Nyheter

På grund norra björnön

Publicerad: 2022-10-29, Text: RS Västerås

Motorbåt går på björnögrund. Innan vi kommer fram har han kommit loss men med skador på propellern. Han går för egen maskin åter till Västerås med oss avvaktande nära honom.

Trasig motor

Publicerad: 2022-10-14, Text: RS Västerås

Medlem med mindre motorbåt får problem med sin motor på väg till vinterupptagning. Vi hjälper till med bogsering till upptagningsplats.

Masthaveri

Publicerad: 2022-10-06, Text: RS Västerås

Segelbåt som tränar med spinnaker uppe, plötsligt dyker kölen i en våg och masten knäcks. Båten driver in mot stenpiren på ötermälarstrand. Vi kommer ut och kopplar upp segelbåten som har fått tillfällig hjälp av en mindre ribbåt. Vi bogserar båten till JKV för upptagning.

Motorproblem

Publicerad: 2022-10-06, Text: RS Västerås

Motorproblem 200 meter kvar till hamn. Vi bogserar in till hamn för upptagning.

20 fot daycruiser med motorhaveri

Publicerad: 2022-09-24, Text: RS Västerås

Haveristen ringde via Medlemscentralen och meddelade att han drev mellan östra holmen och björnön. Vi bad honom ankra och bemannade Rescue Odd Fellow. Framme vid haveristen kopplade vi upp honom och bogserade till hemmaplats.

Näckrosor i vattenjet

Publicerad: 2022-09-16, Text: RS Västerås

Två st vattenskotrar kör i Tidöbukten. Helt plötsligt stannar scootrarna. Vattenjeten är fylld med näckrosor och dom

Grundstötning stora Skärplinge.

Publicerad: 2022-09-14, Text: RS Västerås

Motorbåt på grund norr om Stora Skärplinge. Vi kopplar upp haveristen och drar loss honom. Båten kan sedan för egen

Startproblem

Publicerad: 2022-08-28, Text: RS Västerås

Motorbåt som inte startar inför hemfärd från torparstan. Vi bogserar till por 28 för upptagning

Död motor

Publicerad: 2022-08-25, Text: RS Västerås

Motorn helt död när man skall köra hem. Vi bogserar haveristen till Torshälla.

Soppatorsk

Publicerad: 2022-08-22, Text: RS Västerås

Motorbåt med bränslebrist. Vi bogserar ägaren till hemmahamn

Glapp i startrelä

Publicerad: 2022-08-21, Text: RS Västerås

Medlem hör av sig om hjälp med att bli bogserad hem från klubbholme. De får inte igång sin motor pga ett elektrisk fel, de har mekat ett par timmar då. Vi åker och när vi nästan är framme meddelar de att motorn startat. Vi möter upp och kontrollerar att allt fungerar så de kan ta sig hem för egen maskin.

Segelbåt på grund vid St Skärplingen

Publicerad: 2022-08-13, Text: RS Västerås

Medlem ringer Medlemscentralen och meddelar att de står på grund utanför Stora Skärplingen med lanternor tända så de syns i mörkret. Rescue Hans Carlsson beger sig till haveristen och drar loss dem. Efter kontroll kan segelbåten gå vidare för egen maskin.

Svårt att köra utan gasvajer

Publicerad: 2022-08-13, Text: RS Västerås

En av våra medlemmar fick på lördagen problem med sin motorbåt då gasvajern gått av. Haveristen lyckades ta sig till lövskären varifrån man behövde hjälp till hemma hamn i Torshälla. Vi avgick med Rescue Odd Fellow Mälaren och utförde bogseringen i väldigt lugnt och fint väder.

Motorbåt med maskinhaveri

Publicerad: 2022-08-12, Text: RS Västerås

På fredagskvällen assisterades en av våra medlemmar efter ett maskinhaveri strax norr om Sundbyholm. Det hela handlade om en motorbåt med fem personer ombord som drabbats av motorhaveri. Bogsering till hemmahamn i Västerås för vidare felsökning och ev reparation.

Minderåriga i utsatt läge

Publicerad: 2022-08-10, Text: RS Västerås

Klockan 20:39 kom det larm på personsökarna om två minderåriga som befann sig i en motorbåt med motorhaveri utanför Amundsgrund. Rescue Hans Carlsson bemannades och lämnade kaj 9 minuter efter larmet kom. Framme vid haveristen kunde vi konstatera att läget var lugnt och vi bogserade dem till sin båtplats.

27 fot Bayliner på grund vid Norrbyskären

Publicerad: 2022-08-10, Text: RS Västerås

Haveristen som stod fast på grund ringde SOS som vidarekopplade till RS Västerås jourtelefon. Rescue Hans Carlsson gick ut för att assistera. Framme på platsen konstaterades att propeller och drev troligen klarat grundstötningen men att det var för grunt runt båten för att dra loss utan risk att skada båten. Två ytsimmare skickades fram och lyckades få loss båten och ut från stenarna så haveristen kunde driva ut från mörkblått område. Efter

Motorbåt med vatteninträngning

Publicerad: 2022-08-08, Text: RS Västerås

Medlem ringde Medlemscentralen efter att deras motor lagt av och de upptäckte att motorrummet var vattenfyllt. Rescue

Inte i nöd

Publicerad: 2022-08-07, Text: RS Västerås

Kanotist ringer Sos om drivande båt med fälld mast utanför NV Almö Lindö. JRCC drar oss via sökarna. Vi befinner oss Ö Ridön, slår på våra blåljus och kör mot haveristen. Väl framme finner vi en segelbåt med masten surrad på däck. De låg för ankar och var inte i nöd, de avböjde vår hjälp.

Segelbåt kör på grund

Publicerad: 2022-08-06, Text: RS Västerås

Sjö- och flygräddningscentralen drar oss på larm via sökarna. De har fått in en rapport från en observatör som ser en mindre segelbåt gå på grund och sedan fastna där, nirr om Norrskär. Kustbevakningen kommer fram strax före oss och drar loss haveristen. De vill sedan fortsätta sin resa utan vidare assistans.

Mindre brand i landströmskontakt

Publicerad: 2022-08-04, Text: RS Västerås

Medlem hör av sig och vill ha vår hjälp då han fått problem med sitt landströmssystem med stickande lukt och ev kabelbrand. När vi kommer dit är landström urkopplad. Vi kollade så att det inte var någon fara och allt var ok. Orsaken var antagligen en oxiderad landströmskontakt i ankarboxen, de hade aldrig kollat den. De kunde sedan starta upp båten normalt och ta sig hem för egen maskin.

En segelbåt i nätet

Publicerad: 2022-08-04, Text: RS Västerås

Vi blir uppringda av en yrkesfiskare som fått ett meddelande om att en segelbåt fastnat i hans nät. Han vill att vi assisterar segelbåten efter att han själv dragit loss den ur nätet. Det visar sig att segelbåten har något fel på styrning och propeller. Vi hjälper med bogsering till varv i Västerås.

Kabelbrand?

Publicerad: 2022-08-03, Text: RS Västerås

Medlem behöver hjälp med bogsering till varv efter misstänk brand i maskin

Trasig styrning

Publicerad: 2022-08-02, Text: RS Västerås

Liten motorbåt som fått fel på styrningen, vi drog dem en kortare sträcka till upptagningsramp.

Vatten i oljan

Publicerad: 2022-08-02, Text: RS Västerås

Medlem med motorproblem behöver bogsering till hemmahamn från närliggande klubbholme.

Maskinhaveri

Publicerad: 2022-08-01, Text: RS Västerås

Medlem som behöver hjälp hem pga maskinhaveri, troligtvis har motorn skurit. Vi bogserar till varv i Västerås

Båt på grund

Publicerad: 2022-07-30, Text: RS Västerås

Motorbåt med 4 personer på väg hem till Torshälla från Västerås missar prickarna vid Tallskär (Flathålet) och går hårt på grund. Inga skadas men båten kilas fast mellan stenarna. Vi får simma fram och efter att ha bedömt situationen kopplar vi och drar loss båten. Ingen vatteninträngning men skador på propellern resulterar i en bogsering till Mälarbaden.

Segelbåt som fastnat med rodret i fiskenät

Publicerad: 2022-07-22, Text: RS Västerås

Haveristen ringde via Medlemscentralen och meddelade att de fastnat med sitt roder i ett fiskenät mellan Kvicksund och Kungsör. Rescue Hans Carlsson bemannades och gick ut till haveristen. Vid framkomst konstaterades att vi inte kunde gå fram till haveristen utan att riskera att fastna så en ytsimmare skickades över. Tampar och nät kunde avlägsnas från rodret och vi lät haveristen driva ut på fritt vatten där vi kunde kontrollera båten.

Stålbåt fast på Stengrundet

Publicerad: 2022-07-21, Text: RS Västerås

Medlemscentralen ringde om medlem som stod fast på Stengrundet med sin 5 ton tunga stålbåt. Rescue Hans Carlsson som var på väg att assistera medlem med motorhaveri ändrade kurs och gick mot Stengrundet. Bogseringstross lämnades till haverist med hjälp av kastlina och därefter kunde vi dra loss haveristen från grundet. Efter kontroll kunde haveristen gå in till hamn för egen maskin och Rescue Hans Carlsson kunde fortsätta mot medlemmen med

Ankarlinan runt rodret

Publicerad: 2022-07-17, Text: RS Västerås

Segelbåt som legat för ankar och snott in ankarlinan i rodret. Efter lite trixade så lyckas vi få loss linan. Båten kan

Bogsering

Publicerad: 2022-07-14, Text: RS Västerås

Bogsering av medlem som fått motorproblem i samband med påmastning.

Ditt namn/era namn skrivs ut här