SAR - grundstötning

En kamp mot klockan när positionen är oklar...

Larmet går

Klockan är strax före halv sex på fredagskvällen när personsökarna tjuter hos kvällens jourbesättning, signalen är tydlig men meddelandet är diffust på grund av störningar. En i besättningen hör ”segelbåt”, men när larmet går så är det allvar och dags att bege sig mot båten. Mer info får vi från befälhavaren som motringt JRCC när vi kastat loss.

En kamp mot klockan

Den här gången gör uppgifterna gällande att en segelbåt gått på grund med personskada som följd, den skadade mannen har dock svårt att ge en exakt position vilket gör det hela mer besvärligt. Genom att pejla kommunikationen med mannen får man fram ett område mellan Iggesund och Enånger där man uppskattar att mannen befinner sig i men i det här läget är tiden vår värsta fiende och vi för en kamp mot klockan.

Fler resurser kallas in

Allt eftersom tiden går och besättningen ombord på Rescue Evert Taube söker av allt fler vattenområden rekvireras även Sjöfartsverkets helikopter Lifeguard 007 från Norrtälje och Rescue Arizona från RS Söderhamn in för att delta i sökandet. Kort efter att Lifeguard 007 anslutit i området meddelar man att segelbåten är lokaliserad sydost om Långvinds Bruk och att den står hårt på grund. En ytbärgare firas ner från helikoptern för att ta hand om den skadade mannen som flygs omgående till Gävle Sjukhus för vård.

Liv före materiel

När mannen är omhändertagen och avtransporterad till sjukhus av helikoptern avslutas den akuta räddningsinsatsen och i samråd med JRCC och besättningen ombord på Lifeguard 007 tas beslutet om att inte försöka dra loss mannens segelbåt från grundet. Den kraftiga sjögången och båtens läge bedöms göra en bordning och lossdragning alldeles för farlig för besättningen ombord på räddningsbåtarna, risken att segelbåten skadas än mer och sjunker bedöms också som överhängande. Deltagande räddningsenheter avtackas och återgår mot respektive hemområde för återställande inför nya uppdrag.

Vid 21-tiden ligger Rescue Evert Taube åter vid bryggan, redo för nya uppdrag.

Deltagande enheter:

  • Rescue Evert Taube, RS Hudiksvall
  • Rescue Arizona, RS Söderhamn
  • Lifeguard 007, Sjöfartsverkets bas Norrtälje

Extern mediabevakning:

Ditt namn/era namn skrivs ut här