Här är Årets Sjöräddare!

Idag utses de åtta frivilliga sjöräddarna Kenneth Andersson, Simon Svensson, Stefan Svensson, Veronica Ahlström Andersson, Peter Käll, Christer Sediger, Stefan Westman och Svein Egil Husevik från RS Torekov och RS Grötvik till Årets Sjöräddare.

Sjöräddarna får utmärkelsen för sin enastående räddningsinsats den 21 oktober förra året, då en person kunde räddas till livet i sista sekunden i hårt väder utanför Hovs Hallar på Bjärehalvön.

 

Motiveringen för Årets Sjöräddare lyder:

”Välutbildade frivilliga sjöräddare är ryggraden i svensk sjöräddning. Er insats är ännu ett bevis på det. I hårt väder, stark ström och mycket svåra siktförhållanden kunde ni hitta den ni sökte. Ni gjorde det genom att leta metodiskt, lugnt och säkert, precis som ni tränat otaliga gånger. I vardagens övningar är det rutin. Denna gång betydde det att ni räddade en medmänniska till livet i sista sekunden.”

Det blåste närmare 14 sekundmeter på kvällen den 21 oktober 2018, då RS Torekov fick larm om en gummibåt som fått motorproblem strax norr om Hovs Hallar i Skåne. Den första tanken var att det var en hummerfiskare som var ute och vittjat burar, berättar Kenneth Andersson, befälhavare på Rescue Gripen.

– Som tur var hade vi precis haft jourbyte så vi stod allihop på bryggan och kunde komma i väg inom några minuter, säger han.

Ganska snart förstod sjöräddarna att situationen var mycket allvarlig. Inte bara var det mörkt, sikten var dessutom usel, det regnade och var kallt och vågarna gick höga med brytande sjö. De visste att det för dagen var en stark nordlig ström i området, så det blev svårt att bedöma var de skulle börja leta. Efter att även RS Grötvik kallats ut och de båda stationerna tillsammans sökte metodiskt lyckades man hitta haveristen

– Det var overkligt. Han satt i en jätteliten, vattenfylld gummibåt med trasig ponton och höll sig krampaktigt fast i linorna med båda händerna. I tunn jacka, utan flytväst. Sjöhävningen var så stark att vi riskerade att köra över honom. Och vi vågade inte kasta över någon flytväst – hade han släppt taget om linorna hade han ramlat i, säger Kenneth Andersson.

Kenneth Andersson skrek åt mannen att sitta blick stilla och lyckades till slut gå närmare och få över en tamp så att de kunde dra in båten och få över honom i Rescue Gripen. Det visade sig att mannen hade försökt skära loss en bit reflex från sin arbetsbyxa för att vifta med och då råkat punktera båten. Hade sjöräddningen inte hittat honom hade han hamnat i det kalla vattnet inom ett par minuter.

– Vi räddade hans liv. Han var kraftigt nedkyld och kräktes men vår sjuksyster tog fint hand om honom och väl tillbaka i hamn kördes han till sjukhus.

För Kenneth Andersson och de övriga i besättningarna på de två båtarna blev insatsen ett kvitto på att övning ger färdighet.

– Det vi gjorde var stort. Allt vi gör på våra träningar, den utrustning och den gruppkänsla vi skapat – det fungerar även under de värsta av förhållanden, och det är en skön känsla att veta det.

 

Utmärkelsen Årets Sjöräddare är ett sätt att hylla frivilligheten, som har varit Sjöräddningssällskapets grundstomme ända sedan starten 1907. Totalt deltog 26 frivilliga sjöräddare från sex stationer vid de nominerade insatserna, som räddade flera människoliv.

Önskas intervjuer med de medverkande sjöräddarna, ring stationen RS Torekov direkt, telefon 031-761 42 60, eller RS Grötvik, telefon 031-761 42 62 eller kontakta vår pressjour, telefon 031-761 40 01.

Ditt namn/era namn skrivs ut här