Båtarna för att hjälpa till som sjöräddare under flyktingkatastrofen.

– Jag såg mycket tragik men också mycket godhet och fint samarbete. Och det är just det som är det bästa med Sjöräddningssällskapet – nämligen det goda kamratskapet.

När det kommer till sjöräddningsuppdraget är nyfikenheten stor bland Dicks vänner och bekanta. Ett vanligt råd Dick brukar ge är att göra ett studiebesök på närmsta sjöräddningsstation.

– Kom förbi och ta en kaffe, eller delta vid något av våra demonstrationstillfällen. Vi behöver alltid nya frivilliga och du kan göra stor skillnad. Du måste vara inställd på att det är en uppgift som kräver tid och engagemang, men som ger så mycket tillbaka. En kram från någon man räddat livet på kan man leva på länge.

Dick Schef, 74 år

Gör: Befälhavare och före detta pilot.
Bor: Strömstad
Familj: Marianne (också sjöräddare) och vuxna barnen Magnus och Lotta.
Station: RS Strömstad
Antal år som sjöräddare: Tio år.
Det bästa med att vara sjöräddare: Att få hjälpa folk som har hamnat i en dålig
situation, och det goda kamratskapet inom organisationen.

 

Text tidigare publicerad i Trossen 1 2017.

Fler porträtt av frivilliga

Frivillig sjöräddare utanför sitt arbete, en tebutik

Blev sjöräddare efter fjälldramat

Anna Lenninger har gjort några rejäla lappkast i sitt liv; dels bytt karriär från geolog till teförsäljare, dels varit med om en skräckupplevelse som fick henne att ta steget till att bli frivillig

”Närheten ger en speciell relation”

När Karin Jonsson var 13 år gammal fick hon en lillebror – och insåg vad hon skulle utbilda sig till.

– Han hade en intellektuell funktionsnedsättning

Från Rhodos till Västergötland

"Jag läste lingvistik på universitetet i Rhodos och en sommar jobbade jag extra på en restaurang. Plötsligt kom han in, den där turisten från Sverige som sju år senare skulle bli min man.

Ditt namn/era namn skrivs ut här