Gör så här om du behöver tillkalla hjälp

Dagens vanligaste sätt att kalla på hjälp till sjöss är inte VHF, nödraketer eller tecken med armarna. Det är mobiltelefonen. I över 90 procent av alla fall som Sjöräddningssällskapet rycker ut har tillbudet skett inom GSM-nätets räckvidd. Ha mobilen med dig till sjöss, håll den nära och håll den torr!

1. Med mobil

Ring 112. Förklara så lugnt som möjligt situationen och så gott det går er position. SOS Alarm jobbar annars nu för tiden även med mobilpositionering och 2007 blev arbetet klart för hela landet med operatörerna Telia, Tele2, Telenor och 3. Invänta hjälp.  Om inte livsfara föreligger kan man som medlem i Sjöäddningssällskapet vända sig till närmaste station.

2. Med VHF

Om du har VHF- certifikat vet du vad du ska göra. Men i en nödsituation gäller nöd- och anropskanalen 16 och ett upprepat ”Mayday! Mayday!” för kontakt med sjöräddningscentralen. Detta anrop kan också höras av alla andra fartyg och båtar i närheten. VHF-radion kan också användas för positionsbestämning genom krysspejling av två intilliggande räddningsfartyg utrustade med pejl.

3. Med nödraket

Det finns tre grundtyper av raketer: Handbloss, nödraketer och röksignaler. Raket med fallskärmsbloss som stiger till nästan 300 meter och lyser med starkt rött sken i ca. 30 sekunder som det faller, handbloss med samma sken eller orangefärgad rök är alla internationellt godkända nödsignaler som man har skyldighet att uppmärksamma om man kan göra det utan att utsätta sin egen båt för föra. Eldsflammor på däck likaså.

4. Med andra signaler

Om du inte har nödraketer, mobil eller VHF är vilket sken som helst, en blinkande lampa till exempel, också något du kan använda som nödrop. SOS som morsesignal – tre korta, tre långa, tre korta, går även att åstadkomma med exempelvis mistlur. Att upprepade gånger höja och sänka armarna över huvudet är också det en godkänd nödsignal, eller att ha flaggor med ”N” och ”C” hissade, med ”N” överst.

Sjöräddning i framtiden

Vårt forsknings- och utvecklingsarbete syftar till att förbättra och effektivisera sjöräddningstjänsten samt att förbereda och rusta organisationen för framtidens utmaningar.

Håll koll på vädret

Ladda ner vårt detaljerade kustväder till din iPhone eller Android.  Det är den första väderappen som visar hur havet ser ut i olika vindstyrkor och väderförhållanden!

I vår butik räddar du liv

I vår webbshop handlar du bra prylar till alla nära och kära samtidigt som du stöttar svensk sjöräddning. Köp en flytväst, vår vimpel eller en picknickkorg för dina utflykter!

Ditt namn/era namn skrivs ut här