När det inte blir som man planerat

När besättningen kastar loss vet man aldrig om det blir som man planerat, den här tisdagskvällen var ett typiskt sådant exempel då en planerad ytsimningsövning blev till ett förebyggande uppdrag med lossdragning.

Det är tisdagskväll och klockan är strax efter 18.00, besättningen kastar loss för att med Rescue Evert Taube gå ut och öva. På agendan står bland annat ytsimning. Övningsplatsen för kvällen blir Norra Ljusgrund och man hinner i stort sett bara påbörja övningen när jourtelefonen ringer. Personerna i en passerande fritidsbåt berättar att dom sett en större segelbåt som gått på grund strax sydost om Olmsundet. Ytsimningsövningen avslutas kvickt och stäven styrs mot positionen och mycket riktigt så återfinns en större segelbåt som står hårt på grund.

Erik som är ytsimmarklädd simmar in till haveristen för att få bättre kontakt och för att stämma av läget ombord, bland annat eventuella personskador eller vatteninträngning men läget är lugnt ombord. Med hjälp av kastlina får "Taubens" besättning över vår bogsertross och provar att dra båten. Efter några resultatlösa försök slås en signal in till stationen och för bemanning av Rescue Hemsö. Planen är att Hemsö ska komma ut och bistå för att kunna tippa segelbåten genom att koppla en lina högt i segelbåtens mast.

Precis när den inkallade besättningen ska till att kasta loss med Rescue Hemsö hör "Taubens" besättning av sig och meddelar att segelbåten är loss och att läget är lugnt. Båten assisteras därefter in till trygg hamn innan "Tauben" går åter mot Hudiksvall.

 

Det här är ett typiskt exempel på att man inte kan räkna med att det som planerats är det som kommer ske utan att man som sjöräddare måste vara beredd på att vad som helst kan hända och att det kan bli tvära kast. 

Vill du vara med och stötta Sjöräddningssällskapets verksamhet? Skänk en gåva på:

  • Swish 900 5000
  • Bankgiro 900-5000
    Skriv RS i Hudiksvall i meddelandet.

Ditt namn/era namn skrivs ut här