”Jag får en kick av att hjälpa människor”

Att lära sig nya saker och anta utmaningar har varit den röda tråden genom Gunilla Ågrens yrkesliv. Det syns inte minst på hennes långa cv, som rymmer yrken som förskolelärare, avdelningschef på Arlanda flygplats, platschef på SOS Alarm och projektledare på länsstyrelsen.

I dag har Gunilla en 50-procentig tjänst som vd på Böle Byskolas fastighetsbolag och lunchrestaurangen Källan, som ligger mitt emot hennes hus vid Storsjön i Östersund.

– Jag har alltid drömt om att bo nära vattnet. Nu har jag dessutom glädjen att ha en sjönära arbetsplats i en fantastisk miljö. Här får barnen en fin skolgång med natur och rörelse i fokus. Man hittar mig oftast i disken, i kassan eller bakom datorn framför ett budgetdokument, säger Gunilla.

På Källan äter skolbarnen ihop med vuxna gäster som åker hit för den goda salladsbuffén, husmanskosten, de lokala råvarorna och det nybakta brödet.

– Det är så fint att se både stora och små i restaurangen, att de trivs bra ihop. Att träffa nya människor är det bästa med jobbet och jag gillar när folk omkring mig trivs. Jag avslutar alltid arbetsdagen med lunch innan jag åker hem till hunden eller hämtar barnbarnen. Ebbe, som är fem år gammal, säger att han ska bli sjöräddare när han blir stor – precis som farmor.

Gunilla kom i kontakt med Sjöräddningssällskapet tack vare ett tidigare jobb på länsstyrelsen i Jämtland, där hon utvecklade samarbetet med blåljusaktörer, kommuner och landsting. Mötet resulterade i att hon blev en av initiativtagarna till RS Storsjön.

– Östersund behövde en station om jag skulle bli sjöräddare, säger hon och skrattar. Som sjöräddare har jag nytta av ”blåljustänket” – att jag vet hur polis och räddningstjänst jobbar. Det känns fantastiskt att bidra till att de som bor runt Storsjön känner sig tryggare på sjön. Jag får en kick av att hjälpa människor, och som tur är har jag aldrig varit med om nåt larm där det gått riktigt illa, säger Gunilla.

 

GUNILLA ÅGREN, 61 ÅR

GÖR: Vd för Böle Byskolas fastig- hetsbolag och lunchrestaurang.
BOR: I Böle på  Annersia, fem kilometer från centrala Östersund.
FAMILJ: Man,  två barn, fyra  barnbarn och  hunden Santi.
STATION:  RS Storsjön.
ANTAL ÅR SOM SJÖRÄDDARE: Tre.
DET BÄSTA MED ATT VARA SJÖRÄDDARE:  ”Kamratskapet och att bidra till att människor känner sig tryggare  på sjön.”

 

Ditt namn/era namn skrivs ut här