Nyheter

Båt sjunker efter grundstötning

Publicerad: 2020-10-27, Text: RS Loftahammar

På väg norrut mot annat uppdrag får vi larm från sjö och flygräddningscentralen (JRCC) med högre prioritet. Grundstött motorbåt med 4 personer ombord som tar in vatten vid Nävelsö söder Västervik. Efter ca 15 min meddelar JRCC att båten sjunkit och besättningen har räddat sig upp på grundet. De står i ca 1 m djupt vatten. En person på Nävelsö har tydligen uppmärksammat situationen och går ut med egen båt och hjälper de nödställda iland. Efter

Motorbåt med maskinproblem

Publicerad: 2020-10-27, Text: RS Loftahammar

Larm från sjö och flygräddningscentralen (JRCC) om 40 fots motorbåt ,med maskinproblem ost Sandsänkans fyr. Båten går sakta söderut med en reservmaskin. KBV 305 ligger norr om oss och går också iväg på uppdraget. Under färd får vi nytt larm från JRCC med högre prioritet. Vi avbryter och går söderut mot en sjunkande båt.

Utsatt läge

Publicerad: 2020-09-27, Text: RS Loftahammar

Larm från Sjö- och flygräddningscentralen (JRCC) om en segelbåt med maskinproblem i frisk sydostlig vind utanför Marsholmen, med risk att driva upp på land. Då vi kommer fram ligger båten ankrad 30m från land, om ankaret inte hade tagit hade båten av trä slagit sönder mot berget. Vi kopplar och bogserar till säker hamn i Västervik.

Utsatt läge

Publicerad: 2020-09-26, Text: RS Loftahammar

Larm från Sjö- och Flygräddningscentralen (JRCC)  om en segelbåt som grundstött vid Päronholmen. Seglbåten kommer inte ut från land på grund av att vinden ligger på samtligt som det är grunt och svårmanövrerat i området. Vädret är blåsigt, regn, åska och kolsvart. När vi kommer fram har vi ett berg vid sidan som vi sätter stäven mot, kopplar en tamp i akten på segelbåten och vi backar ut från berget. Vi bogserar sida vid sida till varv

Tom drivande båt

Publicerad: 2020-09-07, Text: RS Loftahammar

Larm från sjö och flygräddningscentralen (JRCC) om en tom drivande båt observerad i Valdemarsviken. Befarad drunkning. Efter ca 40 minuter så avbryts uppdraget, det visar sig endast vara en båt som varit dåligt förtöjd.

Ankarlina i propellern

Publicerad: 2020-09-05, Text: RS Loftahammar

Aquador 26 med ankarlinan i propellern vid Stora Vasskär , öster om V. Eknö. Bogserar till Lindnäs.

Båt på grund

Publicerad: 2020-09-05, Text: RS Loftahammar

Storebro 40 som står hårt på grund norr Melön. Drar loss och följer efter några distansminuter. Allt verkar vara ok då vi lämnar.

Motorhaveri

Publicerad: 2020-08-28, Text: RS Loftahammar

Samtal om en segelbåt med maskinhaveri. Båten är endast fem minuter bort och har motvind i en smal farled. Vi beslutar att koppla och bogsera ända in till Loftahammar.

Grundstötning

Publicerad: 2020-08-25, Text: RS Loftahammar

Långkölad segelbåt som gått hårt på grund. Vi kopplar och försöker dra bakåt men är tvungna ändra riktning flera gånger för att komma loss. Väl ute på fritt vatten kollar vi att motorn går och att båten inte läcker. Åter till stationen. När vi är klara på stationen får vi påringning igen och då har motorn stannat. Båten är bara 500 m bort så vi kopplar igen och bogserar till marinan.

Motorhaveri

Publicerad: 2020-08-23, Text: RS Loftahammar

Ohlsson 22 med motorhaveri norr Flatvarp. Bogserar till Kaggebo

Maskinproblem

Publicerad: 2020-08-22, Text: RS Loftahammar

Mindre motorbåt med maskinproblem vid Kalvö. Vi bogserar till Loftahammar.

31 ft med maskinproblem

Publicerad: 2020-08-22, Text: RS Loftahammar

31 ft motorbåt med maskinproblem norr Smågö. Bogserar till marina i Loftahammar.

Maskinproblem

Publicerad: 2020-08-18, Text: RS Loftahammar

Mindre motorbåt med maskinproblem vid Lövudden. Bogserar till Valdemarsvik.

Motorhaveri

Publicerad: 2020-08-12, Text: RS Loftahammar

Larm från sjö och flygräddningscentralen (JRCC) om en mindre motorbåt med maskinhaveri vid Hallmare Skackel, 4 personer ombord dom driver mot land. Vi kopplar haveristen och bogserar till Loftahammar.

Båtar som kolliderat

Publicerad: 2020-08-12, Text: RS Loftahammar

Larm från sjö och flygräddningscentralen (JRCC) om två båtar som har kolliderat vid Rotsö. Räddningstjänsten och ambulans tar hand om de skadade. Två personer är skadade varav en är allvarligt skadad. Vi påbörjar sök tillsammans med helikopter, det är oklart hur många som varit i båtarna. Efter ca 30 minuter kan vi avbryta söket, ingen saknas. Vi bogserar en av båtarna till Västervik.

Grundkänning

Publicerad: 2020-08-09, Text: RS Loftahammar

Ryds 465 som haft grundkänning söder Horns udde. Bogserar till Vituddens varv.

Startproblem

Publicerad: 2020-08-08, Text: RS Loftahammar

Ryds Camping med startproblem vid Päronholmen. Bogserar till hemmahamn.

Bränslebrist

Publicerad: 2020-08-08, Text: RS Loftahammar

Buster XL med bränslestopp nv. Vidö. Bogserar till brygga på Gränsö.

Albin 25 med startproblem

Publicerad: 2020-08-07, Text: RS Loftahammar

Albin 25 med startproblem vid Kvädö Bockklinten. Försökte med startbooster utan framgång. Bogserade istället till Valdemarsvik

Drunkningstillbud

Publicerad: 2020-08-07, Text: RS Loftahammar

Larm från sjö och flygräddningscentralen (JRCC) drunkningstillbud vid Skansholmen. Personer på plats lyckas få upp petsonen från vattnet. JRCC avbryter uppdraget för våran del, Kustbevakningen och Räddningstjänsten är på plats. Vi återgår till tidigare uppdrag.

Motorbåt på grund

Publicerad: 2020-08-07, Text: RS Loftahammar

21 fots motorbåt på grund N Stora Flatholmen. Vi kopplar för bogsering men avbryter efter ca 30 min pga Prio 1 larm. Återupptar sedan och bogserar till Loftahammar.

Motorstopp

Publicerad: 2020-08-03, Text: RS Loftahammar

Vi får samtal om en vattenskoter som fått motorstopp. Strandsatta på en berghäll hittar vi två personer med vattenskotern och bogserar till hemmahamn.

Motorbåt på grund

Publicerad: 2020-08-02, Text: RS Loftahammar

Larm från Sjö- och flygräddningscentralen (JRCC) om en motorbåt på grund vid Äskeskär. Uppdraget avbryts av JRCC, haveristen har fått hjälp av en fritidsbåt.

Grundstötning

Publicerad: 2020-08-01, Text: RS Loftahammar

Motorbåt med drev som gått på grund. Propellern blev lite skadad men något hade hänt med kraftöverföringen då inget hände vid gaspådrag. Lugnt väder och vi bogserar till Loftahammar.

Bränslebrist

Publicerad: 2020-07-31, Text: RS Loftahammar

Samtal om motorstopp p.g.a. bränslebrist N Häradsskär. Vi ringer tillbaka när vi kommer fram och får då en position ännu

Träbåt som läcker.

Publicerad: 2020-07-28, Text: RS Loftahammar

Träbåt som läcker i stäven samtidigt som motorn stannat. Båten ligger vid Slottsholmen mitt i Västervik. Vi hjälper till med bogsering till Marina för lyft.

Medlemsbogsering

Publicerad: 2020-07-27, Text: RS Loftahammar

Motorbåt med maskinproblem som fått hjälp till brygga på närmsta ö. Vi hämtar och bogserar till Loftahammar.

Man överbord

Publicerad: 2020-07-26, Text: RS Loftahammar

Larm från Sjö- och Flygräddningscentralen (JRCC). Man överbord från segelbåt syd Västerbåden. Mannen räddas av annan båt och uppdraget återkallas av JRCC. Vi återgår mot stationen.

I sjönöd runt Hasselö

Publicerad: 2020-07-25, Text: RS Loftahammar

Larm från sjö och flygräddningscentralen (JRCC) om någon i sjönöd runt Hasselö. Oklar position och oklart vad som hänt. Ev person i vattnet eller vatteninträngning. Det visar sig vara en familj (2 vuxna 2 barn) som varit ute med sin gummibåt och fått motorhaveri. Fadern har ramlat överbord och man har tagit sig iland på en mindre ö. Vi tar besättningen ombord och lämnar dom vid sin ordinarie båt som ligger för ankar någon distansminut

Segelbåt på grund

Publicerad: 2020-07-22, Text: RS Loftahammar

Segelbåt på grund vid Ramsholmen. Vi drar segelbåten av grundet och kontrollerar om det är någon vatteninträngning, de fortsätter för egen maskin.

Ditt namn/era namn skrivs ut här