Har du koll på strömmen?
När båtsäsongen drar igång på allvar i sommar är det viktigt att ha båten i bra skick. För att förebygga olyckor gäller det också att ha koll på elsäkerheten ombord.
Tipsen som gör elen säkrare på båten
- Elen är en viktig del av båtar i dag. Om du känner dig osäker på el – anlita en fackman.
- Slå av huvudströmbrytaren vid arbete med elsystemet.
- Underhålla elapparater regelbundet och se till att de är rena och torra.
- Skruva åt anslutningar och kontrollera att hela kablaget är intakt och sitter fast.
- Alltid stänga av huvudströmmen innan du börjar med motorunderhåll.
Batteriet
Om blybatteriet är fulladdat och råkar kortslutas kan strömmen bli så hög att batteriet exploderar. Då kan det gå så illa att du får batterisyra i ögonen. Bär alltid skyddsglasögon, handskar och långärmat plagg vid arbete med batterier. Batterier innehåller svavelsyra som bildar en explosiv blandning av väte och syre (knallgas). Eftersom självurladdningen genererar vätgas även om batteriet inte används ska du alltid se till att det är god ventilation där batterierna förvaras och där du arbetar med dem. Knallgasen är lättare än luft och stiger uppåt medan gasol och bensinångor är tyngre än luft och lägger sig längst ner i båten. Tänk alltid på när batteriet skall tillbaka i båten efter vintern att installationen inte är ändrad och att varje nyinstallerad utrustning är avsäkrad. Försök aldrig att ladda upp ett batteri som är uppenbart skadat eller fruset.
Utrustning
Att jobba förebyggande är bästa sättet att undvika olyckor. Men om ett elfel skulle uppstå kan det i värsta fall leda till en brand. Några tips att tänka på till fritidsbåten:
Brandsläckare. En fritidsbåt ska alltid vara utrustad med brandsläckare i klassen EN3-13A70BC. Är båten under tio meter ska släckaren vara på minst två kilo. Över tio meter ska du ha minst två stycken tvåkilossläckare, varav den ena ska vara tillgänglig utifrån.
Brand- och gasvarnare. Både brand- och gasvarnare finns som resemodeller och dessa passar utmärkt för användning i en båt. Se till att du blir varse om olyckan skulle vara framme!
Extra säkringar och glödlampor. Dagens båtar blir allt mer beroende av elström, då en större del av navigationsutrustningen är beroende av el. Därför är det en god idé att ha extra säkringar och lampor ombord.
Boken "Elsystem ombord". Båtjournalisten Micke Westin delar med sig av sin kunskap och ger sina bästa tips om elen ombord. En praktisk gör-det-själv-bok för alla båtägare om hur man uppdaterar eller byter ut sitt elsystem från grunden när el-problemen börjar komma i den gamla fritidsbåten. Micke är även frivillig sjöräddare på RS Stockholm.

