Övade upptagning av person i vattnet under lite svårare förhållanden

Inga uppdrag Då passar vi på att öva besättningen!

Kvällsövning i hårt väder

Det är fredagkväll och klockan har passerat 1800. En kväll som denna brukar många båtar gå ut för att fiska kräftor, så vi som upprätthåller jour på Räddningsstation Karlsborg har bestämt oss för att gå ut och öva oss samtidigt.

Det blåser ganska kraftigt, vågorna går höga och vi reflekterar över att så små öppna båtar ger sig ut i sjön för att fiska. Ombord den här kvällen är vi 7 i besättningen, varav 2 nya som håller på att skolas in.

Fyra ur besättningen har på sig 1-tim dräkter och agerar en och en, en person som skall räddas ur vattnet. Vi övar enligt den så kallade Kalmarmodellen, vilket i stort innebär att vi rundar den nödställde med våran båt och lägger oss sedan en bit ifrån, slår av drivningen på propellrarna och låter båten driva in mot den nödställde personen. 

Personen tas om hand av någon ur besättningen med en lång båtshake. Förs därefter till badbryggan, där två ur besättningen tar emot och transporterar den nödställde upp på en medhavd s.k. spine-bår.

Slutligen dras personen liggande på spine-båren upp i räddningsbåten.

Vi övade detta många gånger i skymning/mörker och höga vågor, så pass att vi kände oss säkra på metoden och så att alla fick uppleva hur det kan kännas att ligga i sjön med höga vågor och så småningom räddas av en sjöräddningsenhet. Strax efter kl 21 förtöjdes räddningsbåten och vi önskade varandra en god kväll.

Det gäller att öva besättningen varje vecka för att det skall kunna fungera då det verkligen gäller.

 

 

 

Ditt namn/era namn skrivs ut här