Vill du få en workout samtidigt som du lär dig bli en bättre sjöräddare?

Då är räddningsmannakursen SAR det du ska satsa på.

Torsdag, fredag och lördag var det uppmjukning och strechning genom olika moment som vi kan ställas inför.

Sökning Krattning Bordning (köra på spring, kastlina) Sjukvård IVPA (I väntan på ambulans) Evakuering (fixering av huvud, spineboard) Läktring (flytta från en bår till en annan) Länspumpning Vinschning

Som stöd har sällskapet tagit fram ett antal Standard Operating Procedures (SOP). Tre till fyra sidor i byxficksformat (A5) i plast.

På söndagen var det dags för workout, eller för att kontrollera att allt fungerade.

Plotterspår
rm sar
Läktring till Broström

Vi larmades 04:00 och 04:15 åkte vi iväg mot Sökojan där RS Victoria och RS Broström mötte upp. Vi slängde i våran spann med en fender fastsatt för att försöka utröna vilken avdrift som en person i vattnet kan ha. Den drev ca 80 m på 6 minuter och RS Hammarö ca 150 meter på samma tid. Detta rapporterades till Sweden Rescue för vidare bedömning. Krattan startade och gick längs farleden in mot Karlstad. Farten var ca 4 knop. Efter ca 1,5 timmar i mörkret kunde vi urskilja vassrännan tvärs ut om styrbord.

Då hände nästan allt på en gång.

Vrakdelar förut, flytvästar och fendrar mm fanns tvärs ut om styrbord in mot vassrännan. Vi stannar och spanar med våra strålkastare. Plötsligt syns två livlösa personer i strålkastarljuset. Spökligt tyst smyger vi upp mot personerna där det ser ut som dom har lyckats hålla sig kvar i det som en gång var fören på en vit plastbåt. Med båtshaken knuffar vi personerna till vårt fångstnät. Stelfrusna med armarna rakt ut och med fragda kring munnen rullas personerna ombord. Men det ska finnas fler personer i området. Sökningen återupptas och vi fortsätter in genom vassrännan utan resultat. OSC meddelar att vi måste ta vassrännan en gång till för det var en kollision mellan den vita plastbåten och en röd ribb. Vi stannar mitt i rännan, slår av motorn och ett sus från vassen är allt vi kan höra. Vi ropar i megafonen och snart lyckas vi urskilja ett svagt rop på hjälp. Vi sveper fram och tillbaka över vassen och snart upptäcks en person långt inne i vassen som vinkar på hjälp. Det är vraket från ribben som vi har hittat. Martin och Björn hoppar i med livbojen eftersom det var så grunt att vi inte kunde gå längre in. Vraket flöt och vi band fast livbojen i vraket och kunde på så vis hala vraket och skadade personer till RS Hammarö. Alla saknade var nu omhändertagna och transporterades till RS Broström för vidare transport.

Frukostrast.

Snart kom larmet igen. Denna gång var det en träbåt som försvann på väg från Karlstad. Vi och RS Victoria påbörjade ett krattsök längs farleden ut från Karlstad. Snart anslöt RS Broström. Väl utanför Sökoja hördes märkliga rop på hjälp i VHF. Det dröjde inte länge förrän vi förstod att detta var rop på hjälp från haveristen. RS Broström pejlade VHF signalen till en bäring ner mot Härö. I kikarna kunde vi se en livflotte så vi satte fart ner mot flotten. Här ute gick sjön ganska hög och våran båt rullade kraftigt. Väl framme stod en person i livflotten och skrek. Hans hjärna var inte större än en ärta (berättade han senare, kan troligen förklaras med att han var i ett chocktillstånd). Björn gick ner i flotten och kunde konstatera att där fanns fyra livlösa personer kraftigt nerkylda och en med bruten fotled (han skrek så fort det gungade). Här fanns ingen tid att förlora utan personerna måste bort från det kalla vattnet i livflotten. Vi tog ingen notis om personernas tillstånd. Du kan ju gissa vad personen med bruten fot tyckte om detta. Det fick bära eller brista men upp skulle dom. Tur att Lars och Stefan var med. Vi hade aldrig grejat detta annars. På däck stod Martin och packade personerna som sillar. Fria andningsvägar, mäta puls och andning samt på med syrgas. Under tiden får mannen med ärthjärnan - hjärnsläpp (eller ska jag säga ärtsläpp) och ropade i vår VHF och drog loss kablar mm. Snart fick vi allt under kontroll och fick direktiv att RS Victoria skulle borda oss för att plocka över några patienter. Storleken på båtar och den grova sjön gjorde detta helt omöjligt. Kändes som RS Victoria skulle ställa sig över oss och krossa både båt och passagerare så vi gav upp. Väl i lä bakom några öar anlände helikoptern från Norrlandsflyg som vinschade upp den mest kritiska personen för vidare transport till sjukhus.

901 bårlyft

Övningen avbryts. Klockan har blivit 15:00 och snart kunde vi lämna området och stäva hemåt med trötta armar och ryggar men med en god känsla inombords. Värre än så här kan det knappast bli och vi grejade det.

Ditt namn/era namn skrivs ut här