Inför hummerpremiären 2022

För en annars ganska lugn tid på sjön är det här en period då många är ute och flera olyckor inträffar. Inför hummerfiskets premiär, som i år är måndagen den 26e september, har vi några saker som du bör tänka på innan du går ut.

Enkla råd inför hummerfisket

Under premiären ger sig både privata och yrkesverksamma fiskare ut för att få upp ett par humrar. Oavsett hur van båtförare eller fiskare man är kan det vara värdefullt att påminna sig om några enkla råd innan du ger dig ut.

  • Gå aldrig på premiär utan flytväst - Det viktigaste och enklaste verktyget för ett säkert fiske är att du får på dig flytvästen. Innan du går ut bör du kontrollera att flytvästen är hel. Har du en uppblåsbar flytväst kan du följa de här enkla stegen för att se till att den fungerar.
  • Se till att du kan larma - När olyckan är framme behöver du kunna larma. Antingen om du har en mobiltelefon, gärna i ett vattentätt fodral, eller om du har tillgång till en VHF-radio. För att använda en VHF behöver du certifikat samt tillstånd från PTS för att använda den.
  • Meddela någon på land att du går ut - Se till att någon på land vet om att du går ut. Meddela även vart du ska gå och när du förväntas vara hemma. Skulle du få ändrade planer bör du även meddela det.
  • Ha koll på vädret - Dåligt väder kan komma plötsligt så håll koll på vädret och prognoserna innan du går ut. Det finns flera väder-appar som du kan använda dig av. Bland annat vår app Kustväder samt Sjöfartsverkets app ViVa.
  • Om olyckan är framme - Vattentemperaturen har inte hunnit sjunka många grader sedan i somras. Men är olyckan framme och du hamnar i vattnet, kommer också chocken och det gäller att hålla huvudet kallt när du hamnar i kyligare vatten.

Om du får upp en hummer

Hur ska den förvaras och hur ska den tillagas? Ta del av våra tips för hur du bäst förvarar och tillagar din eventuella fångst.

Har du tur kan du får upp en blå hummer. Vanligtvis har hummern i vår del av världen både röda och blå pigment. Om hummern blir blå beror det på att den har ett genetiskt fel som gör det svårt att tillgodogöra sig de röda pigment som tas upp i bland annat röda alger. Det kan också vara så att den vuxit upp i vatten där det varit dålig tillgång på röda alger.

Hummern blir röd när den kokas då det röda pigmentet astaxanthin släpper från hummerns protein. Om en blå hummer kokas blir den inte röd, bara blekare, eftersom den saknar det röda pigmentet.

Hummertinan är det enda redskap du får använda när du fiskar hummer.

Allmänt om hummerfiske

Hummerpremiären inträffar alltid den första måndagen efter den 20 september kl. 07.00 på morgonen. Under 2022 hålls därför hummerpremiären måndag den 26 september och under 2023 kommer den att hållas den måndagen den 25 september.

Du får endast fiska hummer med hjälp av hummertinor. Skulle du få en hummer med ett annat redskap måste du släppa tillbaka den till havet. 

Hummer måste vara minst 9 centimeter lång. Måttet gäller från från ögonhålans bakkant till huvudsköldens bakkant. Är den mindre måste den släppas tillbaka. Detsamma gäller om du skulle fånga en hummer med yttre rom. 

Håll koll på vädret

Ladda ner vårt detaljerade kustväder till din iPhone eller Android.  Det är den första väderappen som visar hur havet ser ut i olika vindstyrkor och väderförhållanden!

Appen HJÄLP

Ladda hem Sjöräddningssällskapets app HJÄLP, båtlivets grundskola för dig som är ny på sjön. Appen finns för iOS och Android och är gratis att ladda ned.

Ditt namn/era namn skrivs ut här