Från Rhodos till Västergötland

"Jag läste lingvistik på universitetet i Rhodos och en sommar jobbade jag extra på en restaurang. Plötsligt kom han in, den där turisten från Sverige som sju år senare skulle bli min man.”

Så berättar Paraskevi Karapostoli om hur det kom sig att hon 2010 flyttade från Grekland till Sverige med sin nuvarande make och började läsa svenska för invandrare, SFI. I dag står hon själv framme vid tavlan och undervisar nyanlända i SFI och engelska på Komvux i Karlsborg – och på fritiden är hon frivillig sjöräddare vid räddningsstation Karlsborg.

– Mina elever blir alltid väldigt överraskade när jag berättar att Sjöräddningssällskapet bygger på frivillighet. I de flestas länder är sjöräddning, om det ens finns någon, oftast statlig.

Som 18-åring började Paraskevi arbeta som volontär på ett rehabiliteringscenter för tortyroffer i Grekland. Där ansvarade hon för att ta hand om flyktingar och undervisa i grekiska.

– Tiden på centret stärkte min förmåga att kunna hantera många olika situationer och människor som varit med om hemska saker. Den gjorde mig också bekväm med folk från olika bakgrunder, vilket dagligen hjälper mig i min roll som SFI-lärare.

Under ett av Sjöräddningssällskapets besök i Paraskevis SFI-klass blev hon inbjuden att följa med på en kvällsövning. Hon kände direkt att hon ville bli en del av teamet, trots att hon saknade erfarenhet av allt som heter sjöliv. Då, för ett och ett halvt år sedan, var hon den enda kvinnan på stationen. Nu har det kommit ytterligare två.

– Jag var ingen båtmänniska. Det enda jag hade var viljan att hjälpa till, vilket till en början gjorde det svårt att komma in i organisationen. Jag kände mig vilsen bland all ny terminologi och förkortningar. Utifrån denna upplevelse såg jag ett behov av att skapa en introduktion för nya sjöräddare, vilket jag tog upp med arbetslaget. Nu har vi en introduktionslista över saker som man ska lära sig vid vår station. Här i Karlsborg får nu alla nya gå introduktionen, vilket jag tror hjälper många att komma in i organisationen snabbare.

 

Paraskevi Karapostoli

Familj: Mannen Tony och sonen Leonidas.
Bor: Karlsborg
Gör: Besättningsman och lärare i engelska och SFI.
Station: RS Karlsborg.
Antal år som sjöräddare: 1,5
Det bästa med att vara sjöräddare: Samhörigheten i teamet och spänningen som uppstår när man larmas ut och får chansen att hjälpa någon i nöd.

 

Text tidigare publicerad i Trossen 4 2017.

Fler porträtt av frivilliga

Frivillig sjöräddare utanför sitt arbete, en tebutik

Blev sjöräddare efter fjälldramat

Anna Lenninger har gjort några rejäla lappkast i sitt liv; dels bytt karriär från geolog till teförsäljare, dels varit med om en skräckupplevelse som fick henne att ta steget till att bli frivillig

”Närheten ger en speciell relation”

När Karin Jonsson var 13 år gammal fick hon en lillebror – och insåg vad hon skulle utbilda sig till.

– Han hade en intellektuell funktionsnedsättning

Från luften till vattnet

Kan man bli för gammal för att engagera sig ideellt? Inte om du frågar Dick Schef, 74 år, före detta pilot och högst aktiv befälhavare och sjöräddare vid räddningsstationen i Strömstad. 1982 blev

Ditt namn/era namn skrivs ut här