"Jag gillar utmaningen"

Maria Blomdahl är frivillig sjöräddare på RS Fårösund och arbetar till vardags som socialsekreterare. I båda uppdragen är det viljan att hjälpa som driver henne.

Vännerna i Fårösund på norra Gotland är vana vid att Maria Blomdahl dyker upp med nybakat bröd eller hemgjord marmelad. Att stå i köket är hennes sätt att slappna av från nattskiften som socialsekreterare, då hon finns på plats i alla akuta sociala sammanhang.

– Jag gillar utmaningen. När jag kommer till jobbet vet jag aldrig vad som ska hända, om det blir en lugn natt eller inte. Och man ska även kunna hantera när det är helt lugnt, berättar hon.

– Som med Sjöräddningssällskapet, fortsätter hon och pekar på den tysta sökaren vid bältet.
Den bär hon med sig varje dag. RS Fårösund är en liten räddningsstation och de tio frivilliga sjöräddarna har därför alltid jour. Maria var första kvinna att gå med.

– Det var nog samma sak som med mitt yrkesval. Jag tycker om att hjälpa. Dessutom är min man frivillig sjöräddare och jag härsknade till lite när jag fick höra att de bara var grabbar, säger hon.

Som uppvuxen på Fårö är Maria väl förtrogen med de gotländska vattnen. Havet väster om ön kännetecknas av grynnor och pallkanter som leder till att havsbottnen stupar på vissa ställen, med stora skillnader i havsdjup. Vid ett tillfälle ryckte hon ut när en ryskägd Princessbåt värd åtta miljoner fick grundstötning och sedan sjönk i Fårösunds hamn.

– Vi hade sex larm förra året och 15 året innan. Det jag uppskattar mest på RS Fårösund är sammanhållningen. Vi har vansinnigt roligt tillsammans, berättar Maria som hoppas på att stationen kommer få in fler frivilliga.

– Du testar dina gränser. Inget larm är det andra likt eftersom du möter olika personer och situationer. Att vara frivillig sjöräddare är därför otroligt utvecklande.

Maria Blomdahl, Socialsekreterare, 41 år

FAMILJ: Man, två vuxna barn, två vuxna bonusbarn och en sexåring.

STATION: RS Fårösund.

INTRESSE: Naturen, särskilt fiske och svamp- och bärplockning. Kopplar av med att sylta, safta, baka och laga mat.

Fler porträtt av sjöräddare

Frivillig sjöräddare utanför sitt arbete, en tebutik

Blev sjöräddare efter fjälldramat

Anna Lenninger har gjort några rejäla lappkast i sitt liv; dels bytt karriär från geolog till teförsäljare, dels varit med om en skräckupplevelse som fick henne att ta steget till att bli frivillig

”Närheten ger en speciell relation”

När Karin Jonsson var 13 år gammal fick hon en lillebror – och insåg vad hon skulle utbilda sig till.

– Han hade en intellektuell funktionsnedsättning

Från Rhodos till Västergötland

"Jag läste lingvistik på universitetet i Rhodos och en sommar jobbade jag extra på en restaurang. Plötsligt kom han in, den där turisten från Sverige som sju år senare skulle bli min man.

Ditt namn/era namn skrivs ut här