Nyheter

Bogsering med Rescuerunner

Publicerad: 2021-01-07, Text: RS Kalmar

En far och dotter har fått problem med en av sina två Laser-segelbåtar. Den ena båten kantade om och om igen, de valde då

Saknad person i Grönhögen återfunnen

Publicerad: 2021-01-07, Text: RS Kalmar

Vi får larm om en man som saknas i Grönhögen och befaras ha fallit i vattnet. Vi lämnar kaj med dragbil och Rescuerunner

Saknad person funnen avliden

Publicerad: 2020-11-15, Text: RS Kalmar

Fortsatt sök efter den saknade personen - nu den tredje dagen. En polis med hund påträffar den saknade livlös i vattnet i

Tamp i propellern i hård vind

Publicerad: 2020-09-27, Text: RS Kalmar

En ägare av en 12 m Princess motorbåt vinkade på hjälp när vi besökte Ängö hamn. Båten hade fått en tamp i propellern och fastnat i en boj. Situationen förvärrades av stark nordostlig vind. Vi lyckades skära av linan och bogsera in båten till en kaj där den kan lyftas med kran imorgon.

Segelbåtar i plötslig kuling

Publicerad: 2020-09-16, Text: RS Kalmar

Larm om mindre segelbåt som fått problem i den starka nordliga vinden som plötsligt blåst upp. Lotsbåt 790 är också larmad och lokaliserar haveristen och eskorterar den till oss. Vi kopplar bogsering på sidan av Rescue Kersti Hydén och hjälper haveristen in till gästhamnen. På väg tillbaka till stationen ser vi ytterligare en segelbåt komma in i hamnen. Den har sönderblåsta segel så vi går upp långsides och kollar läget och lotsar även in

Bogsering av mindre båt

Publicerad: 2020-09-12, Text: RS Kalmar

Vi blev kontaktade av ägaren till en mindre båt med maskinproblem i en position norr om Ölandsbron. Vi påbörjar ett sök efter haveristen som påträffas ca en distans nordost Gulland drivandes nordost i den friska vinden. Vi kopplar bogsering och drar haveristen till sin hemmahamn.

Motor startar ej

Publicerad: 2020-09-12, Text: RS Kalmar

En medlem ringer om hjälp då båten är strömlös och motorn ej går att starta efter en övernattning vid en ö. Vi avgår med Rescue Sonja Margith mot haveristen och väl framme kopplar vi start boostern men utan resultat. Istället kopplar vi bogsering och hjälper haveristen tillbaka till hemmahamn.

Traileruppdrag östra Öland

Publicerad: 2020-09-04, Text: RS Kalmar

Assisterat medlem som gått på grund utanför Bläsinge hamn. I samverkan med Rescue Väringen från Grönhögen. Vår Rescuerunner Nils-Oskar drog flott, allt gott.

Mindre segelbåt fast i lera

Publicerad: 2020-08-16, Text: RS Kalmar

Lossdragning av mindre segelbåt 30 meter från sin förtöjningsplats. Stod gott i lera. Rescuerunner Nils Oskar drog loss och assisterade in till kaj. Rescue Sonja Margith assisterade med ljus.

Bogsering

Publicerad: 2020-08-16, Text: RS Kalmar

Bogsering av öppen motorbåt med framdriftshaveri.

Bränslestopp

Publicerad: 2020-08-15, Text: RS Kalmar

Motorbåt med bränslestopp. Gick upp till haveristen med 20 l bensin som fördes över. Följde sedan haveristen till hemmahamn innan vi återvände hem till stationen. Allt väl.

Bogsering i värmen

Publicerad: 2020-08-14, Text: RS Kalmar

En styrpulpetare med trasig styrvajer blev bogserad till båtens hemmahamn.

Förebyggande utryckning

Publicerad: 2020-08-12, Text: RS Kalmar

Vi ryckte ut för att hjälpa en båt med motorstopp och bogserade båten till sin hemmahamn.

Drunkningslarm Långviken

Publicerad: 2020-08-11, Text: RS Kalmar

Larm om drunkning vid Långviken eftersom en person hade simmat långt ut från badplatsen och fått problem. När vi skulle bemanna våra båtar fick vi reda på att privatpersoner hade simmat ut med en frälsarkrans och hjälpt personen tillbaka till land. Denne mådde förhållandevis bra. Vi återställde våra båtar, glada för att allt gick väl.

Bad från båt misstolkades av vittne iland

Publicerad: 2020-08-08, Text: RS Kalmar

Vi blev larmade eftersom en person iland observerat en person som ramlat överbord och tagit sig upp igen och ramlat i igen. Vi fick i uppgift att söka upp och kontrollera denna motorbåt. Vi lämnade kaj med Rescue Kersti Hydén och satte kurs mot Revsudden. Positionen som vi hade fått stämde inte, så det tog några minuter innan vi lokaliserat motorbåten. Väl framme visade det sig att de bara hade badat från båten och även fiskat. Inga personer

Motorhaveri

Publicerad: 2020-08-07, Text: RS Kalmar

Vi går ut till en medlem med motorhaveri och bogserar till dennes hemmahamn.

Kitesurfare driver i hård vind

Publicerad: 2020-08-05, Text: RS Kalmar

Vi blev larmade eftersom en person på land hade observerat en kitesurfare som haft problem att få upp skärmen, och därför

Förebyggande utryckning

Publicerad: 2020-08-03, Text: RS Kalmar

Bogsering av segelbåt med maskinproblem och lite vind. Förtöjt i Kalmar gästhamn. Allt gott.

Tre personer i vattnet

Publicerad: 2020-08-03, Text: RS Kalmar

Larm om personer i vattnet norr om högbrodelen. Lotsbåt 790 först framme och kan plocka upp alla tre. Vi bistår dem med

Förebyggande utryckning

Publicerad: 2020-08-01, Text: RS Kalmar

Vi blev uppringda av en medlem som fått maskinhaveri på sin båt och var i behov av bogsering till hemmahamn i Södra Dragsviken. Vi gick med Rescue Sonja Margith och väl på plats kopplas bogsering och vi assisterade till hemmahamn.

Föremål siktat från bron

Publicerad: 2020-07-26, Text: RS Kalmar

Vi får larm angående en observation av en badring med eventuellt ett barn i, sett från Ölandsbron. Vi avgår med samtliga enheter och söker. Sonja-Margith hittar ganska snabbt en frigolitbit som antas vara objektet. Efter ett kort vidare sök i området blåses insatsen av.

Två saknade pojkar i gummibåt

Publicerad: 2020-07-21, Text: RS Kalmar

Larm om två saknade pojkar i en liten gummibåt med plaståror. Vi lämnade kaj med samtliga enheter, först Sonja-Margith och Kersti Hydén, sedan följt av Nils-Oskar. Sonja gick till den angivna positionen strax norr om Ölandsbron på ölandsidan, och påbörjade strandsök och fick visuell kontakt med inringaren. Kersti gick till Färjestaden för att söka av hamnen och området utanför. När detta var gjort, anslöt Kersti till Sonjas position, då

Motor gick varm

Publicerad: 2020-07-21, Text: RS Kalmar

Samtal från medlemscentralen ang segelbåt med motorproblem och seglet var också trasigt. Segelbåten hade ankrat upp i väntan på hjälp. Vi lämnade kaj med Kersti-hyden, väl framme hos haveristen kopplade vi upp för bogsering. Väl åter på stationen 19.55

Bogsering

Publicerad: 2020-07-19, Text: RS Kalmar

Förebyggande utyckning. Vi bogserar en motorbåt med startproblem till Kullö.

Båt med startproblem

Publicerad: 2020-07-19, Text: RS Kalmar

Förebyggande utryckning till båt med startproblem. Vid framkomst får de dock igång maskinen och vi kan fortsätta till nästa uppdrag.

Grundstött segelbåt

Publicerad: 2020-07-18, Text: RS Kalmar

Larm från Sjö- och flygräddningscentralen om grundstött segelbåt utanför Mönsterås. En stund efter avgång får vi motbud eftersom de vill ha kvar oss i området. Återgår stationen.

Brännskador efter motorexplosion

Publicerad: 2020-07-18, Text: RS Kalmar

Samtal till jourtelefon från kvinnan ombord som berättar att deras motor har exploderat och att hennes man har

Båt med vatteninträngning norr om Stora Rör

Publicerad: 2020-07-18, Text: RS Kalmar

Samtal från Sjö och flygräddningscentralen om medlemsservice. Under samtalet med haveristen säger de att de tar in

Bränslestopp

Publicerad: 2020-07-16, Text: RS Kalmar

En större motorbåt hade fått motorstopp pga brist på bränsle. Rescue Kersti Hydén och fyra frivilliga sjöräddare begav sig till position utanför Hagby och pumpade över diesel så att båten kunde komma vidare.

Tamp i jetten

Publicerad: 2020-07-16, Text: RS Kalmar

Rescue Sonja Margith assisterade en vattenskoter som fått tampen till badringen i jeten. Bogserades till ramp för upptagning.

Ditt namn/era namn skrivs ut här