Nyheter

Medlem med bränslestopp syd Västra Näs

Publicerad: 2019-04-20, Text: Per Lindahl

Båtsäsongen är igång och stationens första uppdrag inkom från en medlem som fått slut på bränsle pga fel på nivågivare.

Fiskebåt med vatteninträngning

Publicerad: 2018-08-05, Text: RS Sölvesborg

Larm via personsökare från Sjö- och flygräddningscentralen kl 15.10 angående fiskebåt med vatteninträngning. Den angivna positionen var cirka 12 nautiska mil söder om Listerlandet. Rescue Adam Johan, Rescue Sölvesborg och Rescuerunner SMS sjösätts och bemannas, men med tanke på att det råder hårt väder på platsen lämnas de två sistnämnda mindre räddningsbåtarna kvar i hamn.

Tio minuter efter larmet avgår Rescue Adam Johan från

Motorhaveri utanför gamla varvet

Publicerad: 2018-08-02, Text: Per Lindahl

Strax efter åttatiden under onsdagskvällen ringer en av våra medlemmar till jourtelefonen och meddelar att de har motorhaveri utanför gamla varvet i Sölvesborg. Femton minuter senare är Rescue Adam Johan och Rescuerunner SMS på plats och kan lugnt och säkert assistera båten till hamn.

Grundstötning och kylningsproblem

Publicerad: 2018-07-16, Text: Emil Thomasson

Under den soliga måndagen har räddningsstationen i Sölvesborg assisterat två medlemmar. Här följer en kort redovisning av uppdragen:

Kl 14.16 kontaktas vi av medlemscentralen som meddelar att en mindre styrpulpetsbåt har motorproblem vid ön Söderholme. Rescue Adam Johan bemmanas av de frivilliga sjöräddarna Pidde och Anton som assisterar båten till Edenryds båthamn.

Kl 15.24 kontaktas vi åter av medlemscentralen som nu har fått

Förebyggande utryckningar under juni och juli

Publicerad: 2018-07-11, Text: Emil Thomasson

Säsongen är igång och ett antal uppdrag och aktiviteter har genomförts för räddningsstationen i Sölvesborgs räkning. Här följer ett utdrag från våra loggböcker:

Måndagen den 11 juni:
Samtal till jourtelefonen angående medlem som inte kan ta sig i hamn för egen maskin efter en grundstötning vid Brödjeholmen mellan Åhus och Sölvesborg. Rescue Adam Johan bemannas med tre frivilliga sjöräddare som assisterar båten

Masthaveri utanför Åhus

Publicerad: 2017-08-18, Text: RS Sölvesborg

Larm från Sjö- och flygräddningscentralen angående maydayanrop från segelbåt med masthaveri utanför Åhus. Till platsen skickas Rescue Adam Johan från Sölvesborg och Rescue Britt från Yngsjö. Räddningsbåtarna anländer ungefär samtidigt och konstaterar då att hela riggen hänger på segelbåtens styrbordssida med satta segel. På grund av vattendjupet har masten även fastnat i botten.

Efter en stunds samarbete lyckas två räddningsmän som

Nödställd person i vattnet, Tomsabo

Publicerad: 2017-08-08, Text: RS Sölvesborg

Strax efter tretiden på tisdagsmorgonen larmar Sjö- och flygräddningscentralen via personsökare angående nödställd person i vattnet utanför Tomsabo badplats. Frivilliga sjöräddare från Sölvesborg bemannar Rescue Adam Johan, Rescue Sölvesborg och Rescuerunner SMS och avgår skyndsamt mot platsen. Samtidigt larmas även ambulans och kommunal räddningstjänst från Bromölla.

Den nödställde har lokaliserats av en privat båt, men de

Drivande optimistjolle

Publicerad: 2017-06-28, Text: RS Sölvesborg

Larm från Sjö- och flygräddningscentralen angående drivande optimistjolle i västra Torsöviken. Bemannade Rescue Adam Johan och avgick omgående med högsta möjliga fart mot platsen. Även Lotsbåt 113 som befann sig strax utanför Sillnäsudde larmades. Lotsbåten var först på plats och kunde undsätta både optimistjolle och personerna ombord och Rescue Adam Johan kunde återgå till stationen.

RS Sölvesborg

Saknat barn i Valjeviken

Publicerad: 2017-06-14, Text: RS Sölvesborg

Larm kl 18.12 från Sjö- och flygräddningscentralen angående saknad fyraåring utanför Sommarvägens badplats, cirka två

Drivande båt, Nogersund

Publicerad: 2017-05-20, Text: RS Sölvesborg

Sjö- och flygräddningscentralen aktiverar för andra gången under lördagen våra personsökande. Även denna gång handlar det

Drivande båt i Valjeviken

Publicerad: 2017-05-20, Text: RS Sölvesborg

Larm via personsökare från Sjö- och flygräddningscentralen angående en drivande mindre båt cirka 200 meter väster om Prästholmen i Valjeviken. Rescue Adam Johan avgår snabbt och är på platsen inom 10 minuter efter larm, samtidigt som våra trailerburna räddningsbåtar Rescue Sölvesborg och Rescuerunner SMS larmas hem från Kristianstad där de befinner sig på uppvisning. Efter att ha sökt en kort stund får vi reda på att båten har

Eventuell person i vattnet, Sölvesborgsviken

Publicerad: 2017-05-08, Text: RS Sölvesborg

På måndagsmorgonen fick vi samtal till jourtelefonen angående en eventuell person i vattnet i Sölvesborgsviken. Bemannade Rescue Adam Johan och avgick omgående, samtidigt som Rescuerunner SMS också gjordes klar för avgång. Vid framkomst har den kommunala räddningstänsten konstaterat att det är en docka och således ingen person som ligger och flyter i vattnet, varför vi abryter och återgår mot stationen för återställning.

Larm om sjunkande båt

Publicerad: 2017-05-07, Text: RS Sölvesborg

Larm från Sjö- och flygräddningscentralen under söndagseftermiddagen angående en sjunkande båt öster om Tärnö. Bemannade Rescue Adam Johan för att avgå sjövägen, samt Rescue Sölvesborg för trailer landvägen och sjösättning i Karlshamn. Precis när vi ska avgå avblåses larmet då personerna ombord har blivit räddade av en närliggande fritidsbåt. Rescue Lovisa Åstrand från räddningsstationen i Hörvik, samt Kustbevakning och räddningshelikopter

Larm om segelbåt på grund, N Åhus

Publicerad: 2017-04-21, Text: RS Sölvesborg

Larm från Sjö- och flygräddningscentralen angående båt på grund vid Kalkgrunden norr om Åhus. Avgår skyndsamt med Rescue Sölvesborg och Rescue Adam Johan.

Strax efter kl 11 på fredagsförmiddagen ljuder våra personsökare. Sjö- och flygräddningscentralen larmar om en segelbåt som står hårt på grund vid Kalkgrunden norr om Åhus. Fem frivilliga sjöräddare från Sölvesborg bemannar räddningsbåtarna Rescue Adam Johan och Rescue Sölvesborg

RS Sölvesborg

Tre personer i drivande livflotte

Publicerad: 2017-01-15, Text: Per Lindahl

Söndagskvällen bjöd på ett par minusgrader, stjärnklart och NV 5 m/s när vi gick ut med Rescue Adam Johan och Rescue

Kapsejsad segeljolle

Publicerad: 2016-09-17, Text: RS Sölvesborg

Kraftig vind i byarna välte segeljollen, flera försök att vända upp jollen gjordes. Varje gång med samma resultat - jollen slog runt och hamnade upp och ner. Mobil telefon i dubbla plastpåsar blev räddningen, ringde och larmade. Satt sedan ovanpå den välta båten och väntade. Vi fick dock leta en stund innan vi kunde hitta dem, vi kunde inte få kontakt med mobilen längre och vi visste inte om det var västra eller östra viken de befann sig i.

Rescuerunner SMS

Motorbåt bogserades i hamn

Publicerad: 2016-08-15, Text: Per Lindahl

Jourhavande skeppare kontaktades via medlemscentralen om en båt med motorproblem med två personer ombord vid ön Utkörningen.

RS Sölvesborg

Maskinhaveri vid Rakö

Publicerad: 2016-07-22, Text: Per Lindahl

Samtal inkom från medlem som fått maskinhaveri vid Rakö. Då vi befann oss i Tosteberga hamn med våra enheter för uppvisning

Ditt namn/era namn skrivs ut här