”Närheten ger en speciell relation”

När Karin Jonsson var 13 år gammal fick hon en lillebror – och insåg vad hon skulle utbilda sig till.

– Han hade en intellektuell funktionsnedsättning och det födde en vilja hos mig att jobba inom vården. Jag gick omvårdnadsprogrammet på gymnasiet och sedan dess har jag varit anställd på gruppboenden, stödboenden och inom äldrevården.

De senaste tre åren har Karin arbetat i Lidköping, som personlig assistent åt Sophie, en självgående kvinna som dock behöver stöttning i sin vardag.

– Mitt jobb handlar till exempel om att följa med på gymnastik, att laga mat tillsammans med Sophie och att jag följer med till hennes jobb på daglig verksamhet.

Karin och Sophie delar intresset för handarbete och sitter ofta tillsammans och stickar. Under åren har det blivit en hel del raggsockor och barnkläder åt Karins syskonbarn.

– Det kan vara väldigt intensivt att umgås med en och samma person under långa perioder, men de bra dagarna tillsammans är väldigt bra. Jag får så mycket tillbaka av Sophie och närheten ger en speciell relation.

Emellanåt extraknäcker Karin som hamnarbetare i Vänerhamn och då kan det till exempel handla om att lossa båtar. För fyra år sedan bestämde hon sig, påhejad av redan aktiva vänner, för att bli sjöräddare.

– Sjölivet har alltid funnits där för mig. Som liten åkte jag på många båtsemestrar med familjen och fick lära mig allt om sjön. Nyligen flyttade jag tillbaka till mina barndomstrakter på Kållandsö. Mitt hus ligger ett stenkast från Vänern och med bil är det bara ett par minuter till sjöräddningsstationen.

Karin känner att erfarenheterna från vården stärker henne i rollen som sjöräddare.

– Som personlig assistent måste jag ha mycket tålamod, vara inlyssnande och bra på att stötta. Mina erfarenheter från vården har lärt mig att verkligen se individen, att vara lugn och att hantera människor i krissituationer. Alla de sakerna är till stor hjälp för mig ute på sjön.

Intervjun är tidigare publicerad i medlemstidningen Trossen, nummer 3 2018. Sophie och hennes god man har godkänt publicering av namn och bild på Sophie.

Karin Jonsson, 33 år

Gör: Personlig assistent, hamnarbetare och sjöräddare.
Bor: Kållandsö.
Familj: Katten Loppan.
Station: RS Kållandsö.
Antal år som sjöräddare: Fyra.
Det bästa med att vara sjöräddare: ”Att jag får göra nytta samtidigt som jag gör något som är väldigt roligt.”

Fler porträtt av frivilliga

Frivillig sjöräddare utanför sitt arbete, en tebutik

Blev sjöräddare efter fjälldramat

Anna Lenninger har gjort några rejäla lappkast i sitt liv; dels bytt karriär från geolog till teförsäljare, dels varit med om en skräckupplevelse som fick henne att ta steget till att bli frivillig

Från Rhodos till Västergötland

"Jag läste lingvistik på universitetet i Rhodos och en sommar jobbade jag extra på en restaurang. Plötsligt kom han in, den där turisten från Sverige som sju år senare skulle bli min man.

Från luften till vattnet

Kan man bli för gammal för att engagera sig ideellt? Inte om du frågar Dick Schef, 74 år, före detta pilot och högst aktiv befälhavare och sjöräddare vid räddningsstationen i Strömstad. 1982 blev

Ditt namn/era namn skrivs ut här