RS Hudiksvalls årskrönika 2018

Det är dags att stänga RS Hudiksvalls tjugoförsta år och det gör vi genom att minnas tillbaka året som gått. I vår årskrönika delar vi med oss av händelser som vi minns lite extra.

Januari - April

När isen ligger i Hudiksvallsområdet och Rescue Evert Taube ligger på land övergår verksamheten till mer utbildning och ”torrövningar”, allt för att hålla kunskapen uppe. Under vintern genomfördes utbildning ibland annat Fartygs- och Maskinbefäl kl 8.

Tyvärr fick vi också påhälsning i det temporära stationshus där vi huserade under vintern, här stals både överlevnadsdräkter, dator och kaffebryggare men tack vare gåvor från lokala företag så kunde det mesta ersättas med nytt.

Christopher är en av våra frivilliga, här fräschar han upp navigationskunskaperna. Foto: Henrik Sundman

Maj

I början av maj körde fyra av stationens frivilliga sjöräddare upp Rescue Evert Taube från Rindö, Vaxholm där varvsöversyn gjorts under vintern. Färden går via RS Räfsnäs där vi möter upp RS Härnösand och Holmsunds båtar som också är på väg norrut. Därefter går färden mot RS Öregrund för bunkring innan det öppna havet väntar. Stationen går operativ den 9 maj.

Årets första uppdrag dateras detta år till den 18 maj då en medlem fått problem med framdrivningen, våra frivilliga rycker ut och bogserar tryggt till Borka, Enånger.

En större samövning görs också denna månad tillsammans med Kustbevakningen och Norrhälsinge Räddningstjänst.

Juni

Så kom sommaren med besked och vi tror att många kommer att minnas den som varm och lång. Fler fina dagar innebär också att fler båtar än vanligt är ute till sjöss och Hudiksvallsområdet är inget undantag.

Att uppdragen duggar tätt är inte så vanligt för RS Hudiksvalls frivilliga men plötsligt händer det att ett blir två.

Antal båtbränder ökade i hela Sverige, en av bränderna inträffade i vårt upptagningsområde.

Midsommar kom så och som sig bör höll den sig sval och traditionsenligt tog besättningen en kvällstur för att besöka olika naturhamnar. En skön men sval kväll avslutas med ett brådskande sjöambulansuppdrag.

Övning står givetvis på schemat mellan uppdragen, här simmar två av våra frivilliga sina årliga 200 meter.

Juli

Juli månad fortsätter bjuda på extrem värme och uppdragen inkommer med en stadig takt och blandad karaktär, övervägande förebyggande medlemsuppdrag men även någon sjöambulanstransport smyger sig in. I övrigt går stationens arbete ut på att informera om det totala eldningsförbud som råder i länet samt att öva och visa upp oss, bland annat deltar vi i Träbåtens dag, Borka brygga.

Månadens höjdpunkter får representeras av övningstillfällena med Sjöfartsverkets sjöräddningshelikopter och vår finska systerorganisations fartyg Rescue Jenny Vihuri som kommer på besök.

Övning tillsammans med finska systerorganisationens fartyg Rescue Jenny Vihuri. Fartyget är modifierat för att kunna ta in vatten och skapa realistiska övningar.

Augusti

Uppdragen ökar drastiskt för RS Hudiksvalls frivilliga och larmen av skarpare karaktär börjar droppa in allt oftare samtidigt som vi märker att vädret börjar ändra karaktär. Månaden blir RS Hudiksvalls intensivaste månad i antal uppdrag räknat.

Två av månadens sjöräddningslarm gäller ett mastbrott i mindre segelbåt och ett larm om en försvunnen yngre person.

Segelbåt med masthaveri driver i den relativt friska vinden, läget är dock gott när vi kommer fram.

September

Larmet går om en saknad fiskare utanför Enånger och ett större räddningspådrag involverandes Sjöräddningssällskapet, Kustbevakningen, Sjöfartsverkets helikopter, Norrhälsinge Räddningstjänst, polis och ambulans dras igång. Fiskaren återfinns vid god vigör och uppdraget kan avslutas på bästa sätt.

En medlem ringer till jourtelefonen och önskar hjälp då båten tar in vatten, vi åker dit och assisterar men kan lämna kort därefter. En hel del andra uppdrag och övningar har hunnits med under månaden.

Återställning av länsutrustning efter avslutat uppdrag.

Oktober - November

Uppdragen tog slut likt en strömbrytare, värmen likaså. För RS Hudiksvalls del inebär det att verksamheten förutom att hålla jour övergår alltmer till övning och andra aktiviteter. Vi får under oktober månad besök av Hudiksvalls lokala PRO-förening som vill veta mer om Sjöräddningssällskapets verksamhet.

I november transporteras Rescue Evert Taube åter ner till varv på Rindö för kompletterande varvsjobb. 

Vaxholms fästning vid ankomst till Rindö.

Sammanfattningsvis..

kan vi konstatera att sjöräddningsåret 2018 präglats av värme, sol och uppdrag av olika karaktär.

Vi på stationen vill tacka alla frivilliga, anhöriga, arbetsgivare, gåvogivare, företag och privatpersoner som på ett eller annat vis stöttar Sjöräddningssällskapets verksamhet på lokal och nationell nivå. Utan alla er skulle svensk sjöräddningsverksamhet sannolikt inte vara som den är idag. Ett stort tack riktar vi också till våra samverkanspartners som är en del av blåljus- och sjöräddningsfamiljen, utan samverkan, ingen fungerande verksamhet.

 

Med hopp om att ni haft en riktigt god jul vill vi önska er alla ett GOTT NYTT ÅR! 

Ditt namn/era namn skrivs ut här