Nyheter

Brand på ö utanför Sölvesborg

Publicerad: 2021-06-05, Text: RS Sölvesborg

Larm angående brand på Söderholme vid Utkörningen. Lastar över utrustning och personal från räddningstjänsten och avgår med Rescue Sölvesborg och Rescue Adam Johan tillsammans med brandbåten. Rescue Sölvesborg är först på plats och ser ingen brand. Rescue Adam Johan fortsätter fram och konstaterar istället brand på Österholme. Visar sig vara kontrollerad eldning. Vi kan återgå hemåt och återställa. Tack till Räddningstjänsten Västra Blekinge

Fritidsbåt i utsatt läge

Publicerad: 2021-05-08, Text: RS Sölvesborg

Larm från Sjö- och flygräddningscentralen via personsökare kl 12.43 angående mindre fritidsbåt i utsatt läge utan för Nymölla. De hade överraskats av åskoväder och kraftigt hagel. Rescue Adam Johan bemannas skyndsamt och avgår med tre frivillga sjöräddare efter åtta minuter och Rescue Sölvesborg ansluter minuten efteråt med två frivilliga ombord. Vid framkomst strax efter kl 13.00 har vädret åter lugnat sig och de nödställda kan

Brand i sjöbod, Tosteberga

Publicerad: 2021-01-11, Text: RS Sölvesborg

Under måndagseftermiddagen går larmet om en brinnande sjöbod i Tosteberga hamn. Platsen är otillgänglig och kommunala

Drunkningstillbud Älmtasjön

Publicerad: 2020-07-01, Text: RS Sölvesborg

Larm angående drunkningsolycka i Älmtasjön, norr om Karlshamn. Lämnar skyndsamt stationen med Rescue Sölvesborg och Rescuerunner SMS på trailer. Blir avbrutna i höjd med Pukavik då tillräckligt många enheter befinner sig på plats. Återvänder till stationen, allt väl.

Drivande motorbåt syd Sölvesborg

Publicerad: 2020-06-27, Text: Per Lindahl

Fin sommarkväll på sjön övergick snabbt till larm om drivande motorbåt pga startproblem syd Sölvesborg. Kvällens jourbesättning Ingemar, Markus, Isac avgick med Rescue Adam Johan och kopplade för bogsering vilket fick ombordvarande att känna sig bättre till mods varpå båten bogserades tryggt ihamn.

Medlem med bränslestopp syd Västra Näs

Publicerad: 2019-04-20, Text: Per Lindahl

Båtsäsongen är igång och stationens första uppdrag inkom från en medlem som fått slut på bränsle pga fel på nivågivare.

Fiskebåt med vatteninträngning

Publicerad: 2018-08-05, Text: RS Sölvesborg

Larm via personsökare från Sjö- och flygräddningscentralen kl 15.10 angående fiskebåt med vatteninträngning. Den angivna positionen var cirka 12 nautiska mil söder om Listerlandet. Rescue Adam Johan, Rescue Sölvesborg och Rescuerunner SMS sjösätts och bemannas, men med tanke på att det råder hårt väder på platsen lämnas de två sistnämnda mindre räddningsbåtarna kvar i hamn.

Tio minuter efter larmet avgår Rescue Adam Johan från

Motorhaveri utanför gamla varvet

Publicerad: 2018-08-02, Text: Per Lindahl

Strax efter åttatiden under onsdagskvällen ringer en av våra medlemmar till jourtelefonen och meddelar att de har motorhaveri utanför gamla varvet i Sölvesborg. Femton minuter senare är Rescue Adam Johan och Rescuerunner SMS på plats och kan lugnt och säkert assistera båten till hamn.

Grundstötning och kylningsproblem

Publicerad: 2018-07-16, Text: Emil Thomasson

Under den soliga måndagen har räddningsstationen i Sölvesborg assisterat två medlemmar. Här följer en kort redovisning av uppdragen:

Kl 14.16 kontaktas vi av medlemscentralen som meddelar att en mindre styrpulpetsbåt har motorproblem vid ön Söderholme. Rescue Adam Johan bemmanas av de frivilliga sjöräddarna Pidde och Anton som assisterar båten till Edenryds båthamn.

Kl 15.24 kontaktas vi åter av medlemscentralen som nu har fått

Förebyggande utryckningar under juni och juli

Publicerad: 2018-07-11, Text: Emil Thomasson

Säsongen är igång och ett antal uppdrag och aktiviteter har genomförts för räddningsstationen i Sölvesborgs räkning. Här följer ett utdrag från våra loggböcker:

Måndagen den 11 juni:
Samtal till jourtelefonen angående medlem som inte kan ta sig i hamn för egen maskin efter en grundstötning vid Brödjeholmen mellan Åhus och Sölvesborg. Rescue Adam Johan bemannas med tre frivilliga sjöräddare som assisterar båten

Masthaveri utanför Åhus

Publicerad: 2017-08-18, Text: RS Sölvesborg

Larm från Sjö- och flygräddningscentralen angående maydayanrop från segelbåt med masthaveri utanför Åhus. Till platsen skickas Rescue Adam Johan från Sölvesborg och Rescue Britt från Yngsjö. Räddningsbåtarna anländer ungefär samtidigt och konstaterar då att hela riggen hänger på segelbåtens styrbordssida med satta segel. På grund av vattendjupet har masten även fastnat i botten.

Efter en stunds samarbete lyckas två räddningsmän som

Nödställd person i vattnet, Tomsabo

Publicerad: 2017-08-08, Text: RS Sölvesborg

Strax efter tretiden på tisdagsmorgonen larmar Sjö- och flygräddningscentralen via personsökare angående nödställd person i vattnet utanför Tomsabo badplats. Frivilliga sjöräddare från Sölvesborg bemannar Rescue Adam Johan, Rescue Sölvesborg och Rescuerunner SMS och avgår skyndsamt mot platsen. Samtidigt larmas även ambulans och kommunal räddningstjänst från Bromölla.

Den nödställde har lokaliserats av en privat båt, men de

Drivande optimistjolle

Publicerad: 2017-06-28, Text: RS Sölvesborg

Larm från Sjö- och flygräddningscentralen angående drivande optimistjolle i västra Torsöviken. Bemannade Rescue Adam Johan och avgick omgående med högsta möjliga fart mot platsen. Även Lotsbåt 113 som befann sig strax utanför Sillnäsudde larmades. Lotsbåten var först på plats och kunde undsätta både optimistjolle och personerna ombord och Rescue Adam Johan kunde återgå till stationen.

RS Sölvesborg

Saknat barn i Valjeviken

Publicerad: 2017-06-14, Text: RS Sölvesborg

Larm kl 18.12 från Sjö- och flygräddningscentralen angående saknad fyraåring utanför Sommarvägens badplats, cirka två

Drivande båt, Nogersund

Publicerad: 2017-05-20, Text: RS Sölvesborg

Sjö- och flygräddningscentralen aktiverar för andra gången under lördagen våra personsökande. Även denna gång handlar det

Drivande båt i Valjeviken

Publicerad: 2017-05-20, Text: RS Sölvesborg

Larm via personsökare från Sjö- och flygräddningscentralen angående en drivande mindre båt cirka 200 meter väster om Prästholmen i Valjeviken. Rescue Adam Johan avgår snabbt och är på platsen inom 10 minuter efter larm, samtidigt som våra trailerburna räddningsbåtar Rescue Sölvesborg och Rescuerunner SMS larmas hem från Kristianstad där de befinner sig på uppvisning. Efter att ha sökt en kort stund får vi reda på att båten har

Eventuell person i vattnet, Sölvesborgsviken

Publicerad: 2017-05-08, Text: RS Sölvesborg

På måndagsmorgonen fick vi samtal till jourtelefonen angående en eventuell person i vattnet i Sölvesborgsviken. Bemannade Rescue Adam Johan och avgick omgående, samtidigt som Rescuerunner SMS också gjordes klar för avgång. Vid framkomst har den kommunala räddningstänsten konstaterat att det är en docka och således ingen person som ligger och flyter i vattnet, varför vi abryter och återgår mot stationen för återställning.

Larm om sjunkande båt

Publicerad: 2017-05-07, Text: RS Sölvesborg

Larm från Sjö- och flygräddningscentralen under söndagseftermiddagen angående en sjunkande båt öster om Tärnö. Bemannade Rescue Adam Johan för att avgå sjövägen, samt Rescue Sölvesborg för trailer landvägen och sjösättning i Karlshamn. Precis när vi ska avgå avblåses larmet då personerna ombord har blivit räddade av en närliggande fritidsbåt. Rescue Lovisa Åstrand från räddningsstationen i Hörvik, samt Kustbevakning och räddningshelikopter

Larm om segelbåt på grund, N Åhus

Publicerad: 2017-04-21, Text: RS Sölvesborg

Larm från Sjö- och flygräddningscentralen angående båt på grund vid Kalkgrunden norr om Åhus. Avgår skyndsamt med Rescue Sölvesborg och Rescue Adam Johan.

Strax efter kl 11 på fredagsförmiddagen ljuder våra personsökare. Sjö- och flygräddningscentralen larmar om en segelbåt som står hårt på grund vid Kalkgrunden norr om Åhus. Fem frivilliga sjöräddare från Sölvesborg bemannar räddningsbåtarna Rescue Adam Johan och Rescue Sölvesborg

RS Sölvesborg

Tre personer i drivande livflotte

Publicerad: 2017-01-15, Text: Per Lindahl

Söndagskvällen bjöd på ett par minusgrader, stjärnklart och NV 5 m/s när vi gick ut med Rescue Adam Johan och Rescue

Kapsejsad segeljolle

Publicerad: 2016-09-17, Text: RS Sölvesborg

Kraftig vind i byarna välte segeljollen, flera försök att vända upp jollen gjordes. Varje gång med samma resultat - jollen slog runt och hamnade upp och ner. Mobil telefon i dubbla plastpåsar blev räddningen, ringde och larmade. Satt sedan ovanpå den välta båten och väntade. Vi fick dock leta en stund innan vi kunde hitta dem, vi kunde inte få kontakt med mobilen längre och vi visste inte om det var västra eller östra viken de befann sig i.

Rescuerunner SMS

Motorbåt bogserades i hamn

Publicerad: 2016-08-15, Text: Per Lindahl

Jourhavande skeppare kontaktades via medlemscentralen om en båt med motorproblem med två personer ombord vid ön Utkörningen.

RS Sölvesborg

Maskinhaveri vid Rakö

Publicerad: 2016-07-22, Text: Per Lindahl

Samtal inkom från medlem som fått maskinhaveri vid Rakö. Då vi befann oss i Tosteberga hamn med våra enheter för uppvisning

Larm om strandad segelbåt, norr om Simrishamn

Publicerad: 2016-07-10, Text: RS Sölvesborg

Under lördagskvällen blev flera av Sjöräddningssällskapets räddningsbåtar tillsammans med räddningshelikopter, lotsbåtar och

Rescue Adam Johan

Larm om drivande båt, Sillnäsudde

Publicerad: 2016-07-10, Text: RS Sölvesborg

Klockan 16.28 under fredagen larmade Sjö- och flygräddningscentralen via personsökare angående en drivande båt vid

Saknad person på Ivösjön

Publicerad: 2016-07-07, Text: RS Sölvesborg

Larm från Sjö- och flygräddningscentralen kl 14.12 angående kantrad båt och saknad person på Ivösjön. Fyra frivilliga

innerhamnen Sölvesborg

Motorstopp i midsommarnatten

Publicerad: 2016-06-26, Text: Per Lindahl

23:06 Båt som fått motorstopp under sin färd Åhus - Sölvesborg

Samtal inkom till jourtelefonen om en båt som fått

Segelbåt på grund på Utkörningen

Publicerad: 2016-06-25, Text: RS Sölvesborg

Larm på personsökare från Sjö- och flygräddningscentralen (JRCC) om en segelbåt som drivit in bland stenar vid ön Utkörningen. Då vi även fick infon att de legat för ankar vid Söderholme kunde vi snabbt få en uppfattning om var de kunde befinna sig vilket också visade sig stämma. Vid framkomst mötte vi två personer och två hundar ombord, samtliga vid gott mod men båten stod hårt på grund i ett väldigt grunt område. Beslut om försök till

Befarat drunkningstillbud

Publicerad: 2016-06-07, Text: RS Sölvesborg

Larm från Sjö- och flygräddningscentralen JRCC om ett befarat drunkningstillbud i innerhamnen Sölvesborg där Räddningstjänsten önskade assistans i sök efter en person.

Besättning med fyra frivilliga sjöräddare avgick i högsta möjliga fart med två av våra enheter, Rescue Adam Johan samt även Rescuerunner SMS, för att kunna söka av de delar av området som är väldigt grunt. Vid framkomst var personen funnen välbehållen och enheterna

30 fots motorbåt syd Björkenabben

Publicerad: 2016-05-31, Text: RS Sölvesborg

Båtägare ringer medlemscentralen efter att han fått en tross runt propellern och propelleraxlen. Avgår med Rescue Adam Johan med två frivilliga sjöräddare ombord.

Framme vid haveristen försöker vi i ca 20 minuter ta loss trossen men ger upp, kopplar 15:52 och drar in båten till varvet i Nogersund. Lämnar av vid kaj 16:45 och ger oss av hemåt med en tacksam båtägare vid kaj.

Besättning Rescue Adam Johan: Ingemar Högstedt,

Ditt namn/era namn skrivs ut här