Massiv räddningsinsats efter saknad man på Kungsbackafjorden

Sjöräddningssällskapet har med många frivilliga under torsdags eftermiddagen, kvällen och natten sökt efter den saknade mannen som tidigt på eftermiddagen försvann med sin isjakt ut i dimman. Sjöräddningscentralen fick larmet strax innan klockan fyra men eftersom varken räddningsbåtar eller helikopter kunde gå ut pga av is och dimma larmades då Sjöräddningssällskapets räddningsstationer RS Hovås och RS Bua som började söka av området till fots.

Sjöräddningscentralen fick larmet strax innan klockan fyra men eftersom varken räddningsbåtar eller helikopter kunde gå ut pga av is och dimma larmades då Sjöräddningssällskapets räddningsstationer RS Hovås och RS Bua som började söka av området till fots.

Eftersom inga svävare finns placerade på västkusten larmas först Sjöräddningssällskapets svävare från RS Vadstena/Motala, Rescue Vadstena Sparbank, de är på plats vid 21 tiden. Då har även RS Kronobergs svävare, Rescue Odd Fellow Kronoberg, larmats upp till olycksområdet och den svävare som är på väg, med bil från Stockholm till RS Strömstad kör istället mot olycksplatsen. Frivilliga sjöräddare ansluter med bil för att bemanna denna svävare.

Sjöräddningshelikoptern, försökte men kunde tyvärr inte lyfta förän senare för att bistå i räddningsarbetet, är många gånger den optimala resursen. Användningen av helikopter begränsas av vädret. Dåliga siktförhållanden och nedisning av rotorbladen är faktorer som kan omöjliggöra flygning. Då är det främst sjöräddningsenheter eller vintertid, som nu, svävare som får rycka ut.

Klockan 2.10 meddelar Rescue Odd Fellow Kronoberg att de återfunnit mannen på sydspetsen av Ramnö. Mannen låg i en vak, med bara huvud och axlar synliga. Sjöräddningshelikopter har nu lyckats lyfta och kunde vinscha upp mannen och för honom nu till Sahlgrenska. Vid ankomst till sjukhuset kunde mannen konstateras avliden.

Sjöräddningssällskapet har sedan några år tack vare donationer kunnat förse elva stationer, främst i Stockholmsområdet och i insjöarna med svävare. Under förra vintern när isen låg på framförallt västkusten omlokaliserades svävare hit för att kunna vara behjälpliga vid isolyckor. Av de 15 isolyckor som inträffade under jan-mars kunde Sjöräddningssällskapets svävare assistera i 11. Vi hoppas att kunna förse stationer på väst och sydkusten med isgående enheter som permanent är stationerade på plats. Tiden är alltid en avgörande faktor vi olyckor till sjöss.

Denna massiva räddningsinsats med frivilliga sjöräddare från fem räddningsstationer från vida omkring är inget annat än beundransvärd. En stor eloge till alla involverade. Våra tankar går även till de anhöriga denna dag.

Ditt namn/era namn skrivs ut här