Nyheter

Passagerarfärja på grund i Åländska skärgården

Publicerad: 2020-09-20, Text: RS Räfsnäs

Passagerarfärjan Viking Amorella med 280 personer ombord gick på grund i åländska skärgården.

Överhör trafik kl 12.15 angående Viking Amorella som gått på grund och tar in vatten i åländska skärgården ca 300 personer ombord. Beslutar att omgående bemanna rescue Stenhammar, lämnar Refsnäs kl 12.30 med kurs mot Flötjan. Ligger standby vid territioalvattengränsen ifall de önskar hjälp. Återgår mot stationen då hjälp ej önskas. Förtöjer

Husbrand Söderöra

Publicerad: 2020-09-13, Text: RS Räfsnäs

Larm från SOS Alarm om husbrand på Söderöra. Avgår Räfsnäs med personal från räddningstjänsten. Bistår med vatten och slangdragning under släckningsarbetet. Tyvärr totalförstördes villan.

Saknad motorbåt, två personer ombord

Publicerad: 2020-09-09, Text: RS Räfsnäs

Samtal från Sjö- och flygräddningscentralen angående en båt med två personer som är saknad. Anhöriga har ej fått tag på personerna det senaste dygnet då de ej ankommit på angiven tid. Just när vi lämnat kaj återfinns personerna vid god vigör. Förtöjer nöjda & glada. NW 5 m/s, god sikt.

Villabrand på Blidö

Publicerad: 2020-08-14, Text: RS Räfsnäs

Under natten larmas vi ut för att assistera Räddningstjänsten vid en villabrand på Blidö. Vi lägger Rescue Stenhammar vid

Propellerhaveri

Publicerad: 2020-08-09, Text: RS Räfsnäs

En privatperson ringer och berättar att de kört på grund vid Fiskebyn och tappat framdrivningen. Inga personskador eller läckage. Avgår med Rescue Engström. Väl framme kopplar vi upp och bogserar till Backa. N 13m/s, god sikt.

Segelbåt i utsatt läge, 2 personer ombord

Publicerad: 2020-08-09, Text: RS Räfsnäs

Larm från Sjö- och Flygräddningscentralen kl 07.40 angående en mindre segelbåt med 2 personer ombord som tappat propellern och är påväg att slå upp mot land N Gisslingö i den tilltagande vinden. Avgår kl 07.42 med Rescue Mathilda från Fejan. Framme på plats kl 07.50 kopplar vi upp segelbåten och drar ut dem från klipporna, endast några meter kvar. Allt okej ombord, bogserar dem till hemmahamn på Vätö. N 13m/s, god sikt.

Båt med haveri

Publicerad: 2020-08-08, Text: RS Räfsnäs

Blir uppringd av en person vara båt havererat N Tjockö. Avgår med Rescue Mathilda från Fejan och bogserar båten in till Refsnäs. Allt väl.

Två båtar med haveri, Rödlöga

Publicerad: 2020-08-05, Text: RS Räfsnäs

Samtal från en privatperson som fått motorproblem vid Rödlöga, där de lyckats få hjälp till en boj. Avgår med Rescue

Ankarkätting i propellern

Publicerad: 2020-08-05, Text: RS Räfsnäs

Samtal om en segelbåt med ankarkätting i framdrivningen vid Norrpada. Avgår med Rescue Stenhammar. Väl framme konstaterar vi att det behövs lyftas på varv. Bogserar till Gräddö. Allt väl. S 13m/s, god sikt

Hundvalp med höften ur led

Publicerad: 2020-08-03, Text: RS Räfsnäs

Samtal från en privatperson vars hundvalp fastnat ombord och fallit, därefter fått höften ur led och är i behov av veterinärbesök. De ligger med båten i Arholma Österhamn. Avgår med Rescue Mathilda Roslagens Sparbank. Väl framme tar vi ombord hund & matte och transporterar till fastlandet där veterinärvård väntar. Alla nöjda. S 11m/s, god sikt.

Intensiv söndag

Publicerad: 2020-08-02, Text: RS Räfsnäs

Under en bogsering tar vi emot ett sjöräddningslarm från Sjö- och flygräddningscentralen, JRCC. Det är en båt som har

Motorbåt med problen med styrningen

Publicerad: 2020-07-31, Text: RS Räfsnäs

Under eftermiddagen går vi ut med Rescue Stenhammar på en förebyggande sjöräddning. En motorbåt har problem med styrningen och driver mot land. Vi bogserar dem till säker hamn men konstaterar att det är för grunt vid bryggorna för att vi skall kunna gå in. Vi sjösätter Rescuerunner Frida och kan assistera sista sträckan in till kaj. Sol från en nästan molnfri himmel med en nordlig vind ca 9 m/s.

Fritidsbåt slår mot klipporna

Publicerad: 2020-07-29, Text: RS Räfsnäs

Klockan 02:26 larmar Sjö- och flygräddningscentralen oss om en motorbåt med maskinhaveri som driver mot land. Vi lämnar

Båt med föremål i propellern

Publicerad: 2020-07-25, Text: RS Räfsnäs

Blir uppringd av förälder vars barn kört in ett föremål i propellern mellan Tyvö & Gräddö. 2 personer ombord. Avgår med Rescue Mathilda & Engström. Finner båten SO Gräddö Asken, visar sig att de kört in en flygdrake i propellern. Tar loss den och följer dem till Tyvö. Sydlig vind, 10m/s, god sikt

Motorbåt slagit runt, 5 personer ombord

Publicerad: 2020-07-24, Text: RS Räfsnäs

Larm kl 14.27 från Sjö- och flygräddningscentralen angående en motorbåt med 5 personer ombord som slagit runt N Arholma.

Motorbåt med ankarlina & boj i propellern

Publicerad: 2020-07-23, Text: RS Räfsnäs

Blir uppringda av ägaren till en Fairline Targa 38 som fått ankarlina och boj i propellern. I den tilltagande vinden draggar de mot land, 8 personer ombord. Avgår med Rescue Stenhammar, väl framme sätter vi ombord en besättningsman, kopplar upp och håller båten mot vinden. Lyckas komma loss från allt och bogserar båten till Gräddö Båtvarv. Återgår mot stationen. Västlig vind, 13m/s, god sikt.

Utsatt läge i tilltagande vind

Publicerad: 2020-07-23, Text: RS Räfsnäs

Samtal från privatperson som blivit överraskad av den tilltagande vinden och ligger i utsatt läge vid Torparö. Avgår direkt med Mathilda Roslagens Sparbank, väl framme kopplar vi upp och drar ut dem på fritt vatten varvid de kan fortsätta sin resa. Västlig vind 12m/s, god sikt.

Segelbåt slår mot klipporna

Publicerad: 2020-07-23, Text: RS Räfsnäs

Larm kl 01.09 från Sjö- och Flygräddningscentralen om en segelbåt som ligger och hugger mot klipporna syd Sundskär, 3

Bogserar in till kaj

Publicerad: 2020-07-21, Text: RS Räfsnäs

Blir uppringda av ett par vars segelbåt fått motorhaveri och önskar assistans till kaj i Gräddö, i den tilltagande vinden. Avgår med Mathilda Roslagens Sparbank och assisterar sista biten till Gräddö Båtvarv. NV 13 m/s, regn.

Motorhaveri vid Rödlöga

Publicerad: 2020-07-20, Text: RS Räfsnäs

Samtal via medlemscentralen angående en familj med en motorbåt som fått motorhaveri vid Rödlöga. Avgår med Rescue Stenhammar, väl framme bistår vi med mekanisk assistans och lotsar dem sedan till varv. SV 5m/s, god sikt!

Tamp i propeller vid Långskär

Publicerad: 2020-07-13, Text: RS Räfsnäs

Samtal från en familj som fått tampen i propellern på sin fritdsbåt, liggande vid Rödlöga Långskär. Avgår med Rescue Stenhammar, väl framme sjösätts rescuerunnern och befälhavaren dyker ner och skär loss tampen varvid familjen kan fortsätta sin semester! Västlig vind, 6m/s, god sikt

Motorbåt med problem

Publicerad: 2020-07-10, Text: RS Räfsnäs

Blir uppringd av en familj som ligger vid Torparö och har maskinproblem. Avgår från Fejan med Rescue Mathilda Roslagens Sparbank. Väl framme löser vi felet med lite mekanisk assistans och de kan fortsätta semestern med båten. Återgår hemmåt. SV 4m/s, god sikt

Femmeters motorbåt driver mot klipporna

Publicerad: 2020-07-06, Text: RS Räfsnäs

Samtal kl 14.59 om en femmeters motorbåt som gått på grund och fått haveri, därefter börjat driva i den hårda vinden

Strandsatta i tilltagande vind

Publicerad: 2020-07-06, Text: RS Räfsnäs

Samtal inkommer från SOS Alarm angående ett gäng personer som blivit strandsatta på en ö, i den hastigt ökande vinden. Vi avgår med Rescue Stenhammar och hjälper dem till fastlandet. Vind SV 15m/s, god sikt.

Flipper med startproblem

Publicerad: 2020-06-28, Text: RS Räfsnäs

Blir uppringd av en privatperson som fått startproblem med sin båt, liggandes vid Fårholmen. Avgår med Engström, väl framme löser vi det med en startbooster. Alla nöjda och glada. SO 3m/s, god sikt.

Motorbåt med startproblem

Publicerad: 2020-06-28, Text: RS Räfsnäs

Får samtal av en privatperson med en större motorbåt som fått startproblem vid Håkanskär. Avgår med Rescue Engström, väl framme bidrar vi med mekanisk assistans och kan lösa problemet på plats! NV 3m/s, god sikt!

Motorbåt med vatteninträngning, Svenska Högarna.

Publicerad: 2020-06-27, Text: RS Räfsnäs

Samtal kl 21.00 från en privatperson som gått på grund med sin båt och fått lättare vatteninträngning vid Svenska Högarna. Avgår 21.15 med Rescue Stenhammar. Väl framme förbereder vi länspumpar och kopplar upp för bogsering. Påbörjar bogsering på ett alldeles stilla hav. Lämnar båten på Högmarsö varv där de får hjälp. Vi stävar mot stationen där vi förtöjer i soluppgången kl 04.00! SO vindar 0m/s, mycket god sikt!

30 ton segelbåt med motorhaveri.

Publicerad: 2020-06-26, Text: RS Räfsnäs

Samtal från en privatperson vars segelbåt på 30ton fått motorhaveri, de önskar assistans in till varvsbryggan. Avgår med

Motorbåt med haveri

Publicerad: 2020-06-25, Text: RS Räfsnäs

Får samtal om en SeaRay motorbåt med haveri vid Fejan. Avgår med Rescue Stenhammar, väl framme kopplar vi upp och bogserar till Gräddö båtvarv. Allt väl. S 2 m/s, god sikt.

Motorbåt som driver, NO Asken

Publicerad: 2020-06-25, Text: RS Räfsnäs

Får ett samtal om en motorbåt med haveri NO Gräddö Asken och är i behov av assistans. Avgår med Rescue Engström och bogserar till Gräddö båtvarv. SO 2 m/s, stekande hetta!

Ditt namn/era namn skrivs ut här