Midsommarhelgen i Hudiksvall

Vädret visade sig på sitt allra bästa humör men tyvärr fick midsommarhelgen en mörk start.

Hudiksvalls frivilliga sjöräddare började midsommar redan på torsdagen. I den här artikeln sammanfattar vi midsommarhelgen som tyvärr började på det absolut sämsta viset efter en stor sökinsats med flertalet samverkande resurser.

Torsdag 23 juni

Klockan har hunnit passera 15.00 när Sjöfartsverkets Sjö- och Flygräddningscentral JRCC tiggar stationens personsökare gällande en befarad drunkning/försvunnen person i området kring Våtnäs öster om Enånger efter att tillhörigheter hittats i strandkanten. Kort efter larmet avgår fem frivilliga sjöräddare med stationens båda båtar, Rescue Evert Taube och Rescue Hemsö. Tillsammans med sjöräddningshelikopter från Norrtälje, resurser från Norrhälsinge Räddningstjänst, ambulans och polis påbörjas ett omfattande sök. Den saknade återfinns av ytbärgare från Räddningstjänsten och tillsammans med besättningen på Rescue Evert Taube bärgas personen som omgående flygs till sjukhus med helikopter. Tyvärr går mannens liv inte att rädda och han förklaras  avliden av läkare senare under kvällen.

Midsommarafton

Stationens jourbesättning får en lugn midsommarafton som firas tillsammans med nära och kära, redo att lämna när larmet går.

En fin kväll i skärgården gör även det tyngsta uppdraget lite lättare att hantera. Foto: Christian Johansson

Midsommardagen

Dagen började tidigt då jourtelefonen ringer redan strax efter fem på morgonen. Inringare uppger att man efter att ha hört rop på hjälp från vattnet hittat en grundstött båt. Personen ombord upplevs vara relativt okej men märkbart påverkad av alkohol. Inringarna uppmanas att ringa 112 för bedömning medan vi beger oss mot båtarna och strax efter avgång ringer räddningsledaren på JRCC, Sjöfartsverkets Sjö- och Flygräddningscentral upp oss och berättar att man efter intervju med inringaren inte bedömer ärendet som sjöräddning utan en förebyggande utryckning. Med en noggrannare positionering byter vi båt till Rescue Hemsö och avgår mot angiven position som är Gräsholmen i Vintergatsfjärden. På plats upptäcker vi att personen troligen är i ett sämre skick än vad som först framkommit då det är blod i båten och personens smärtnivå är hög trots påverkan. Ny kontakt tas med JRCC som tillsammans med SOS Alarm klassar om ärendet till sjöräddning. Vi bogserar in båten till brygga i Skälöviken där ambulans möter upp och den skadade till sjukhus.

Senare under eftermiddagen när besättningen är på väg hem från en familjedag på Agön blir vi uppringda av en medlem vars motor tvärdött utanför Malskär. Trots bränsle i tanken vill den inte hoppa igång igen så vi tar oss till platsen, kopplar och bogserar in til Reffelmansviken där båten kan lagas och vid behov tas upp.

Ditt namn/era namn skrivs ut här