Jenny Lilja driver eget

Hösten 2013 startade Jenny Lilja sitt eget företag. Hon hade alltid längtat efter att driva eget, alltid känt sig som en entreprenör. Företaget skulle hjälpa till med städning, trädgårdsarbete och renoveringar, tjänster som går att koppla till RUT- och ROT-avdragen, helt enkelt. Firmanamnet blev ”Vardagshjälten”.

– Det är sådan jag vill vara, en som hjälper andra och som bidrar. Det är då jag mår bra, säger hon. Vardagshjälten kunde förstås lika gärna syfta på Jennys fritidsengagemang. – Jag blev frivillig sjöräddare 2009. Då var min yngste son tre år och jag tyckte att jag borde ha tid med en 
fritidssyssla. Det verkade perfekt att förena båtlivet med att göra något gott. Det har gett mig kamratanda och jag har fått lära mig mycket nya saker. Hela sitt liv har hon seglat, och åtminstone tre veckor varje sommar tar hon familjens Bavaria 36 till Tyskland eller till de danska öarna. I dag är du skeppare för ditt jourlag. Vad gör dig till en bra sjöräddare? – Mitt lugn, tror jag. Jag är bra på att fördela roller, så att alla vet vad de ska göra när det blir skarpt läge. Jag är väldigt säkerhetsmedveten när det gäller min egen besättning. Parallellt med ditt engagemang i Sjöräddningssällskapet har du alltså byggt upp en framgångsrik firma. Du har blivit utsedd till årets nyföretagare i Landskrona. – Det är förstås jätteroligt. Min styrka ligger i kundomhändertagandet, de mjuka värdena. Jag är bra på att ta hand om människor och få dem att känna sig trygga. Samma saker som gör mig till en bra sjöräddare. Under de här åren har du också kämpat mot bröstcancer och gått igenom en tuff behandling av sjukdomen. Hur har det påverkat dig? – Plötsligt får man reda på att man inte är odödlig längre, och man har en man och två barn… det får en att tänka. Jag har blivit ödmjukare och mer tacksam mot livet. Jag försöker värdesätta min lediga tid bättre.

Jenny Lilja, egenföretagare, 42 år

Bor: Hofterup, söder om Landskrona
Familj: Gift, två söner, 9 och 11 år.
Station: RS Barsebäckshamn
Antal år som sjöräddare: 6. I dag skeppare för ett av jourlagen.

Det bästa med att vara sjöräddare: ”Att få komma ut på havet året runt, att få utbildas och lära sig mer och att få hjälpa andra.”

Fler porträtt av sjöräddare

Frivillig sjöräddare utanför sitt arbete, en tebutik

Blev sjöräddare efter fjälldramat

Anna Lenninger har gjort några rejäla lappkast i sitt liv; dels bytt karriär från geolog till teförsäljare, dels varit med om en skräckupplevelse som fick henne att ta steget till att bli frivillig

”Närheten ger en speciell relation”

När Karin Jonsson var 13 år gammal fick hon en lillebror – och insåg vad hon skulle utbilda sig till.

– Han hade en intellektuell funktionsnedsättning

Från Rhodos till Västergötland

"Jag läste lingvistik på universitetet i Rhodos och en sommar jobbade jag extra på en restaurang. Plötsligt kom han in, den där turisten från Sverige som sju år senare skulle bli min man.

Ditt namn/era namn skrivs ut här