Segelbåt med en person ombord har gått på grund på Busörrevet

Sjö- och flygräddningscentralen larmar, en person ombord på segelbåt som ligger och slår på grundet vid Haverdals Hamn. Båten lutar illavarslande och riskerar att ta in vatten.

Kl. 11:16 piper sökaren, Sjö- och flygräddningscentralen larmar att en båt är på väg att gå på grund på Busörrevet utanför Haverdals hamn. Av erfarenhet vet vi hur illa det kan vara med massor av stenar nära vattenytan så vi avgår snabbt med Rescue P.O Hanson och Rescuerunner Allan Mattsson. Det är några vana seglare som från land sett en segelbåt gå väldigt nära grundet och ser ut att gå på. När vi är på väg upp mot Busören får vi information om att båten gått på grundet och ligger illa till. Sjö- och Flygräddningscentralen har nu även kallat ut våra kollegor på RS Falkenberg och Räddningshelikoptern från Säve då man av erfarenhet vet att det kan gå illa snabbt när väl en båt ligger och slår på stenarna.

När vi kommer fram ser vi att båten är långt in på riktigt grunt vatten och lutar farligt av och till. Det blåser sydväst ungefär 10 M/S och går tuff sjö på platsen vilket gör att både vi och Rescue Signe Wallenius från RS Falkenberg får hålla oss en bit ut. Vi går så nära vi vågar med Rescue P.O Hanson utan att riskera vår egen säkerhet. Därefter låter vi vår Rescuerunner Allan Mattsson, som varit framme och kollat att besättningen på båten inte är skadad, dra över en bogsertross de ca 100 metrarna. Det är precis att linan räcker, däcksbesättningen rapporterar att det endast är ett varv kvar på trumman när vi väl får över och kan koppla bogsertrossen. Hade båten hunnit komma längre upp bland stenarna hade vi inte kunnat rädda segelbåten utan istället fått hämta över seglaren till oss med Rescuerunnern.

Sakta och försiktigt kan vi dra loss segelbåten med hjälp av sjöhävningen från vågorna och drygt tre timmar efter insatsen påbörjades kan en skärrad men mycket tacksam båtägare lägga till inne i Haverdals hamn.

Ditt namn/era namn skrivs ut här