Nyheter

Flygräddning

Publicerad: 2022-10-30, Text: RS Kalmar

Flygfarkost störtat i vattnet. Framme på plats är personen omhändertagen oskadd och uppe på land. Vi bistår brandkåren med hjälp att bärga farkosten som dras upp på land, en s.k. paramotor.

Kapsejsad kanot. Personer i vattnet.

Publicerad: 2022-10-26, Text: RS Kalmar

Larm om en skolklass som vält med kanoter nära Kalmar slott. Vi lämnar med Rescue Sonja-Margith och Rescuerunner Nils-Oskar. Läget klarnar något och vi får veta att en kanot med två personer vält. Ytterligare två personer har vadat i midjedjupt vatten för att hjälpa till. Sonja-Margith kommer fram men kan p.g.a. lågt vattendjup inte gå helt in till land. Vi kan prata med de nödställda och konstatera att läget är lugnt. Rescue Nils-Oskar

Person i vattnet?

Publicerad: 2022-10-10, Text: RS Kalmar

Inringare har siktat något som ser ut som en människa i vattnet. Bistår räddningstjänst med sök på kommunalt vatten. Efter en stund siktas en död säl i vattnet och insatsen avslutas.

Motorproblem

Publicerad: 2022-10-02, Text: RS Kalmar

En mindre båt med motorproblem, bogsering påbörjades strax utanför Varvsholmen in till Ängö för upptagning av båt.

Maskinhaveri

Publicerad: 2022-08-27, Text: RS Kalmar

Vi får ett samtal från en person som har problem med maskinen. Vi lokaliserar båten, kopplar bogsertross och bogserar in till båtens hemmahamn.

Brand i båt

Publicerad: 2022-08-24, Text: RS Kalmar

Rökutveckling i maskinrummet på en båt i Borgholm. Räddningstjänsten, kom först på plats och konstaterade att allt var lugnt och önskade ingen vidare assistans.

Bensinstopp

Publicerad: 2022-08-15, Text: RS Kalmar

En mindre motorbåt som fått slut på bränsle bogserades till sin hemmahamn.

Person i vattnet vid Varvsholmen

Publicerad: 2022-08-13, Text: RS Kalmar

Larm inkommer vid 03.44 gällande en person i vattnet. Personen kommer inte själv upp. Till platsen larmas utöver oss, ambulanser, kommunal räddningstjänst och polis. Vid framkomst har två brandmän hoppat i vattnet för att säkra personen så att vi sedan kan plocka upp personen och överlämna till ambulansen. Allt slutar väl.

Tamp i propellern

Publicerad: 2022-08-07, Text: RS Kalmar

Vi assisterar en segelbåt som har fått en tamp runt propellern. Väl till kaj i Kalmar hjälper vi till att skära loss så mycket som möjligt. Tampen sitter för hårt för att vi ska kunna ta bort allt så vi förmedlar kontakt med dykare.

Vattenskoter som ligger still i sundet

Publicerad: 2022-08-04, Text: RS Kalmar

Privatperson på Ölandsbron har observerat vad den tror är en drivande vattenskoter eller gummibåt med eller utan personer ombord strax norr om högbrodelen. Vi åker dit med Rescue Sonja Margith och identifierar en vattenskoter med en person ombord som passar in på beskrivningen. Personen ligger och njuter av vädret och behöver ingen hjälp. Vi återgår stationen.

Utryckning tillsammans med RS Mönsterås

Publicerad: 2022-08-02, Text: RS Kalmar

Ute på en övning svarar vi på ett allmänt anrop från Sjö- och flygräddningscentralen. Segelbåt med maskinhaveri utanför Borgholm. Vi sätter fart genom ett gropigt Kalmarsund. Rescue Bengt Järlebring från RS Mönsterås åker också och har mycket kortare framkörning än oss. När vi har drygt 1 nm kvar har Bengt Järlebring kommit fram till haveristen och konstaterat att läget inte är akut. Vi vänder hemåt och bunkrar för nya uppdrag.

Förebyggande utryckning tillsammans med RS Bergkvara

Publicerad: 2022-08-02, Text: RS Kalmar

Medlemscentralen förmedlar ett uppdrag i Ekenäs där vi skall hjälpa en liten motorbåt med tre personer ombord. Väl framme inser vi att haveristen drivit långt in på grunt vatten. Trots flera försök kommer vi inte tillräckligt nära för att kunna nå dem, inte ens med ytsimmare. Vi kontaktar RS Bergkvara som kommer upp med Rescerunner Tanum Komponent och Rescue Puustelli. Rescuerunnern drar ut haveristen till oss och vi assisterar dem till kaj

Bogsering

Publicerad: 2022-07-30, Text: RS Kalmar

Vi blev kontaktade av ägaren på en motorbåt utanför Färjestaden med motorproblem. Bogserades till sin hemmahamn.

Kokande motor

Publicerad: 2022-07-29, Text: RS Kalmar

Vi får ett samtal från en motorbåt med kokande motor. Vi möter upp och bogserar båten in till hemmahamnen på Kullö.

Roderhaveri

Publicerad: 2022-07-26, Text: RS Kalmar

Segelbåt med roderhaveri 3nm syd om Kalmar. Två personer ombord i båten som kör i cirklar. Vi avgår med Rescue Kersti Hyden. Väl på plats försvårar sjögången men vi kopplar bogsertross och drar båten norrut. Kopplar sedan på sidan utanför Kalmar och bogserar in till gästhamnen för reparationer.

Sjunkande båt

Publicerad: 2022-07-24, Text: RS Kalmar

Fyra personer befinner sig på en båt som på något sätt fått in vatten och håller på att sjunka. Vi får uppgifter om personer i vattnet. Rescue Sonja Margith avgår först sedan Rescuerunner Nils-Oskar och Rescue Kersti Hyden med räddningstjänstens dykare ombord. Sonja Margith var först på plats och kunde snabbt ta ombord de fyra personerna som var kalla men oskadda. Sonja Margith länsade båten och bogserade den till en båtramp. Kersti Hydén

Drunkningstillbud Emmaboda

Publicerad: 2022-07-12, Text: RS Kalmar

Drunkningslarm vid sjön Ödevata i närheten av Emmaboda. Tofflor påträffades på en brygga. Påbörjar framkörning med beredskapsbil och svävare. Innan vi är framme så återfinns personen och vi vänder åter stationen.

Motorproblem

Publicerad: 2022-07-09, Text: RS Kalmar

Samtal från medlemscentralen gällande liten båt med maskinstopp pga bränslebrist. Tar med en dunk bensin. Finner dem längre ut än angiven position och drar dem till Ljungnäs för att sedan slå i en skvätt så dem kan köra sista biten själva, men då kan inte maskinen tiltas ner. Hjälper dem upp på vagnen, tryggt. Åter stationen.

Segelbåt med problem

Publicerad: 2022-07-08, Text: RS Kalmar

Bogsering av segelbåt med motorhaveri. Båten hade drivit in på grundområde när vi kom fram. Bogserat från Kullö till Svensknabben. Allt gott!

Bogserade medlem

Publicerad: 2022-07-03, Text: RS Kalmar

Bogsering av motorbåt med motorproblem. Från Norr om Ölandsbron till hemmahamn på Kullö.

Segelbåt med vatteninträngning

Publicerad: 2022-07-02, Text: RS Kalmar

Vi får larm om en segelbåt med vatteninträngning som precis klarar att hålla undan vattnet. Avgår mot Borgholm och med extra pumpar. Insatsen avbröts då vi kommit i höjd med Sillåsen eftersom de lyckats kommas till hamn och hittat läckan. Vi passar på med en navigationsövning in till Ljungnäs innan vi återvänder Kalmar.

Båt på grund

Publicerad: 2022-07-01, Text: RS Kalmar

Lossdragning av segelbåt på grund utanför Kalmars hamnpir. Sammarbete mellan Sjöräddningssällskapet och Kustbevakningen

Befarad drunkning

Publicerad: 2022-06-30, Text: RS Kalmar

Vi blev larmade då kläder påträffats på stranden utan någon i närheten. Söket blåstes av då personen kom till rätta.

Maskinhaveri

Publicerad: 2022-06-29, Text: RS Kalmar

Vi bogserade en motorbåt med maskinhaveri till hemmahamnen.

Bogsering av katamaran

Publicerad: 2022-06-29, Text: RS Kalmar

Holländsk katamaran (medlem i vår systerorganisation KNMR) med maskinhaveri och ingen vind, behövde hjälp till Kalmar. Bogserade i högsomarvädret och överlämnade haveristen i Marinans goda händer.

Motorbåt bogserad

Publicerad: 2022-06-26, Text: RS Kalmar

En motorbåt med maskinhaveri strax NO om högbrodelen. 5 personer ombord varav 1 litet barn. Vi bogserar till Kalmar Marina och skjutsar sedan personerna till sjöräddningsstationen.

Sjunkande vattenskoter

Publicerad: 2022-06-25, Text: RS Kalmar

Vi får larm om en halvt sjunken vattenskoter med två personer i vattnet. Avgår med Rescue Sonja-Margith och Rescuerunner Nils-Oskar. På väg fram meddelar Sjö- och flygräddningscentralen JRCC att situationen är under kontroll. Vi fortsätter fram i lugnare takt och hjälper personerna som varit på vattenskotern. Sedan bogserar vi in skotern till en ramp där den kan lyftas. Trolig orsak var en kylvattenläcka som vattenfyllt skrovet.

Segelbåt på grund

Publicerad: 2022-06-25, Text: RS Kalmar

En mindre segelbåt står på grund vid Bossegrunden. En förbipasserande motorbåt ringer oss, strax därefter får vi larmet från JRCC och är redan på väg. Segelbåten slår mot grundet men ingen fara föreligger. De två personerna ombord är skärrade. Vi drar loss och sätter sedan ombord en sjöräddare på haveristen. Bogserar till Kalmar gästhamn och hjälper till att inspektera botten på båten. Mest färgskrap med begränsade plastskador.

Kollision mellan vattenskotrar, två skadade

Publicerad: 2022-06-18, Text: RS Kalmar

Kollision mellan två vattenskotrar. Avgång med Rescue Kersti Hydén nästan direkt, då vi befann oss på stationen. Väl framme kunde det konstateras att det var två skadade personer på den ena skotern som var i behov av sjukvård. Ambulanspersonal kördes ut till de frivilliga sjöräddarna av Kustbevakningen, då vi inte kunde flytta en av de skadade pga kraftiga smärtor. När väl ambulanspersonal kommit ombord lyckades vi få över personen till

Assistans i närområdet

Publicerad: 2022-06-18, Text: RS Kalmar

Vi hjälpte Bergkvara med en förebyggande utryckning, en snipa med motorhaveri.

Ditt namn/era namn skrivs ut här