Nominerade till Årets sjöräddare 2018

Utmärkelsen Årets Sjöräddare är ett sätt att hylla frivilligheten, som har varit Sjöräddningssällskapets grundstomme ända sedan starten 1907.

Våra 2 300 frivilliga sjöräddare har jour dygnet runt, året om. De ställer upp med sin tid för att alla som vistas utmed vår långa kust och i våra stora sjöar ska känna sig trygga. De frivilliga sjöräddarna medverkar i över 80 procent av all sjöräddning i Sverige, helt utan statliga bidrag.

Nominerade sjöräddare för räddningsinsatser 2018 är:

RS Dalarö - Ambulans prio 1

Tony Buss, Per-Åke Blomgren, Jonas Swartling, Andreas Myrén och Anders Almgård från RS Dalarö för insatsen den 13 maj då de medverkade i en stor räddningsinsats på Ornö tillsammans med ambulanspersonal då en kvinna fått hjärtstopp. Tack vare ett rådigt förstahjälpen-arbete av sjöräddarna och deras insikt om behovet av syrgas stabiliserades patientens akuta läge – och hon kunde räddas till livet. Läs larmrapporten här: https://www.sjoraddning.se/dalaro/nyhet/ambulans-prio-1

RS Käringön

RS Käringön - Fiskefartyg tar in vatten

Anders Bagge, Martin Zachrisson, Lars Samuelsson, Carl-Fredrik Gyllenhammar, Hasse Edström och Jörgen Myrberg från RS Käringön samt bryggan i Skärhamn för insatsen den 25 februari då en katamaran-fiskebåt sprang läck och började ta in vatten väster om Härön. En fiskare kunde räddas, utan att hamna i det kalla vattnet utan flytväst. Men båten kantrade, slog runt och sjönk – och var nära att sänka en av räddningsbåtarna. Läs larmrapporten här: https://www.sjoraddning.se/karingon/larm/fiskefartyg-tar-vatten

RS Uppsala

RS Uppsala - Drunkningstillbud

Christopher Carlbom, Camilla Liljegren, Erik Viklund och Henning Forss från RS Uppsala för insatsen den 6 juli då en kvinna simmat för långt ut från stranden vid Sunnerstabadet och inte kunde ta sig in till land. Eftersom RS Uppsalas reagerade på ett SOS-larm som egentligen inte var ställt till dem, var de på plats på bara några minuter och kunde rädda kvinnan precis innan hon sjönk under ytan.

RS Torekov och RS Grötvik

RS Torekov och RS Grötvik - Saknad gummibåt

Kenneth Andersson, Simon Svensson, Stefan Svensson och Veronica Ahlström Andersson från RS Torekov samt Peter Käll, Christer Sediger, Stefan Westman och Svein Egil Husevik från RS Grötvik för insatsen den 21 oktober då en ensam man var minuter från att sjunka med sin punkterade gummibåt norr om Hovs Hallar i mörker och hårt väder. Tack vare ett grundligt sökarbete under dåliga förhållanden och ett kunnigt agerande från sjöräddarnas sida både under räddning och vården ombord överlevde mannen.
Läs larmrapporten här: https://www.sjoraddning.se/torekov/larm/saknad-gummibat-vid-hovs-hallar

RS Örnsköldsvik

RS Örnsköldsvik - Person i vatten

Ulf Holmberg, Christoffer Sydh, Felix Öberg och Simon Edlund från RS Örnsköldsvik för insatsen den 11 november då de lokaliserade och räddade en person som gett sig ut i båt in mot land från Malmön. På grund av det hårda vädret slog båten runt och mannen, som saknade flytväst, hamnade i vattnet. Tack vare att sjöräddarna befann sig på stationen trots att den var stängd kunde de snabbt bemanna och ge sig ut för att hitta och rädda mannen. Läs larmrapporten här: https://www.sjoraddning.se/ornskoldsvik/larm/person-i-vatten

Totalt deltog 26 frivilliga sjöräddare från sex stationer vid de nominerade insatserna, som räddade flera människoliv. Vinnarna av Årets Sjöräddare koras på båtmässan Allt för sjön i Stockholm fredag den 1 mars.

Ditt namn/era namn skrivs ut här