RS Hudiksvalls årskrönika 2019

Det är dags att summera det tjugoandra året för räddningsstationen RS Hudiksvall, ett år som kan summeras med över 13000 jourtimmar för stationens frivilliga. Under dessa timmar har ett tjugotal uppdrag samt ett stort antal övningar och underhåll utförts. Här kommer ett urval av årets händelser.

Januari - April

Under vinterhalvåret gjordes en mindre varvsöversyn av Rescue Evert Taube på Rindö i Stockholms skärgård. På stationen passar vi på att fördjupa oss i diverse olika ämnen för att hålla oss uppdaterade inför kommande säsong. I april påbörjades förberedelserna för sjösättning, skrovtvätt och målning bland annat.

Maj

Vi har inte ens hunnit sjösätta innan årets första uppdrag inkommer på jourtelefonen. En långväga gästande motorbåt har drabbats av vatteninträngning i Hudiksvalls hamn, räddningstjänsten är larmade. Läget är lugnt och båten lyfts på inlånad båtvagn.

Den 5 maj lyfts Rescue Evert Taube i vattnet, årets sjöräddningssäsong är därmed igång och börjar med en samverkansövning i Basic-SAR (grundkurs i sjöräddning) tillsammans med RS Söderhamn på Rönnskär i Söderhamns skärgård. Under maj avverkar vi ytterligare ett förebyggande uppdrag samt visar upp oss med inlånad expo-rescuerunner på Lekias säkerhetsdag och Blodomloppet 2019.

Rescue Arizona och Rescue Evert Taube på väg in till Rönnskär efter avslutat praktiskt pass.

Juni

Den andra juni namnges Rescue Mercedes Sanne Eliasson, den första båten i den nya 14-metersklassen som är utrustad med bland annat hybriddrift.

Vi nås av den tragiska nyheten att tre franska sjöräddare omkommit under ett rutinuppdrag, överallt i världen flaggar sjöräddningsorganisationerna på halv flagg.

Under månaden hinner vi även med två förebyggande uppdrag, en grundstötning och ett motorhaveri. Vid grundstötningen får vi motbud kort efter avgång då man fått hjälp av förbipasserande båt och läget är lugnt.

Juli

Första dagen på årets första sommarmånad, det är ännu kallt i vattnet när årets första sjöräddningslarm når stationen. Detta gällande befarad drunkning utanför Enånger.

Sjöräddningssällskapets första båt ur den nya 15-metersklassen, Rescue Mai Rassy namnges under klarlå himmel.

Oscar och Magnus åker och hämtar Rescue Hemsö som ska tjänstgöra i Hudiksvall under sommaren.

Under juli månad utför vi fem förebyggande uppdrag, bland annat bistod vi en medlem som oturligt nog hade råkat tanka fel bränsle i sin båt

Vi knyter ihop juli lika brådskande som vi gick in i månaden då en kajakpaddlare hamnar i sjönöd.

 

Fritidsbåt under sidobogsering in till hamn.

Augusti

Månaden börjar lugnt och besättningen passar på att ordna till en liten övningskväll med fokus på båthantering, koppling och första hjälpen.

Det är inte alltid man behöver en båt för att utföra uppdrag, den 8 augusti fick besättningen en udda fråga och gietvis försökte man hjälpa till.

När personsökarna ljuder om båt med vatteninträngning och framkörningen är relativt lång, då är det bråttom. Den här gången gick det bra och en brusten kylvattenslang konstaterades.

Vi hann även med att besöka en välbesökt Lions Familjedag, med oss hade i en inlånad rescuerunner från stationen i Sundsvall.

September

Högsäsongen tog slut i och med månadsskiftet och på uppdragsfronten var det lugnt denna månaden. På övningsfronten har bland annat ytsimning stått på agendan.

Oktober

Under oktober övades det en hel del och vi stod även värd för certifieringen av två sjöräddningshundsekipage, de första i Norrland.

En tidig morgon i oktober transporteras Rescue Evert Taube ner till Rindö i Stockholms skärgård för en kortare varvsöversyn. Två veckor senare kom hon hem igen.

November-December

Förberedelserna av vårt kallgarage inför vinterupptagning är i full gång och första båt upp är Rescue Hemsö som den 24 november tas upp ur vattnet. Nu har isen börjat gäcka oss och vi vet från dag till dag inte hur isläget i hamnen påverkar. Rescue Evert Taube ligger kvar i vattnet en vecka till för att vi ska kunna delta i Sjöfartsverkets stora samverkansövning. För dig som är prenumerant på Hudiksvalls Tidning eller någon av Mittmedias andra titlar så finns deras reportage från övningen att läsa här.

Den 30 november lyfts Rescue Evert Taube och den båtoperativa säsongen är därmed över för RS Hudiksvall.

I ett isigt vatten fick några elever från Bromangymnasiets omvårdnadslinje testa på våra dräkter när deras klass kom på besök för att höra mer om vår organisation och om hur vi arbetar med hypotermi (nedkylning). 

Som avslut på året samlades större delen av RS Hudiksvalls frivilliga med respektive på stationshuset för ett gemensamt, mycket gott julbord.

Summering i siffror

  • Jourtimmar 2019: 13376
  • Uppdrag totalt: 20
  • SAR-klassade: 6
  • Polisassist: 1
  • Sjöambulans: 1
  • Förebyggande: 12
  • Övning: ca 30

Nu stänger vi boken för 2019 och välkomnar med tillförsikt 2020 och ett nytt decennium. Känner du att sjöräddning vore något för dig? Tveka då inte att höra av dig, antingen till vår jourtelefon på 0708-400 394 eller via hemsidan. Vi behöver bli fler på stationen och vi ser gärna att just du är en av dom.

Med det vill vi på Sjöräddningssällskapets station i Hudiksvall önska er alla ett GOTT NYTT ÅR!!

Ditt namn/era namn skrivs ut här