Samtal från sjöräddningscentralen i Göteborg, JRCC

Klockan är tre på måndag eftermiddag och jag har packat ihop på jobbet när jourtelefonen ringer med sin hesa signal. Ytterligare ett larm? Dagens tredje i så fall...

Samtalet är från sjöräddningscentralen i Göteborg. En medlem har ringt från mitten av Vänern och har bara sporadisk kontakt med dålig mobiltäckning. Jag slänger på mig den gula larmjackan, släcker ner på jobbet och går ut.

Ser ut att dra in disigt väder från SV. På vägen ut till stationen ringer jag mina två sjöräddare och bestämmer att vi träffas om 20 minuter. Under färden ut till stationen försöker jag flera gånger att få kontakt med haveristen men inget svar, bara rösten från operatören "personen du försöker nå kan inte ta ditt samtal nu". Hur går det för honom där ute? Där är det som djupast, över 100 meter. Ingen tid att förlora.

Var ska vi leta, kanske kan han ta emot ett Sms? "Kan du ange din position och vilken assistans du behöver" skickar jag iväg. Under tiden har sjöräddarna klargjort vår nya båt Rescue Cacci.

  • Loss överallt, beordrar jag.

Då plötsligt hostar telefonen till. Ett Sms, kortfattat och koncentrerat "Position 59 4 8 N 13 28 33E allt lugnt". Jag svarar lika koncentrerat "Vi är framme om ca 30 munter". Ut genom inloppet och sen rakt söderut. När vi lämnar Hammarös sydspets minskar fritidsbåtarnas närvaro dramatiskt. Fyrarna Tärnan och Klacken skriker åt oss med sin gula Racon-symbol och plötsligt är vi helt ensamma. Justerar avståndet på radarn för att få ett eko.

  • Där är ett, lås radarn på målet, säger jag. Sakta växer målets riktningspil fram. Kan inte vara haveristen. Han gör ingen fart genom vattnet och bör därför inte få en riktnings pil. Efter ytterligare 10-minuter får vi träff.

Det börjar sakta skymma och diset gör det svårt att se båten.

Haveristen ser tacksamt på när vi lägger bogsertrossen på den stadiga knapen.

  • Vi drar dig till vår hemmahamn Lillängshamnen, säger jag och påbörjar bogseringen. Efter ett par timmar går vi in bakom våra hemmaöar och rangerar haveristen längs sidan. Vi sätter in stäven mot bryggan och hjälper honom att förtöja.

Vi ber honom att komma in på stationen när han är klar så vi kan avsluta pappersarbetet och bjuda på en kopp kaffe.

Rescue Cacci är klar för nya uppdrag. Klockan har blivit 21:00 och jag har lämnat över stafettpinnen till nästa jourlag.

Besättning: Carl Arne, Tommy och Claes-Göran

Ditt namn/era namn skrivs ut här