En oväntad vändning: "Vi sjunker!"

Omkring klockan 22:42 ringer jourtelefonen - en fritidsbåt med 5 personer ombord har fått slut på bränsle strax utanför Mariefred och står i behov av assistans.

Vi lämnar kajen med Rescue Ekerö och går mot platsen i lugn fart - under tiden försöker vi med inringades hjälp klura ut var dom befinner sig mer exakt, haveristen skickar då skärmdumpar från kartfunktionen i sin telefon.

När vi kommit en bit på vägen - ungefär en timme senare - så ringer haveristen igen och meddelar den dramatiska vändningen.

”Vi sjunker!! Vi sjunker!! - vi ligger i vattnet, 5 personer, en av oss har flytväst” 

Vi för omedelbart informationen vidare till Sjö & Flygräddningscentralen. De i sin tur larmar ut Kustbevakningen och Sjöfartsverket:s helikopter.

Nu är det riktigt bråttom fram, vi gör en snabb navigeringskoll och bedömer att vi har 20 minuter fram till platsen vi misstänker att de befinner sig. Sätter full fart fram.

En av kvinnorna ombord på den förlista båten lyckas hålla både sig själv och sin telefon ovanför vattenytan och kunde fortsätta prata med oss när hon ligger i vattnet. 

Via telefon guidar vi henne att hålla ihop gruppen och inte simma ifrån varandra - efter en stund ser hon ser vårt blixtrande blåljus och sökarljus och guidar in oss till platsen med hjälp av lampan på hennes telefon.

Vi slår av på farten när vi närmare oss för att inte riskera att råka kollidera med någon person i vattnet. Väl framme vid de nödställda är det fullt fokus på att få upp alla ur vattnet så fort det går.

På 8 minuter har vi alla 5 nödställda ombord hos oss, med en varsin filt och full värme i vår hytt.

Vi återrapporterar till Sjö & flygräddningscentralen som dirigerar till Mariefreds gästhamn - vi går dit och lämnar över personerna till väntande ambulanspersonal för vidare vård.

Vi återgår sedan till hemmahamn och gör oss redo för nästa uppdrag.

Detta uppdrag slutade väldigt väl - mycket tack vare kvinnan som behöll sitt lugn och lyckades dirigera oss till rätt plats, och rådigt höll ihop gruppen och inväntade hjälp. 

Vår besättning på detta uppdrag är synnerligen erfarena och har tillsammans övat på denna typ av händelser åtskilliga gånger.

-Radiokommunikation och återrapportering
-Arbetsfördelning ombord
-Hur man plockar ombord personer som ligger i vattnet
-Hur man hanterar en nedkyld person
-Hur man lämnar över till ambulans 

I mångt och mycket hände allt vi övar inför just i natt.. Övning ger färdighet - det var tydligt efter nattens insats.

Vid denna händelse var det en av fem personer som hade flytväst på sig.
Vi vill med tydlighet uppmana alla fritidsbåtsägare att alltid ha flytväst 

Samt ha sin telefon i ett vattentätt fodral - det kan vara helt avgörande

Ditt namn/era namn skrivs ut här